Verhoog je zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is belangrijk in al je relaties, zowel op persoonlijk, familiaal als professioneel gebied. Vind tips die helpen om weer te geloven in jezelf.
Verhoog je zelfvertrouwen

Laatste update: 17 februari, 2019

Twijfel je vaak aan jezelf of heb je het gevoel dat je niet goed genoeg bent? Weet dan dat het verhogen van je zelfvertrouwen belangrijk is in al je relaties, zowel op persoonlijk, familiaal als professioneel gebied.

Als je jezelf respecteert en waardeert, zal je namelijk hetzelfde doen met de personen rondom je heen. En indien je jezelf niet respecteert, hoe kunnen de mensen in je omgeving je dan wel waarderen?

Weet dat je een keuze hebt. Jij kan beslissen of je jouw eigenwaarde verhoogt of verlaagt. Daarom geeft dit artikel een lijstje met tips die helpen om opnieuw te geloven in jezelf en de kans op geluk en succes te vergroten. Zodra je eigenwaarde op peil is, dan is deze lijst een aardige geheugensteun om je zelfrespect op goed niveau te houden.

Tips om je zelfvertrouwen te verhogen

Vrouw kijkt Gelukkig

Eigenwaarde

Wees je bewust van je eigenwaarde. Elk individu telt mee en is van belang. Je persoonlijkheid en individualiteit is met geen geld te koop. Treed daarom iedereen positief tegemoet, stop je negatieve gedachtestroom en gebruik positieve affirmaties tegenover jezelf.

Minderwaardig

Vergelijk jezelf niet met anderen, voel je nooit minderwaardig. Waardeer je authentieke zelf en beoordeel jezelf en anderen niet op hetgeen jij of zij bezitten of hoe jij eruitziet of zij eruitzien. Stop met jezelf naar beneden te halen.

Arrogantie

Let echter op, het is makkelijk zelfvertrouwen te verwarren met arrogantie. Degenen die denken dat ze beter zijn dan de anderen, maken deze vergissing en geven daardoor de indruk agressief en onnadenkend te zijn.

Wees trots

Stel realistische doelen waarvan je zeker bent dat je ze kan halen en wees trots op jezelf. Begin klein, dit zal je zelfvertrouwen verbeteren. Wanneer je namelijk direct start met grote doelen is de kans groot dat je doelen onhaalbaar zijn.

Ken jezelf

Herken je sterke en je zwakke punten. Wees niet bang hulp te vragen indien nodig. Hulp geven en ontvangen behoren in balans te zijn. Als jij alleen wilt geven, kan de ander alleen ontvangen en daarmee ontneem je die ander de gelegenheid om iets aan jou te geven.

Positief denken

Denk optimistisch en buig negatieve gedachten om naar positieve gedachten. Je kunt maar aan één ding tegelijk denken, dus zorg ervoor dat het positief is! Daarom zijn succesvolle mensen altijd positief. Ze bereiken hun doel door stapje voor stapje hindernissen aan te pakken en blijven hierbij altijd positief.

Negatieve emoties

Laat je niet leiden door negatieve emoties zoals afgunst en jaloezie. Deze emoties halen al de positiviteit uit je omgeving en relaties met anderen. Stop met proberen te zijn als anderen. Wees trots op jezelf, want je bent uniek en je blijft uniek!

Complimenten

Leer complimentjes te aanvaarden. Ze zijn goed bedoeld en je bent ze waard. Waarom pen je ze niet neer in een complimentendagboekje?

Beweeg

Zorg goed voor jezelf en kom in beweging. Ga:

 • Sporten
 • Wandelen
 • Fietsen
 • Neem de trap

Het zal je goed doen en het helpt zeker om je geest en lichaam beiden in goede conditie te houden.

Mediteer

Reserveer een uurtje per dag om te mediteren en de gebeurtenissen van de afgelopen dag in rust te overlopen. Vaak komen oplossingen voor problemen waarvoor je voordien geen uitweg zag op een heel spontane manier tevoorschijn.

Genoeg slapen

Slaap voldoende uren per nacht, zodat je altijd goed uitgerust aan de dag begint en ook op die manier in goede conditie blijft.

Organiseer je leven

Houd je taken op het werk en in het huishouden netjes georganiseerd, zodat deze je geen extra stress bezorgen.

Goede relaties

Onderhoud goede relaties met de mensen om je heen. Behandel iedereen zoals je ook wenst dat zij jou behandelen.

Gezonde levensstijl

Eet gezond, stop met roken, drink zo min mogelijk en blijf zo ver mogelijk weg van diëten. Verander dus je levensstijl!

Goed gezelschap

Blijf uit de buurt van degenen die je zelfvertrouwen proberen omlaag te halen. Zij zijn jouw gezelschap en vriendschap niet waard.

De natuur

Zodra de gelegenheid zich voordoet, breng tijd door in de natuur.

 • Ga naar een park in je buurt.
 • Een dagje naar zee.
 • Geniet van een fikse wandeling in het bos etc.

Leer van fouten

Aanvaard fouten en mislukkingen. Een mislukking is slechts feedback om je naar je einddoel te brengen. Falen is succes als je ervan leert.

Hou van jezelf

Maak een lijst met dingen die je leuk vindt aan jezelf, inclusief je persoonlijkheid, uitstraling, vaardigheden en uiterlijk. Hou van jezelf zoals je bent en schenk aandacht aan je gedachten en gevoelens, want ze zijn je innerlijke gids. Leer van ze en doe wat goed voor je voelt.

Leef in het nu

Leef niet in het verleden, maar in het huidige moment. Je weet niet wat de toekomst brengt, dus geniet van de dag van vandaag. Vergeef jezelf en de mensen om je heen voor vergissingen en fouten uit het verleden.

Beloon jezelf

Blijf jezelf niet verwijten maken voor de fouten die je maakte. Niemand is namelijk perfect. Accepteer je vergissingen en vermijd ze dan in de toekomst. En vier je successen, beloon jezelf als je slaagt, hoe klein de prestatie ook is.

Doe nieuwe dingen

Recht je schouders, glimlach en doe iedere week iets nieuws om je kwaliteiten te ontdekken. Stimuleer je hersenen en ga bijvoorbeeld:

 • Op dansles
 • Volg een studie
 • Neem eens een andere route naar huis
 • Doe iets creatiefs

Vond je deze tips behulpzaam? Pas ze stapje voor stapje toe in je dagelijks leven en ervaar hoe jij ook je zelfvertrouwen een stevige opkikker kan geven! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.