De beste oefeningen om vet te verbranden

14 januari, 2019
Zoek jij de beste oefeningen om zo snel mogelijk vet te verbranden op een verantwoorde manier? Lees hier welke oefeningen er zijn!

Er zijn veel oefeningen waarmee je vet kunt verbranden. We zullen je hier een paar van de beste vetverbrandende oefeningen geven, die je in je dagelijkse routine kunt inbouwen en waarmee je je kunt richten op die specifieke gebieden die je wilt verbeteren. Voor vrouwen zijn dat vaak de heupen en buik.

Het is belangrijk om te beseffen dat zelfs de beste vetverbrandende oefeningen geen verschil zullen maken als je ze niet combineert met een gebalanceerd dieet.

groenten en fruit

Soorten oefeningen

Hieronder zullen we het verschil uitleggen tussen aerobe en anaerobe oefeningen, twee verschillende soorten sport om vet mee te verbranden. Anaerobe oefeningen zijn intens en kort, terwijl de aerobe soort minder intens is, maar langer duurt. Beiden zijn effectief.

Voorbeelden:

  • Aeroob: wandelen, joggen
  • Anaeroob: gewichtheffen, buikspieroefeningen

Opwarmen

Het is essentieel om op te warmen voordat je met één van deze activiteiten begint, zodat de bloedsomloop in je hele lichaam genoeg versnelt om intensere oefeningen aan te kunnen. Beweeg tijdens deze fase al je gewrichten om later de specifiekere bewegingen te kunnen volbrengen. Vergeet niet om te strekken vóór en na de routine.

Als je sport zonder eerst op te warmen of te strekken, kun je een blessure oplopen, die je oefeningsplan in de weg kan zitten.

Leestip:
Het metabolisme versnellen met 6 oefeningen

Vet verbranden

Met betrekking tot vetverbranding bestaan er verschillende meningen. Over het algemeen wordt eerst een aeroob plan aangeraden om vet te verliezen en vervolgens anaerobe oefeningen om de spieren te versterken. Maar trainers zullen eerder zwaardere oefeningen aanraden met rustperiodes, die ook wel ‘intervals’ worden genoemd.

Deze zullen zorgen dat je lichaam effectiever vet verbrandt en dat je metabolisme zelfs de volgende dag nog versneld werkt. Zulke oefeningen hoor je te doen met hulp van een trainer. Als je dat niet doet, loop je het risico jezelf pijn te doen.

Hoe ben je gebouwd, wat wil je bereiken?

Alles is een proces. Je lichaam heeft een aanpassingsperiode nodig en die verschilt per persoon. In het begin kunnen je rustperiodes langer duren, zolang je er nog niet aan gewend bent.

Het is ook waar dat je je niet op één soort activiteit moet richten.

Zolang je een ritme aanhoudt, is het goed om verschillende soorten oefeningen te combineren, of ze nu aeroob of anaeroob zijn. Het hangt allemaal af van je fysieke bouw en het percentage vet dat je wilt verbranden.

Lees ook:
Hoe kan je strakkere spieren krijgen met yoga?

Bewaar de balans

Hou ook in de gaten dat het geen obsessie moet worden. Je lichaam moet in balans blijven. Het is belangrijk om te onthouden dat alle oefeningen samen moeten gaan met voldoende vocht en (natuurlijk) een goed dieet. Een inactieve persoon zal niet hetzelfde dieet nodig hebben als een actieve persoon, die regelmatig oefeningen doet met toenemende intensiteit.

Net zoals bij een dieet is het belangrijk om balans te bewaren bij het sporten.

Informeer jezelf

Het is erg belangrijk dat je hierover iemand raadpleegt met de goede kennis, want als je al je overbodige vet kwijt bent, zul je je routine moeten veranderen. Het is dan aan jou of je je lichaam slanker en mooier wilt maken of dat je veeleisender bent en meer spiermassa wilt.

oefening

Verander je levensstijl

Houd in de gaten dat het lastig is om je doel te bereiken, maar dat het nog moeilijker is om die verbeteringen vast te houden. Daarom is het nodig om, naast externe veranderingen, ook een interne omschakeling in je hoofd te maken. De meeste extreme diëten gaan hier mis. Het is niet altijd de reden, maar vaak is de interne verandering het struikelblok.

Een verandering in je levensstijl is een goede investering op de korte en lange termijn.

Met een goed dieet en de beste oefeningen om je doel te behalen, kun je meer positieve verandering aanbrengen in je leven, van een verbeterd zelfbeeld en alle voordelen die daarmee gepaard gaan tot meer energie, een goed humeur, een mooi figuur en bovenal een gezond lichaam.

  • Rubén Mühlberger. Tragos genéticos: 50 fórmulas para sanar tu cuerpo. Punto a Partes, 2018.
  • Jorge Pérez Calvo. Nutrición energética y salud: Bases para una alimentación con sentido. Penguin Random House Grupo Editorial España, 2016. 
  • Albert Ronald Morales. Frutoterapia: Bienestar y vida. Editorial Edaf, S.L., 2014.