Gewoonteveranderingen die leiden tot gewichtsverlies

10 juni 2015

Meestal heeft een gebalanceerd gewicht meer te maken met goede gewoontes, dan met het precies volgen van diëten voor gewichtsverlies. Goede gewoontes zijn ook een gezondere en meer gebalanceerde manier om je te helpen je beter te voelen zonder moeite of opofferingen.

Hier geven we je enkele simpele tips, die niet moeilijk te volgen zijn en ook niet veel tijd kosten en die er zeker voor zullen zorgen dat je gewicht verliest.

Je hoeft jezelf niet altijd vol te stoppen

We moeten onze magen opvoeden, want zij passen zich aan aan de hoeveelheid voedsel die ze gewoonlijk krijgen. Je moet ook de momenten waarop je eet alleen om te eten voorkomen. Het is niet moeilijk eraan te wennen om jezelf niet vol te stoppen, maar te stoppen met eten voordat je vol zit. Een tip is om spijsverteringsthee te drinken na iedere maaltijd.

infusie_sapiens

Kauw op je drankjes, drink je voedsel

Voor deze regel moet je begrijpen dat snel eten leidt tot gewichtstoename en tevens voedt het het lichaam niet. De waarheid is dat de spijsvertering in de mond begint, omdat speeksel enzymen bevat die het verteringsproces starten. Hoe beter je je voedsel kauwt, hoe meer je het absorbeert en hoe minder je zal eten. Het is bewezen dat het hongergevoel tussen de vijftien en twintig minuten duurt. Als je rustig eet, zal je niet de behoefte voelen om na deze tijdsperiode nog door te eten.

Eet meer proteïne

In dit artikel leggen we uit wat de voordelen zijn van het voldoende binnenkrijgen van proteïne, in tegenstelling tot het teveel binnenkrijgen van koolhydraten (brood, gebak, pasta etc.), wat vaak voorkomt. Proteïne, zowel dierlijk als plantaardig, komt gewichtsverlies ten goede, vermindert de tailleomvang en bevordert spiervorming.

Leer gezonde recepten gebruiken

Interesse in koken zal je helpen om gezonde recepten te ontdekken en gebruik te maken van ingrediënten die je niet eerder hebt gebruikt. Ingrediënten die je helpen af te vallen zijn:

  • Plantaardige drankjes van rijst, havermout etc.
  • Zeewier (agar-agar kan gebruikt worden in een aantal verrassende lichte recepten)
  • Specerijen: gember, kaneel, kardemom, kerrie en cayennepeper
  • Minder bekende granen: gierst, tarwe, boekweit, quinoa etc.
  • Fruitsmoothies

cayennepeperTim-Patterson

Stop met het eten van kant-en-klaar voedsel

Iets wat in veel gevallen tot gewichtstoename leidt, is dat je als je honger hebt, maar niet iets in huis hebt wat al klaar is, vaak snel even iets eet wat al voorbereidt is. Dit leidt tot gewichtstoename. Daarom is het altijd een goed idee om meer te koken dan je nodig hebt en een gedeelte in de koelkast te bewaren, zoals natuurlijke sappen, fruitsalade, groentesoep, salade, etc.

Wees voorzichtig met combinaties

Het combineren van veel verschillende soorten voedsel in één maaltijd, zoals tijdens een buffet en feestjes, is iets wat de meeste gewichtstoename veroorzaakt en het beïnvloedt ook de gezondheid. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, maar probeer altijd wat groente, koolhydraten en een beetje proteïne toe te voegen, waar het mogelijk is.

Vermijd bewerkte levensmiddelen

Het is niet moeilijk om altijd de onbewerkte optie te kiezen. Je kunt je smaak aanpassen en na een tijdje vind je misschien de smaak van onbewerkte producten lekkerder. Deze zijn niet alleen rijk aan vezels en meer vullend, maar ze bevatten ook meer vitamines en mineralen.

rijst-komijn-latanadelriccio

Infusies

Het gewennen aan het drinken van infusies, gemaakt van geneeskrachtige planten, helpt het vullen van de maag tussen maaltijden door en het maakt je ook gezonder. Drink ze heet of koud, in combinatie met citroen en gezoet met stevia. We raden aan om bijvoorbeeld een infusie te maken van citroenschaafsel en avocadopit voor de lever of het spijsverteringsstelsel.

De avondmaaltijd zorgt voor gewichtstoename

Het tempo waarop je je leven leeft, bepaalt hoeveel energie je nodig hebt op ieder moment en in het algemeen verbrandt je het voedsel dat je ’s avonds binnenkrijgt niet. Daarom zou je een vroege en lichte maaltijd moeten eten, voor acht uur ’s avonds indien mogelijk. Tijdens de vroege ochtenduren zijn volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde de lever en galblaas actief en dan kun je het beste geen voedsel verteren, zodat deze organen zichzelf kunnen genezen.

Drink veel water

Water zuivert het lichaam en vult de maag wanneer je lekkere trek hebt, maar je eigenlijk geen honger hebt. Vaak heeft iemand dorst, maar het lichaam verwart het signaal met honger. Wij raden aan om altijd een glas water te drinken als je de neiging voelt om te gaan snoepen. Als je daarna nog steeds honger hebt, kun je iets gezonds kiezen, bijvoorbeeld één van de voorbeelden uit het artikel.

Foto’s eigendom van n_sapiens, Tim Patterson en latanadelriccio
Bekijk Ook