De voordelen van ’s ochtends 30 minuten wandelen

16 juli 2015

Er zijn veel verschillende manieren om gewicht te verliezen en een gezonde levensstijl te behouden. Vergeet niet dat beweging hiervoor van vitaal belang is en dat je dit niet voor korte perioden moet doen, maar continu moet blijven volhouden als je gewicht wil verliezen en dit gewichtsverlies wil behouden. We raden aan minsten 150 minuten fysieke activiteit per week te doen. Probeer zo vaak mogelijk ’s morgens een wandeling te maken om ziektes zoals een te hoge bloeddruk, embolieën, depressie, bepaalde types kanker, hartaanvallen en obesitas te voorkomen en een lang en gezond leven te leiden.

Hoe wandelen?

Voor je begint te wandelen, moet je je opwarmen en na de wandeling (als je lichaam afgekoeld is) moet je stretchen.

Bij stretchen is het volgende van belang:

 • Vermijd verend stretchen
 • Stretch niet verder dan waartoe je lichaam in staat is
 • Adem constant tijden het stretchen
 • Beweeg traag

Om blessures te voorkomen en opdat het effect van de beweging zo groot mogelijk zou zijn, moet je bij het 30 minuten wandelen letten op volgende zaken:

 • Bij het wandelen moeten je tenen voorwaarts wijzen.
 • Bij elke stap moet eerst je hiel de grond raken. Daarna komt je lichaamsgewicht geleidelijk naar voor.
 • Beweeg je armen op een constante, natuurlijke manier.
 • Trek je schouders iets naar echter en hou je kin hoog. Probeer niet al te veel naar de grond te kijken.

Voordelen van wandelen

302

Elke ochtend 30 minuten wandelen heeft dezelfde voordelen als gaan rennen. Dit type van beweging helpt het risico op diabetes, depressie en bepaalde types kanker verminderen. Bovendien helpt het ook een hoge cholesterol en een hoge bloeddruk tegen te gaan.

De woordvoerder van de American Heart Association, Dr Gregg Fonarow, bevestigt dat fysieke activiteit het risico op voortijdige dood vermindert en helpt tegen mogelijke cardiovasculaire problemen. Studies bevestigen namelijk dat wandelen en rennen beschermen tegen hartziekten.

De resultaten van dergelijke studies tonen zelfs aan dat wandelen even goed is dan rennen:

 • Wat betreft cholesterol, verminderde dit bij wandelen met 7% en bij rennen met 4.3%
 • Wat betreft het risico op hartziekten, verminderde de kans bij wandelen met 9.3% en bij rennen met 4.5%
 • Wat betreft hypertensie, verminderde de kans bij wandelen met 7.2% en bij rennen met 4.2%
 • Wat betreft diabetes, verminderde dit bij wandelen met 12.3% en bij rennen met 2.1%

“Deze bevindingen suggereren een vergelijkbaar effect met de gebruikte energie tijdens het bewegen, onafhankelijk van de intensiteit. Hoewel het op lange termijn beter zou zijn om intensiever te bewegen als dat voor jou mogelijk is”, zegt Dr Gregg Fonarow. De studie toont dus aan dat, indien je doel gewichtsverlies is, rennen toch beter is dan wandelen.

hart

Voorzorgsmaatregelen

Wanneer je aan beweging in het algemeen doet, is het steeds belangrijk enkele voorzorgsmaatregelen in acht te nemen, zodat zowel je gezondheid als je veiligheid niet in gevaar komen. Wanneer je gaat wandelen, moet je dus rekening houden met de plaats, het tijdstip en andere aspecten die met de oefening gepaard gaan.

Daarom raden we je aan geen juwelen te dragen. Niet alleen omdat dit meer comfortabel is, maar ook omdat je zo minder snel dieven zal aantrekken. Wanneer je bovendien gaat lopen als de zon laag staat (zoals zonsopgang, zonsondergang) of ’s nachts, draag dan steeds opvallende kleding of een vestje dat reflecteert.

Wandelen in groep is bovendien ook beter voor je veiligheid. Neem ook steeds een communicatiemiddel mee, zodat je iemand kan bereiken in geval van nood. Ga ook nooit buiten zonder enige vorm van identificatie. Licht ook steeds iemand in van de route die je wil afleggen en de tijd waarin je dit ongeveer plant te doen.

Als laatste geven we je ook mee om steeds op de hoogte te blijven van je omgeving. Kijk naar wat er om je heen gebeurt en zet je draagbare muziekspeler niet te luid, zodat je ook kan hóren wat er om je heen gebeurt.

Bekijk Ook