5 drankjes om slecht cholesterol te verlagen

Slecht cholesterol staat erom bekend dat het aderverkalking bevordert. Wist je dat je hier vanuit huis preventief iets tegen kunt doen? Daar gaan wij in dit artikel op in.
5 drankjes om slecht cholesterol te verlagen
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 22 december, 2022

Cholesterol is een lipide die het lichaam in bepaalde hoeveelheden nodig heeft om naar behoren te kunnen functioneren. Een sedentaire leefstijl en een slecht dieet kunnen er echter voor zorgen dat het gehalte van slecht cholesterol onbedoeld te hoog wordt.

Dit kan ernstige gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Zo verhoogt het het risico op het krijgen van hartziekte, beroertes en andere gezondheidsproblemen.

Cholesterol wordt in bijna het hele lichaam gevonden, vooral in het zenuwstelsel, de huid, de spieren, de lever, de darmen en het hart.

Cholesterol is onder te verdelen in twee categorieën die het mogelijk maken om aan te tonen of het gaat om ‘slecht’ (LDL) of ‘goed’ (HDL) cholesterol.

Slecht cholesterol of LDL is het gevolg van een dieet dat rijk is aan gebakken voedsel, snoepjes, kunstmatige producten, vetten of vleeswaren etc.

Goed cholesterol of HDL neemt het slechte cholesterol uit het bloed weg en voert het af naar de lever om verwijderd te kunnen worden. Dat dit cholesterol ‘goed’ genoemd wordt, is dan ook juist omdat het verantwoordelijk is voor het verwijderen van het teveel aan slecht cholesterol dat aanwezig is in het lichaam.

Als uit je laatste doktersbezoek gebleken is dat je cholesterolwaarden te hoog zijn, dan is het misschien tijd om enkele zelfgemaakte sapjes en drankjes te overwegen. Deze kunnen je helpen dit probleem onder controle te houden en het risico op mogelijke gevolgen te verminderen.

Sapjes en drankjes tegen slecht cholesterol

Sap van appel, peterselie en spinazie

Peterseliesap tegen slecht cholesterol

Dit krachtige sapje is geweldig voor het verlagen van een hoog cholesterolgehalte en het eenvoudig en snel verwijderen van vetten.

Ingrediënten

 • 4 appels;
 • 30 gram rauwe spinazie;
 • 1 handje peterselie.

Wat je moet doen

Was alle ingrediënten en doe ze vervolgens (apart) in een sapcentrifuge. Als dit klaar is, doe je alle ingrediënten in een blender en mix je ze nog een minuut samen. Drink elke dag een glas van dit sap.

Sap van kool en knoflook

Van zowel kool als knoflook is bekend dat ze veel gezondheidsvoordelen bieden en het lichaam kunnen reinigen. Dit krachtige sap zal helpen het overtollige vet en cholesterol dat schadelijk is voor de gezondheid te verwijderen.

Ingrediënten

 • De helft van een middelgrote kool;
 • 2 teentjes knoflook
 • 125 milliliter water.

Wat je moet doen

Pers de knoflook fijn en doe het vervolgens samen met de gewassen en gesneden kool en het halve kopje water in de blender. Het water voeg je toe om het mixen te vergemakkelijken. Mix alle ingrediënten en drink elke dag een kopje van dit sap totdat je cholesterolgehalte verlaagd is.

Afhankelijk van hoeveel je gebruikt, mag je dit sap niet te lang drinken omdat kool de schildklier kan verzwakken.

 Sap van aarbei en citrusvruchten

Aardbeiensmoothie

Dit heerlijke sapje heeft niet alleen een geweldige smaak en een positief effect op het cholesterolgehalte, maar heeft ook eigenschappen die je immuunsysteem versterken en je zelfs kunnen helpen om gewicht te verliezen.

Ingrediënten

 • ± 100 gram aardbeien;
 • 2 sinaasappels;
 • 1 kiwi.

Wat je moet doen

Pers het sap uit de sinaasappels, was en schil de kiwi, was de aardbeien en snij hun kroontjes weg. Doe vervolgens alle ingrediënten in de blender en mix ze enkele minuten lang. Drink het sap zonder te zeven, twee weken lang elke dag.

Sap van wortel, peterselie en spinazie

Wortelsap

Groentesappen worden het meest aangeraden om elke dag gezond te zijn en cholesterolproblemen te voorkomen. Dit krachtige sap zal helpen cholesterol en vetten te verwijderen. Zo verbeter je je leefstijl en wordt de strijd tegen dit probleem winbaar.

Ingrediënten

 • 4 stukken wortel;
 • 3 takjes peterselie;
 • 2 spinazieblaadjes.

Wat je moet doen

Doe alle ingrediënten in een sapcentrifuge. D rink het mengsel vijftien dagen op rij elke dag op een lege maag en/of na elke maaltijd.

Drankje van citroen, peterselie en bakpoeder

Dit krachtige drankje is geweldig voor mensen die een hoog vetgehalte of cholesterolgehalte willen voorkomen. Ook zal het helpen de gezondheid in het algemeen aanzienlijk te verbeteren.

Ingrediënten

 • 2 liter gefilterd water;
 • 3 stengels peterselie;
 • 3 citroenen;
 • Bakpoeder.

Wat je moet doen

Maak de citroenschillen schoon met bakpoeder om deze te desinfecteren. Kook vervolgens een goede hoeveelheid water. Zodra het aan de kook gebracht is, laat je het afkoelen.

Terwijl het water afkoelt, snijd je de citroenen in dunne schijfjes, hak je de peterselie fijn en voeg je de ingrediënten toe aan het water.

Dek het water af en bewaar het een dag in de koelkast. Mix vervolgens alle ingrediënten in een blender en drink er elke dag 120 milliliter van.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.