Lijnzaad: het ‘superfood’ tegen constipatie

We weten dat de belangrijkste oorzaak van constipatie voornamelijk een gebrek aan voedingsvezels in onze voeding is. Onthoud echter dat er vele andere factoren een invloed hebben op de bewegingen in het darmkanaal, zoals reizen, veranderingen in levensritme, stress en verstoring van de dagelijkse routine. Wil je graag op een natuurlijke en gemakkelijke manier controle houden over je spijsvertering zonder gebruik van kunstmatige laxeermiddelen? Lees dan in dit artikel alles over de gezondheidsvoordelen van het ‘superfood’ lijnzaad.

Lijnzaad wordt voornamelijk aangeraden voor het bevorderen van de stoelgang, omdat het zeer rijk is aan wateroplosbare vezels, die zich in de darm volzuigen met vocht, waardoor de omringende vloeistoffen dikker en slijmerig worden en op die manier makkelijker uitgescheiden worden.

Lijnzaad2

Remedie tegen constipatie

Door de hierboven beschreven eigenschap van lijnzaad wordt de darmpassage gestimuleerd en daarom wordt het gebruik ervan aanbevolen om constipatie te bestrijden. Laat lijnzaad een nacht weken in een glas water en drink het ’s ochtends op nuchtere maag. Hou je niet zo van de textuur die het water op die manier krijgt, meng dan gerust het lijnzaad met welke soort fruitsap dan ook, melk of zelfs in een salade. Gebruik bij voorkeur de gebroken vorm van lijnzaad, omdat die beter de nuttige voedingsstoffen vrijlaat en de vorming van een ‘slijmerige pasta’ bevordert, die de darmpassage stimuleert.

De werking van slijmstoffen

Het ‘verslijmen’ stimuleert het verwerken van de voeding tot een pasta, waardoor we de beweging in het darmkanaal optimaal kunnen laten verlopen. Door dit proces onderscheidt lijnzaad zich van andere kunstmatige laxeermiddelen waaraan het lichaam veel te snel went en waardoor een verslavend effect ontstaat en een vlotte stoelgang niet meer mogelijk is zonder.

Ingewanden

Bovendien verhinderen de wateroplosbare vezels in lijnzaad dat toxines door het lichaam geabsorbeerd worden. Ze worden in plaats daarvan samen met de gevormde pasta uitgescheiden. Verder zijn deze kleine zaadjes rijk aan alfa-linoleenzuur, een omega 3-vetzuur dat bijdraagt aan de verlaging van cholesterol en dat belangrijk is voor de bescherming van je hart en bloedvaten. De stof luteoline, die behoort tot de vetzuren, zorgt dan weer voor de ontstekingswerende eigenschappen van lijnzaad.

Lijnzaad tegen kanker

Borstkanker

Gebruik regelmatig lijnzaad als gezondheidsbevorderende toepassing om het ontstaan van bepaalde soorten kanker te voorkomen, zoals darm- en borstkanker, en als remedie tegen elke soort ontstekingsaandoening, omwille van het hoge gehalte aan omega 3-vetzuren. Lijnzaad bevordert een gezond spijsverteringsstelsel en heeft zelfs een positief effect op de ademhalingswegen en het functioneren van het urinair uitscheidingssysteem.

Loop

Zoals je ziet bevat dit kleine donkere goud een schat aan helende en preventieve eigenschappen! Gebruik het op regelmatige basis en niet enkel in het geval van nood. Onderhoud je lichaam ermee zoals een goed draaiende machine, waarbij elk goed onderhouden onderdeeltje bijdraagt tot de juiste werking van het groter geheel.

Categorieën: Natuurlijke middelen Tags:
Bekijk Ook