Last van constipatie? Hier zijn 5 ontbijttips

Om constipatie te voorkomen, heb je behoefte aan vezelrijke voeding en een ontbijt dat je darmstelsel op gang helpt.
Last van constipatie? Hier zijn 5 ontbijttips
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 07 maart, 2019

We krijgen er vroeg of laat allemaal wel eens mee te maken: constipatie. Naar het toilet gaan wordt een nachtmerrie. Je voelt je loom, aptatisch en je hebt weinig energie.

Incidentele constipatie is iets dat vaak voorkomt en geassocieerd wordt met onze sedentaire levensstijl, voedingsgewoonten en sommige medicatie. Het probleem wordt erger wanneer het gaat om een chronisch probleem, iets waarmee een groot deel van de vrouwelijke bevolking te maken krijgt.

Studies hebben aangetoond dat factoren als de vrouwelijke anatomie, veranderingen in hormonen, zwangerschap en stress belangrijke factoren zijn om het probleem te veroorzaken. Om het probleem te voorkomen, is het daarom belangrijk om dagelijkse gewoontes aan te houden die de darmflora stimuleren.

Als de constipatie langer dan twee of drie weken aanhoudt, is het aangeraden om een dokter te raadplegen.

In dit artikel geven we je enkele kleine tips om aan te denken bij het ontbijt. Aan het begin van een nieuwe dag neemt ons lichaam bepaalde voedingsstoffen beter op dan andere en er zijn kleine trucjes om de vertering te bevorderen. Schrijf je mee?

1. Olijfolie en citroen tegen constipatie

De eerste eenvoudige tip is heel gemakkelijk en goedkoop: een lepel olijfolie en citroen net voordat je gaat ontbijten.

Wat dit middeltje zo interessant maakt, is dat het erg sterk ontgiftend werkt en al de gifstoffen uit ons lichaam zuivert.

  • Olijfolie heeft de ideale textuur en samenstelling om de vertering op gang te brengen en zorgt ook voor de dikke darm. Eigenlijk smeert het de dikke darm, waardoor de ontlasting beter doorgang vindt.
  • Olijfolie is ook een onverzadigde, enkelvoudige vetsoort. Door het te combineren met citroen wordt het een prima laxeermiddel dat tegelijkertijd ook de darmwand schoonmaakt, zodat de goede voedingsstoffen opgenomen kunnen worden.

Ingrediënten en toepassing

  • Neem elke ochtend een halve theelepel (tussen 5 en 7 gram) vierge olijfolie en een halve theelepel (5 gram) citroensap.
  • Neem dit voor het ontbijt en wacht nadien nog een half uur alvorens te eten.
  • Overdrijf niet met de hoeveelheid en neem zeker niet meer dan een theelepel per dag in.

2. Havermout of volkorenbrood

Havermout tegen constipatie

Supermarkten hebben verschillende soorten granen in de aanbieding. Vezels zijn hét middel tegen constipatie en we moeten daarom altijd voor de beste kwaliteit kiezen.

  • Hou er rekening mee dat vele van de granen in de supermarkten te veel suiker bevatten en het aandeel aan echte vezels daardoor soms verwaarloosbaar is. Lees de etiketten daarom zorgvuldig.
  • De beste optie is de meest natuurlijke. Havermout of roggebrood zijn twee uitstekende en gezonde opties om constipatie tegen te gaan.

3. Aloëvera tegen constipatie

Aloëvera tegen constipatie

Als je dit middeltje nog nooit hebt geprobeerd, raden we je aan om dit nu te doen.

Constipatie is een aandoening waarbij onze ontlasting te lang in onze dikke darm blijft steken. Als je meerdere dagen na elkaar niet naar het toilet kan gaan, krijg je last van buikpijn, misselijkheid, winderigheid… Door een eenvoudig drankje op basis van aloëvera te drinken kan je een klein wonder verrichten.

Volg de onderstaande instructies om thuis dit middeltje te bereiden.

Iets zo eenvoudig als het drinken van een natuurlijke op aloëvera gebaseerde drank kan echt wonderen verrichten. Ontdek hoe je deze remedie kunt klaarmaken.

Ingrediënten

  • 1 theelepel aloëveragel (15 g)
  • Sap van 2 sinaasappels

Bereiding

  • Om te beginnen, moeten we de sinaasappels uitpersen. Voeg nadien de theelepel aloëvera toe en laat deze ontbinden.
  • Indien gewenst kan je ook perensap of lauw water gebruiken.
  • Als je problemen met de nieren, de schildklier of diabetes hebt kan je beter geen aloëvera nemen. Ook als je zwanger bent raden we aloëvera niet aan.

4. Kefir, een probioticium en digestieve drank voor mensen met lactose-intolerantie

Kefir is een voedingsmiddel dat de moeite waard is om op te nemen in je ontbijt.  Het is namelijk licht verteerbaar en je hebt er geen bijwerkingen van in het geval je lactose-intolerant bent.

  • De bacteriën en gist vormen het enzym lactase, dat lactose absorbeert. Alsof dat nog niet genoeg is, is kefir ook nog rijk aan eiwitten.
  • Als je een beetje kefir combineert met vers fruit, heb je een lekker ontbijt dat constipatie helpt te voorkomen. 

5. De beste fruitsoorten tegen constipatie

De beste fruitsoorten tegen constipatie

Vers, onbewerkt fruit is altijd goed om constipatie tegen te gaan. Niets is beter dan een lekkere fruitsalade met verschillende soorten fruit vol vezels.

Hieronder volgt een lijst met de beste fruitsoorten om de darmflora te stimuleren:

  • Papaja
  • Peer
  • Aardbeien
  • Kersen
  • Ananas
  • Kiwi
  • Druiven (met schil en pitten)
  • Vijgen

Samengevat kunnen we stellen dat we dus onze ontbijtgewoontes een beetje zullen moeten aanpassen. Vergeet ook niet om voldoende water te drinken tijdens de dag en vezelrijke voeding te eten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ramos CI, Andrade de Lima AF, Grilli DG, Cuppari L. The short-term effects of olive oil and flaxseed oil for the treatment of constipation in hemodialysis patients. J Ren Nutr. 2015;25(1):50-56. doi:10.1053/j.jrn.2014.07.009
  • Portalatin, M., & Winstead, N. (2012). Medical management of constipation. Clinics in colon and rectal surgery, 25(1), 12–19. https://doi.org/10.1055/s-0032-1301754
  • Foster, M., Hunter, D., & Samman, S. (2011). Evaluation of the nutritional and metabolic effects of aloe vera. In I. F. F. Benzie, & S. Wachtel-Galor (Eds.), Herbal medicine: Biomolecular and clinical aspects (2nd ed., ). Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92765/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.