Lijnzaad: het 'superfood' tegen constipatie

Lijnzaad is net als chiazaad een veelgebruikt superfood. Allerlei gezondheidsvoordelen werden eraan toegeschreven.
Lijnzaad: het 'superfood' tegen constipatie

Laatste update: 19 november, 2018

We weten dat de belangrijkste oorzaak van constipatie voornamelijk een gebrek aan voedingsvezels in onze voeding is. Onthoud echter dat vele andere factoren ook een invloed hebben op de bewegingen in het darmkanaal. Bijvoorbeeld reizen, veranderingen in levensritme, stress en verstoring van de dagelijkse routine. Wil je graag op een natuurlijke en gemakkelijke manier controle houden over je spijsvertering zonder gebruik van kunstmatige laxeermiddelen? Lees dan in dit artikel alles over de gezondheidsvoordelen van het ‘superfood’ lijnzaad.

Voor het bevorderen van de stoelgang raadt men voornamelijk lijnzaad aan. Dit komt omdat het zeer rijk is aan wateroplosbare vezels, die zich in de darm volzuigen met vocht. Hierdoor worden de omringende vloeistoffen dikker en slijmerig en kunnen op die manier makkelijker uitgescheiden worden.

Lijnzaad als superfood tegen constipatie

Remedie tegen constipatie

Door de hierboven beschreven eigenschap van lijnzaad (vlaszaad wordt ook als synomiem gebruikt) wordt de darmpassage gestimuleerd. Daarom wordt het gebruik ervan aanbevolen om constipatie te bestrijden.

Laat lijnzaad een nacht weken in een glas water en drink het ‘s ochtends op de nuchtere maag. Niet iedereen houdt van de textuur die het water op die manier krijgt. Wanneer dat ook voor jou geldt, meng dan gerust het lijnzaad met welke soort fruitsap dan ook.

Verder kun je ook overwegen het te mengen met melk of zelfs in een salade toepassen. Gebruik bij voorkeur de gebroken vorm van vlaszaad. Immers, die is beter in staat om de nuttige voedingsstoffen vrij te laten komen. Voorts bevordert het de vorming van een ‘slijmerige pasta’ die de darmpassage stimuleert.

De werking van slijmstoffen

Het ‘verslijmen’ stimuleert het verwerken van de voeding tot een pasta. Hierdoor verloopt de beweging in het darmkanaal optimaal.

Door dit proces onderscheidt lijnzaad zich van andere kunstmatige laxeermiddelen waaraan het lichaam veel te snel went. Die kunstmatige laxeermiddelen hebben vaak een verslavend effect waarbij een vlotte stoelgang niet meer mogelijk is zonder.

Ingewanden

Bovendien verhinderen de wateroplosbare vezels in lijnzaad dat gifstoffen door het lichaam geabsorbeerd worden. Ze worden in plaats daarvan samen met de gevormde pasta uitgescheiden.

Verder zijn deze kleine zaadjes rijk aan alfa-linoleenzuur, een omega 3-vetzuur dat bijdraagt aan de verlaging van cholesterol en dat belangrijk is voor de bescherming van je hart en bloedvaten. De stof luteoline, die behoort tot de vetzuren, zorgt dan weer voor de ontstekingswerende eigenschappen van lijnzaad.

Lijnzaad

Borstkanker

Gebruik regelmatig lijnzaad als gezondheidsbevorderende toepassing en als remedie tegen elke soort ontstekingsaandoening, omwille van het hoge gehalte aan omega 3-vetzuren.

Lijnzaad bevordert een gezond spijsverteringsstelsel en heeft zelfs een positief effect op de ademhalingswegen en het functioneren van het urinair uitscheidingssysteem. Helaas hebben twee grote overzichtsstudies [1] geen bewijs laten zien dat lignanen in de voeding het risico op borstkanker kunnen verminderen.

Loop

Zoals je ziet bevat dit kleine donkere goud een schat aan helende en preventieve eigenschappen! Gebruik het op regelmatige basis en niet enkel in geval van nood. Onderhoud je lichaam ermee zoals een goed draaiende machine, waarbij elk goed onderhouden onderdeeltje bijdraagt aan de juiste werking van het groter geheel.

[1] Bron: Heeft lijnzaad een gunstig effect op de hormoonhuishouding


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.