7 manieren om je immuunsysteem te versterken

Ons immuunsysteem is ons afweersysteem tegen infecties en ziektes, veroorzaakt door virussen en bacteriën. Lees hoe je je immuunsysteem kan versterken.
7 manieren om je immuunsysteem te versterken

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

In dit artikel tonen we je wat je kan doen om je immuunsysteem op een natuurlijke te versterken.

Ons immuunsysteem is ons natuurlijk afweersysteem tegen infecties en ziektes, veroorzaakt door virussen en schadelijke bacteriën. Als het immuunsysteem niet langer optimaal werkt, kan het niet langer onderscheid maken tussen gezond weefsel en schadelijke stoffen en genieten we dus geen goede bescherming meer.

Manieren om je immuunsysteem te versterken

Spendeer niet te veel tijd in de zon

zonnen

Het is belangrijk dat je vitamine D in je lichaam hebt, want dit beschermt je tegen de zon. Als je echter te veel tijd in de zon doorbrengt gaat je huid verouderen, heb je meer kans op kanker en zal je je immuunsysteem verzwakken.

Neem vitamine A

Vitamine A kan onder andere in de volgende producten gevonden worden:

  • Rundvlees
  • Vis
  • Gevogelte
  • Zuivelproducten
  • Fruit
  • Groenten

Deze vitamine zal, naast het versterken van je immuunsysteem, ook helpen om je tanden, huid en botten gezond te huiden. Bovendien is het ook goed voor je zicht.

Neem vitamine C

Dit heeft het lichaam nodig om te groeien en meer specifiek voor het herstel van weefsels. Het is belangrijk genoeg vitamine C in te nemen om je botten, ligamenten, pezen en bloedvaten gezond te houden. Vitamine C heeft eigenschappen die helpen om:

  • Wonden te helen
  • Veroudering van cellen tegen te gaan door antioxidanten
  • Afvalstoffen te elimineren
  • Vrije radicalen tegen te gaan

Om gebruik te kunnen maken van deze eigenschappen moet je het volgende eten: meloen, kiwi, papaja, citrusfruit, aardbeien en veenbessen.

Neem vitamine E

Vitamine E beschermt cellen tegen schade van vrije radicalen. Hierdoor versterkt dit het immuunsysteem en helpt het bij de aanmaak van rode bloedcellen.

Slaap goed

Rust is vitaal voor ons lichaam en onze geest! Het immuunsysteem maakt cellen aan terwijl je rust. Daarom moet je minstens 6 tot 8 uur per dag slapen. Het is bovendien ook van belang om je huid in goede staat te houden.

Drink geen alcohol

alcohol

Alcohol bevat metabolieten, genaamd aldehyden, die ernstige schade aan het immuunsysteem kunnen aanbrengen en het bijgevolg verzwakken. Hierdoor verhoogt de kans op ziekte. Het veroorzaak ook directe lichamelijke aandoeningen, zoals slokdarm-, mond-, dikkedarm- en leverkanker.

Lachen

Er zijn verschillende studies die een verband aantonen tussen lachen en een stijging van antilichamen in het immuunsysteem. Probeer het dus eens! Hoe meer je lacht, hoe meer je je immuunsysteem zal stimuleren.

Misschien ook interessant om te lezen: 5 redenen waarom je meer moet lachen

Hoe weet ik of ik een verzwakt immuunsysteem heb?

Het is belangrijk te letten op signalen die je lichaam je geeft om aan te geven dat het immuunsysteem verzwakt is. Je voelt je bijvoorbeeld moe of je hebt veel spierpijnen. Het kan ook zijn dat je wondjes hebt die moeilijk helen of dat je vaak verkoudheden krijgt.

We hopen dat je blij bent met deze primaire adviezen en we hopen van harte dat je ze dus zal naleven. Ze dienen niet alleen om je immuunsysteem te versterken, maar ook om een goede functie van de organen te garanderen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.