Het geheim van Koreaanse diëten om af te vallen

Koreaanse diëten geven prioriteit aan de consumptie van vis en groenten. Bovendien besteden ze ook speciale aandacht aan kookmethodes en vermijden ze gefrituurd voedsel, wat de vetinname vermindert.
Het geheim van Koreaanse diëten om af te vallen
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

In het Westen wordt er veel aandacht besteed aan Aziatische vrouwen vanwege hun slanke figuur. Zelfs als genetica een rol speelt, lijdt het geen twijfel dat voedsel ook bijdraagt ​​aan deze eigenschap. Wat is dus het geheim van Koreaanse diëten?

Westerse gerechten beïnvloeden op dit moment oosterse gerechten. Toch houden landen als Japan en Korea zich aan vele gezonde culinaire tradities. Deze veroorzaken geen gewichtstoename.

Koreanen hebben zelfs een langere levensverwachting. Bovendien hebben ze een lager percentage mensen met obesitas dan in andere ontwikkelde landen. Wat is hun geheim? Waarom is het voedingspatroon zo gezond? In dit artikel vind je de belangrijkste kenmerken van gewichtsverlies door Koreaanse diëten.

Het geheim van Koreaanse diëten om af te vallen

Koreaanse diëten zijn wereldwijd populair geworden vanwege hun eigenschappen om af te vallen. Het is echter het beste om hun basisprincipes niet te verwarren met gevaarlijke ‘wonderdiëten’, omdat dit hele verschillende dingen zijn.

Helaas zijn veel dieetplannen te beperkt, vanwege de wereldwijde populariteit van Koreaans eten. Ze geven echter wel resultaten, ze missen alleen nog steeds bepaalde voedingsstoffen. Voordat je een dieetplan gaat volgen, is het dus belangrijk dat je eerst advies inwint bij een diëtist. Dit is belangrijk om te zien of een bepaald dieet geschikt is voor je leeftijd, gezondheid en gewicht.

Over het algemeen zouden enkele van de ‘geheimen’ van deze keuken moeten worden opgenomen in elk gezond en uitgebalanceerd dieet. Hieronder vind je meer informatie over de belangrijkste geheimen.

Hoge groenteconsumptie

Groene groenten
Het Koreaanse dieet is gebaseerd op verse groenten en rijst. De volgende voedingsmiddelen bevatten weinig calorieën. Ze zijn dan ook in elk hoofdgerecht te vinden:
 • Aardappelen
 • Champignons
 • Kruisbloemige groenten en groene groenten
 • Tomaten
 • Wortelen

Lage vleesconsumptie

In veel westerse landen is vlees een hoofdingrediënt. Maar in Korea is het een secundair ingrediënt. Dat is de reden waarom ze een vetarm dieet hebben in vergelijking met andere landen.

 • Rood vlees wordt vervangen door vis en zeevruchten. Die zijn rijk aan omega 3-vetzuren en eiwit.
 • Koreanen braden of roosteren het vlees zodat het zo min mogelijk vet bevat.

Pittige soepen

Pittige soep met groente
Gelukkig is deze vetverbrandende soep gemakkelijk te maken. Soepen zijn traditioneel een elementair onderdeel van de Koreaanse keuken. Ze zijn licht verteerbaar en gemakkelijk te maken. Bovendien zijn ze verzadigend door hun verscheidenheid aan ingrediënten.
 • Het is belangrijk om erop te wijzen dat veel recepten pittig zijn. Hierdoor wordt je spijsvertering gestimuleerd en dit helpt weer om calorieën te verbranden.

Kruidenthee

Kruidenthee is een andere reden waarom je naar Koreaanse diëten moet kijken als optie om af te vallen.

 • In Korea is het gebruikelijk om groene thee, gerstthee of thee van geroosterde gerst te maken. Deze theeën staan allemaal bekend ​​om hun vetverbrandende eigenschappen.
 • Het zijn goede dranken voor het spijsverteringssysteem. Ze verbeteren de reinigingsmechanismen van het lichaam, waardoor het gemakkelijker wordt om af te vallen.

Kimchi: een traditioneel gerecht

Kimchi is een traditioneel gerecht dat een belangrijk onderdeel is van de Koreaanse keuken. Het wordt beschouwd als een van de gezondste voedingsmiddelen ter wereld. Dat is te danken aan het feit dat het vitaminen, mineralen en probiotica bevat.

 • Wat het is? Kimchi is een gefermenteerd gerecht. Het wordt gemaakt met Chinese kool samen met zout, knoflook, gember, vissaus en pepers.
 • Dit pittige eten wordt aan veel maaltijden toegevoegd, omdat het zeer verzadigend is en weinig calorieën bevat.

Kleine hoeveelheden geraffineerde meelsoorten

Brood komt niet vaak voor in Koreaanse diëten. Dat geldt ook voor andere gerechten die bereid zijn met geraffineerde meelsoorten. Ze worden lang niet zo vaak gegeten als andere gezondere producten. Men kiest daar vaker voor opties zoals fruit en volkoren granen.

Kookmethodes

Naast calorieën en voedselcombinaties staan ​​Koreaanse diëten ook bekend om hun gespecialiseerde kooktechnieken. Daarmee wordt de voedingswaarde van een gerecht behouden.

 • Voedsel wordt zelden gefrituurd. In plaats daarvan worden ze meestal geroosterd of gekookt.

Veel water

Theekan en theeglas met thee
Naast het drinken van kruidenthee als aanvulling op hun dieet, drinken Koreaanse vrouwen ook de hele dag door veel water.
 • Alle uitgebalanceerde diëten bevelen het drinken van water aan. Maar Koreaanse diëten raden aan om dagelijks 2 tot 3 liter te drinken.

Ben je er klaar voor om het geheim van Koreaanse diëten op de proef te stellen? Denk eraan, begin dus niet met een streng of caloriearm dieet. Neem deze eenvoudige ideeën gewoon op in een uitgebalanceerd voedingsplan. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Tremblay, A., Arguin, H., y Panahi, S. (2016, 1 de agosto). Capsaicinoides: una solución picante para el manejo de la obesidad ‘. Revista Internacional de Obesidad. Grupo editorial de naturaleza. https://doi.org/10.1038/ijo.2015.253
 • Jung, JY, Lee, SH, Kim, JM, Park, MS, Bae, JW, Hahn, Y., … Jeon, CO (2011). Análisis metagenómico del kimchi, un alimento fermentado coreano tradicional. Microbiología Aplicada y Ambiental77(7), 2264–2274. https://doi.org/10.1128/AEM.02157-10
 • Link, LB, y Potter, JD (2004, septiembre). Verduras crudas versus cocidas y riesgo de cáncer. Epidemiología del cáncer, biomarcadores y prevenciónhttps://doi.org/13/9/1422 [pii]

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.