Rode kool: 11 redenen om deze groente te eten

Rode kool bevat veel vitaminen en mineralen. Het kan een geweldig hulpmiddel zijn om voor je gezondheid te zorgen, want het versterkt je immuunsysteem en bevordert de ontgifting van het lichaam.
Rode kool: 11 redenen om deze groente te eten
Sofía Quintana Alonso

Beoordeeld en goedgekeurd door de fysiotherapeut Sofía Quintana Alonso.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Rode kool wordt ook rodekool genoemd. Vooral in de winter vind je deze kool in de winkel. Hij komt oorspronkelijk uit het Middellandse-Zeegebied. Sinds 2500 voor Christus wordt deze groente al geteeld.

Er is een verschil tussen rode en witte kool. Dat verschil is de aanwezigheid van antocyaan, een pigment uit de familie van de flavonoïden. Het bevat krachtige antioxidanten en een grote hoeveelheid vitamine C en E.

In dit artikel leggen we uit waarom je rode kool zou moeten eten.

1. Je zal gezonde ogen hebben

Gezonde ogen door rode kool

Door rode kool te eten, bevorder je de gezondheid van de ogen. De grote hoeveelheden zeaxanthine en luteïne zijn verantwoordelijk voor dit effect. Op een natuurlijke wijze werken deze twee bestanddelen als beschermers tegen de zon, want ze voorkomen dat de UV-stralen de netvliezen bereiken.

2. Rode kool bevordert de spijsvertering

Het is bekend dat rode kool meerdere fantastische effecten heeft op je spijsvertering. Dat komt omdat het je lichaam helpt om gal te produceren. Het gevolg is dat het op die manier problemen als indigestie of constipatie tegenhoudt.

Sap van rode kool werkt erg goed om zweren te behandelen, vooral maagzweren.

3. Het zorgt voor een betere gezondheid van je hart

Hart

Dit is een andere reden om rode kool te eten: het sap helpt bij de vorming van rode bloedcellen. Bovendien verwijdert het de schadelijke gifstoffen in je lichaam. Dat leidt tot een betere werking van de bloedsomloop.

Wanneer je slechts één kop rode kool eet, dan heb je al 216 milligram kalium opgenomen. Dit helpt om stress van het hart te voorkomen. Het bevordert ook de samentrekkingen van het hart, die je hartslag veroorzaken.

4. Rode kool vermindert het peil van de ongezonde cholesterol

Dit is een van de andere voordelen van rode kool: het vermindert de ongezonde cholesterol en het urinezuur. De grote hoeveelheid zwavel is verantwoordelijk voor dit effect. Het is ook de zwavel die aan rode kool het typische aroma geeft.

Het niveau van de cholesterol en van het urinezuur zullen dalen als gevolg van verschillende factoren:

 • Rode kool bevat vezels. Die verhinderen dat het lichaam de slechte cholesterol uit andere voeding opneemt.
 • Het vermindert de hoeveelheid apolipoproteïne LDL in de lever. Dat komt omdat er minder cholesterol aanwezig is om dit bestanddeel te vervoeren.
 • De antioxidanten in rode kool breken de vetweefsels af, waardoor je meer energie krijgt.

5. Het bestrijdt kanker

Door deze kool te eten, verkrijg je geweldige hoeveelheden en verschillende soorten antioxidanten. Ze ondersteunen het lichaam om vrije radicalen te bestrijden. Vrije radicalen zijn immers een van de oorzaken dat kanker zich in je lichaam ontwikkelt.

Bovendien is het ook goed om de groei van kankercellen tegen te houden.

6. Rode kool versterkt het immuunsysteem

Immuunsysteem

Deze groente bevat heel veel vitamine C. Daarom versterkt het de weerstand van het lichaam. Tegelijkertijd zorgen de antioxidanten voor een betere ontgifting van het lichaam. Ze stimuleren ook de genezing van wonden.

7. Het vermindert tekenen van veroudering

Het sap van rode kool bevat grote hoeveelheden antioxidanten en fytochemicaliën. Vitamine C, E en A zijn enkele van deze elementen. Ze houden de huid gehydrateerd, glad en soepel en met behoud van zijn natuurlijke glans.

Een andere voordeel is dat het de productie van collageen bevordert. Dit vormt de bouwstenen die de lichaamsweefsels verbinden. Daardoor blijven de huid en de spieren gezond.

8. Rode kool werkt pijnstillend

Rode kool is erg heilzaam om nierpijn en pijn bij artrose en bij reuma te behandelen. Men gebruikt het ook om pijn en ontstekingen te verlichten die optreden tijdens de borstvoeding.

Deze groente bezit ook kalmerende en pijnstillende eigenschappen. Die bevorderen de zuivering van het bloed.

Bovendien zal het dankzij deze eigenschappen zelfs helpen om slapeloosheid te behandelen, want rode kool bevat een bestanddeel genaamd lactucopicrine. Dit is een actief ingrediënt dat ook gebruikt wordt in kalmerende medicijnen en in hoestmedicatie, zowel bij een gewone hoest als bij kinkhoest.

 • Om van deze voordelen te genieten, kan je een blad van een rode kool verhitten met een strijkijzer.
 • Leg het daarna op de plaats waar je last hebt van pijn of ontsteking.

9. Eigenschappen tegen malaria

Malaria is een tropische parasitaire ziekte. Het wordt veroorzaakt door muggenbeten, erfelijkheid of als gevolg van bloedtransfusies.

Het besmet je rode bloedcellen en veroorzaakt:

 • Bloedarmoede
 • Rillingen
 • Misselijkheid
 • Braken
 • Hoofdpijn
 • Beroerten
 • Coma

Om malaria te behandelen, moet je een arts raadplegen, maar rode kool kan helpen om de effecten van malaria te bestrijden. Dat komt omdat het lactucopicrine bevat.

Misschien ook interessant om te lezen:

Ziektes die schuil kunnen gaan achter indigestie

10. Het houdt diabetes onder controle

Hulmiddelen voor diabetes

Deze groente bevat natuurlijke insuline. Daarom kan het helpen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Het is ook arm aan calorieën en koolhydraten. Zo kan je dus je hongergevoel stillen zonder in gewicht bij te komen.

Het is dus een goed idee om rode kool te gebruiken in je salades en smoothies. Gebruik het om je honger tussen te maaltijden te beheersen.

11. Een sterk en gezond beendergestel

Kolen zijn bekend als een geweldig hulpmiddel om je beenderen sterk te houden. Dat is omdat ze vitamine K bevatten.

Bovendien vind je in deze soort groenten ook osteocalcine. Dit element is een specifiek eiwit in de botmatrix, dat vitamine K nodig heeft om zich te ontwikkelen.

Gebruik rode kool om je maaltijden te versieren. Je kan het ook als een thee drinken. Of misschien gebruik je het zelfs in de vorm van een kompres om pijn te verzachten. Wat je ook doet, deze groente is een geweldige ondersteuning in de zorg voor je gezondheid. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Association of UK Dietitians. Skin health: food, fact, sheet.
 • Belwal T, Nabavi SF, Nabavi SM, Habtemariam S. Dietary Anthocyanins and Insulin Resistance: When Food Becomes a Medicine. Nutrients. 2017;9(10):1111. Published 2017 Oct 12. doi:10.3390/nu9101111.
 • Boi, B., KOH, S., & Gail, D. (2012). The effectiveness of cabbage leaf application (treatment) on pain and hardness in breast engorgement and its effect on the duration of breastfeeding. JBI Library of Systematic Reviews10(20), 1185–1213. https://doi.org/10.11124/jbisrir-2012-58.
 • Food Data Central. Red, cabbage, raw. U.S Department of Agriculture. Enero 2019.
 • Hammond, Billy & Wooten, Billy & Curran-Celentano, Joanne. (2001). Carotenoids in the Retina and Lens: Possible Acute and Chronic Effects on Human Visual Performance. Archives of biochemistry and biophysics. 385. 41-6. 10.1006/abbi.2000.2184.
 • J.C, Enye. (2013). Evaluation of The Healing Effects of Aqueous Extracts of Musa Paradisiaca (Unripe Plantain) And Brassica Oleracea (Cabbage) on Peptic Ulcer.. IOSR Journal of Dental and Medical Sciences. 8. 40-46. 10.9790/0853-0864046.
 • Joo HK, Choi S, Lee YR, et al. Anthocyanin-Rich Extract from Red Chinese Cabbage Alleviates Vascular Inflammation in Endothelial Cells and Apo E-/- Mice. Int J Mol Sci. 2018;19(3):816. Published 2018 Mar 12. doi:10.3390/ijms19030816.
 • Kaulmann, A., Legay, S., Schneider, Y. J., Hoffmann, L., & Bohn, T. (2016). Inflammation related responses of intestinal cells to plum and cabbage digesta with differential carotenoid and polyphenol profiles following simulated gastrointestinal digestion. Molecular Nutrition and Food Research60(5), 992–1005. https://doi.org/10.1002/mnfr.201500947.
 • Lee YM, Yoon Y, Yoon H, Park HM, Song S, Yeum KJ. Dietary Anthocyanins against Obesity and Inflammation. Nutrients. 2017;9(10):1089. Published 2017 Oct 1. doi:10.3390/nu9101089.
 • Lyu SY, Park WB. Photoprotective Potential of Anthocyanins Isolated from Acanthopanax divaricatus Var. albeofructus Fruits against UV Irradiation in Human Dermal Fibroblast Cells. Biomol Ther (Seoul). 2012;20(2):201–206. doi:10.4062/biomolther.2012.20.2.201.
 • Mc Farlane S, McFarlane G. T, et al. Review article: prebiotics in the gastrointestinal tract. Alimentary Pharmacology & Therapeutics. Septiembre 2006. 24 (5): 701-714.
 • Nanashima N, Horie K, Maeda H, Tomisawa T, Kitajima M, Nakamura T. Blackcurrant Anthocyanins Increase the Levels of Collagen, Elastin, and Hyaluronic Acid in Human Skin Fibroblasts and Ovariectomized Rats. Nutrients. 2018;10(4):495. Published 2018 Apr 16. doi:10.3390/nu10040495.
 • Paturel A. The ultimate arthritis dieta. The Arthritis Foundation.
 • Sankhari, J. M., Thounaojam, M. C., Jadeja, R. N., Devkar, R. V., & Ramachandran, A. V. (2012). Anthocyanin-rich red cabbage (Brassica oleracea L.) extract attenuates cardiac and hepatic oxidative stress in rats fed an atherogenic diet. Journal of the Science of Food and Agriculture92(8), 1688–1693. https://doi.org/10.1002/jsfa.5532.
 • Wallace TC. Anthocyanins in cardiovascular disease. Adv Nutr. 2011;2(1):1–7. doi:10.3945/an.110.000042.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.