De voordelen van 's ochtends 30 minuten wandelen

Er zijn veel verschillende manieren om gewicht te verliezen en een gezonde levensstijl te behouden. Wandelen is hier één van.
De voordelen van 's ochtends 30 minuten wandelen

Laatste update: 01 november, 2018

Beweging is van vitaal belang als je gewicht wilt verliezen. Je moet dit echter niet voor korte perioden doen. Je moet dit continu blijven volhouden als je dit gewichtsverlies wilt behouden. We raden daarom aan minsten 150 minuten fysieke activiteit per week te doen. 30 minuten wandelen in de ochtend helpt je al goed op weg.

Probeer zo vaak mogelijk ‘s morgens een wandeling te maken om ziektes zoals een te hoge bloeddruk, embolieën, depressie, hartaanvallen en obesitas te helpen voorkomen en een lang en gezond leven te leiden. 30 minuten wandelen, ben je er klaar voor?

Hoe wandelen?

Voor je begint te wandelen, moet je je opwarmen en na de wandeling moet je stretchen.

Bij stretchen is het volgende van belang:

 • Vermijd verend stretchen
 • Stretch niet verder dan waartoe je lichaam in staat is
 • Adem constant tijden het stretchen
 • Beweeg traag

Om blessures te voorkomen en opdat het effect van de beweging zo groot mogelijk is, moet je bij de 30 minuten wandelen letten op de volgende zaken:

 • Bij het wandelen moeten je tenen voorwaarts wijzen.
 • Bij elke stap moet eerst je hiel de grond raken. Daarna komt je lichaamsgewicht geleidelijk naar voren.
 • Beweeg je armen op een constante, natuurlijke manier.
 • Trek je schouders iets naar echter en hou je kin hoog. Probeer niet al te veel naar de grond te kijken.

Voordelen van 30 minuten wandelen

Voordelen van 30 minuten wandelen

Elke ochtend 30 minuten wandelen heeft dezelfde voordelen als gaan rennen. Dit type van beweging kan het risico op diabetes en depressie helpen te verminderen. Bovendien helpt het ook een hoge cholesterol en een hoge bloeddruk tegen te gaan.

De woordvoerder van de American Heart Association, Dr Gregg Fonarow, bevestigt dat fysieke activiteit het risico op voortijdige dood zou kunnen verminderen daar het helpt tegen mogelijke cardiovasculaire problemen. Studies bevestigen namelijk dat wandelen en rennen kunnen beschermen tegen hartziekten.

De resultaten van dergelijke studies tonen zelfs aan dat wandelen zelfs beter zou kunnen zijn dan rennen:

 • Wat betreft cholesterol, verminderde dit met wandelen met 7% en met rennen met 4.3%
 • Als het gaat om het risico op hartziekten, verminderde de kans met wandelen met 9.3% en met rennen met 4.5%
 • Wat betreft hypertensie, verminderde de kans met wandelen met 7.2% en met rennen met 4.2%
 • Bij diabetes verminderde dit met wandelen met 12.3% en met rennen met 2.1%

“Deze bevindingen suggereren een vergelijkbaar effect met de gebruikte energie tijdens het bewegen, onafhankelijk van de intensiteit. Hoewel het op lange termijn beter zou zijn om intensiever te bewegen als dat voor jou mogelijk is”, zegt Dr Gregg Fonarow.

De studie toont ook aan dat, indien je doel gewichtsverlies is, rennen toch beter is dan wandelen.

Voordelen van 30 minuten wandelen voor het hart

Voorzorgsmaatregelen

Wanneer je aan beweging in het algemeen doet, is het steeds belangrijk enkele voorzorgsmaatregelen in acht te nemen, zodat zowel je gezondheid als je veiligheid niet in gevaar komen. Wanneer je gaat wandelen, moet je daarom rekening houden met de plaats, het tijdstip en andere aspecten die met de oefening gepaard gaan.

We raden je aan geen juwelen te dragen, dit is comfortabeler en veiliger. Wanneer je gaat lopen als de zon laag staat (zoals zonsopgang, zonsondergang) of ‘s nachts, draag dan steeds opvallende kleding of een vestje dat reflecteert.

Wandelen in groepsverband is ook beter voor je veiligheid. Zorg dat je altijd een communicatiemiddel bij je hebt, zodat je iemand kan bereiken in geval van nood. Ga ook nooit op weg zonder enige vorm van identificatie.

Als laatste raden we je ook aan om steeds op de hoogte te blijven van je omgeving. Kijk naar wat er om je heen gebeurt en zet je draagbare muziekspeler niet te luid, zodat je ook kan hóren wat er om je heen gebeurt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.