5 redenen waarom je meer moet lachen

Lachen maakt je socialer. Het stelt je in staat de wereld vanuit een ander perspectief te bekijken en het geeft je de moed om alles wat op je pad komt onder ogen te zien.
5 redenen waarom je meer moet lachen
Diego Pereira

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Diego Pereira.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Iedereen vindt een persoon die lacht leuk, blij en vol vitaliteit. Lachen is namelijk de beste remedie voor alles. Je moet dus meer lachen om gezonder te zijn. 

Lachen kan verdriet, angst en depressie genezen. Het kan zelfs verdriet en pijn verlichten en ernstige ziekten bestrijden.

De effecten van lachen komen ten goede aan het hele lichaam. Geloof het of niet, er zijn veel studies die bevestigen dat de hersenschors negatieve elektrische impulsen afgeeft wanneer we lachen. Dit zou patiënten die lijden aan ziekten zoals kanker echt kunnen helpen.

De hersenen voeren onder andere een belangrijk chemisch proces uit in het lichaam, namelijk de afgifte van endorfines. Deze verdovende stof (eigenlijk een hormoon) is vergelijkbaar met morfine en bestrijdt hevige pijn.

Endorfines staan bekend als de hormonen van geluk.

5 redenen waarom je meer moet lachen

1. Het versterkt het immuunsysteem

Lachen versterkt het immuunsysteem

Zoals er gezegd wordt geneest lachen alle kwalen. Het verlaagt stresshormonen, verbetert de bloedsomloop en het verbetert ook het zuurstofverbruik. Door al je negatieve energie los te laten wordt het immuunsysteem sterker.

  • Er is een stijging van het immunoglobuline A-gehalte. Dit is een belangrijk antilichaam dat bacteriën en infecties in het ademhalingssysteem bestrijdt.
  • Daarnaast reageren NK-cellen en witte bloedcellen ook positief wanneer we lachen. Ze zijn verantwoordelijk voor het bestrijden van infecties door virussen direct aan te vallen, waardoor ons immuunsysteem wordt verbeterd.

2. Het vitaliseert je organen

Lachen verbetert de bloeddoorstroming, vermindert stresshormonen en geeft energie aan het lichaam. Het geeft namelijk energie aan het hart, de hersenen en de longen, waardoor deze organen beter werken.

Het is een van de beste behandelingen voor hartziekten, want het wordt gekoppeld aan een betere bloeddruk en een optimale bloedsomloop en het lichaam ervaart een verhoogde aerobe activiteit.

3. Verbetert je geheugen

Lachen verbetert je geheugen

Wanneer de niveaus van cortisol (het stresshormoon) afnemen versterkt dit je geheugen. Als je lacht is er een verhoogde productie van endorfines en dopamine, wat je hersenen een gevoel van plezier en behaaglijkheid geeft.

De neurale activiteit verandert, waardoor de hersengolven worden aangepast. Dit versnelt en versterkt het geheugen. Lachen vergemakkelijkt ook de opslag van informatie.

Gelach werkt net als meditatie, in die zin dat het de niveaus van alfa-hersengolven verhoogt. Als je lacht vertaalt het brein dit in een aangename stimulus waardoor je lichaam ontspant, net zoals meditatie dit doet.

4. Het ontspant en strekt de spieren

Lachen heeft een directe relatie met het vrijkomen van opgehoopte spanning in de spieren van je lichaam. Hierdoor heeft het gevoel van ontspanning dat je voelt niet alleen betrekking op je gezichtsspieren maar ook op de rest van je lichaam.

Lachen is het beste medicijn tegen elke vorm van stress, inclusief werkgerelateerde stress.

Onthoud dat wanneer je lacht, je hersenen hormonen vrijgeven die zorgen voor een fijn gevoel in je lichaam. Het elimineert dus elke vorm van spanning, zowel van je spieren als mentale spanning.

5. Het maakt je positiever

Lachen maakt je positiever

Veel mensen worden elke dag geconfronteerd met depressie, verdriet en angst. Het is buitengewoon moeilijk om hier over heen te komen. Bovendien gaan we niet allemaal op dezelfde manier met deze dingen om.

  • Lachen is hiervoor de beste remedie. Je gaat daardoor dingen vanuit een ander oogpunt zien, het elimineert je pessimisme en verhoogt je zelfrespect.

Lachen maakt je positiever, helpt je om sterk te blijven, verbetert je gevoel van humor en, als je een moeilijke periode doormaakt helpt het je om negatieve emoties het hoofd te bieden.

Om deze redenen is lachen dus de oplossing voor al je problemen! Het is een van de aangenaamste dingen die er bestaat en het beste van alles is dat het gratis is! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.