Voedingsmiddelen om collageen in je huid aan te vullen

Voedingsmiddelen om collageen in je huid aan te vullen
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Als je de 35 gepasseerd bent en je merkt dat je huid zijn elasticiteit en stevigheid verloren heeft en de eerste rimpels verschijnen, dan gaan we de schuldige aan je laten zien: collageen.

Collageen is een eiwit dat bestaat uit bindweefselcellen die bekend zijn onder de naam fibroblasten. Het vormt ongeveer 30 procent van de totale eiwitmassa en 80 procent van het bindweefsel van je lichaam.

In begrijpelijk taalgebruik: dit eiwit is de lijm die je hele lichaam aan elkaar verbindt. Zonder dit eiwit zou je lichaam niet één geheel zijn met al zijn onderdelen.

Collageen en je huid

Een gezonde huid dankzij collageen

De gezondheid van je huid is direct gecorreleerd aan collageen. Dit is de stof die verantwoordelijk is voor het beschermen van de structuur en het vormen van een beschermingslaag tegen gif en andere schadelijke uitwendige stoffen.

Het is de voornaamste component van je haar en je nagels, evenals van de ligamenten en je bindweefsel. Om precies te zijn, is het verantwoordelijk voor de stevigheid van je huid en het grootste deel van je lederhuid. Daarom verlies je stevigheid en elasticiteit als je je collageen verliest.

Wanneer ga je collageen verliezen en waarom?

Mensen beginnen rond hun 25e collageen te verliezen en na hun 35e wordt dit duidelijk zichtbaar.

Als dit afneemt, verweekt de epitheellaag, wordt de huid dunner, wordt je haar minder sterk, verschijnen rimpels en begint je huid te hangen. Daarnaast worden je pezen en gewrichtsbanden minder soepel en verliezen je gewrichten hun flexibiliteit.

Factoren die het verlies van collageen versnellen

 • Blootstelling aan de zon, roken, vervuiling, gifstoffen, stress en extreme fysieke inspanningen zorgen voor een verhoogde productie van vrije radicalen die je huidige collageenvoorraden kunnen vernietigen.
 • Lage hormoonproductie gedurende de menopauze en ook tijdens het ouder worden verlagen de productie.
 • Gezondheidsproblemen waarbij behandelingen nodig zijn die de opname van vitamines en mineralen verhinderen maken het effect nog erger.

Wat kun je doen om je collageenvoorraad in je huid aan te vullen?

Een gezicht dat er steeds ouder uit ziet

Zelfs als je collageenproductie af begint te nemen, is er nog geen man overboord. Er zijn een aantal voedingsmiddelen die hier rijk aan zijn. Ook zijn er producten die je lichaam helpen het te produceren.Door deze voedingsmiddelen te eten, kun je je huid helpen om zijn stevigheid, frisheid en elasticiteit te verbeteren. Het zijn:

1. Vlees

Vlees bevat een waardevolle voedingsstof uit het dieet. De beste soorten met een hoog gehalte aan collageen zijn:

 • Rundvlees
 • Kip
 • Geit
 • Os
 • Hert
 • Varkensvlees (met name de poten)

Huid, botten en slachtafval zijn ook rijke bronnen van eiwit en collageen. Je kunt denken aan varkenshuid, bouillon van botten etc.

2. Vis

Hoewel vis lagere gehaltes aan collageen bevat dan andere eiwitrijke producten, zijn de schubben een fantastische bron van collageen.

Daarnaast kunnen de omega 3-vetzuren in zalm en tonijn helpen om de membranen om je huidcellen te beschermen. Het resultaat hiervan is dat ontstekingen verminderen en dat het elasticiteit en stevigheid geeft.

3. Gelatine

Gelatine is gemaakt van 90 procent collageeneiwitderivaten

Gelatine is gemaakt van 90 procent collageeneiwitderivaten. Daarnaast bevat het bijna geen calorieën.

4. Rood fruit en groente

Rode vruchten zoals appels, aardbeien, kersen, bieten, rode pepers/paprika enzovoorts bevatten lycopeen, een substantie die niet alleen een uitstekende antioxidant is, maar ook helpt om de productie van collageen te verbeteren.

5. Vruchten die rijk aan vitamine C zijn

Vitamine C is essentieel voor de productie van collageen. Je vindt het onder andere in sinaasappels, citroenen, kiwi’s, grapefruit, mango, ananas en andere soorten fruit. Daarnaast bevatten deze ook antioxidanten die de vorming van rimpels tegengaan.

6. Groentes

Groentes zoals kool, aubergine, andijvie en spinazie zijn erg goed voor de productie van collageen.

7. Zwavelrijke voedingsmiddelen

Olijven zijn zwavelrijke voedingsmiddelen

Producten als selderij, groene en zwarte olijven, knoflook, komkommer, bananen, uien en tofu zijn rijk aan zwavel, wat de productie van collageen stimuleert.

8. Andere voedingsmiddelen

Andere voedingsmiddelen die je in je dieet moet opnemen, zijn sojamelk, kaas, thee, noten en producten die rijk zijn aan lysine, zoals aardappelen, zeewier en biergist.

Al deze producten zijn makkelijk verkrijgbaar. Voeg ze aan je voedingspatroon toe op een manier die bij jou past. Zorg ervoor dat je dieet gezond en uitgebalanceerd is en dan zul je de effecten op je huid merken als je lichaam de productie van collageen opvoert


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Abreu Reyes J. A. Uso del hexafluoruro de azufre en la cirugía filtrante del glaucoma. Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología. Febrero 2006. 81 (2).
 • Castellanos L, Rodríguez M. El efecto de omega 3 en la salud humana y consideraciones en la ingesta. Revista Chilena de Nutrición. Marzo 2015. 42 (1).
 • Martínez Ruíz Mª A, Morales Hernández Mª E. Aproximación al tratamiento del envejecimiento cutáneo. Ars Pharmaceutica. Octubre – Diciembre 2015. 56 (4).
 • Nimni, M. E., & Harkness, R. D. (2018). Molecular structure and functions of collagen. In Collagen: Volume I: Biochemistry. https://doi.org/10.1201/9781351070799
 • Prockop, D. J., & Guzmán, N. a. (1981). El colágeno. Tiempos Médicos.
 • Silva, T. F. reira, & Penna, A. L. B. (2012). Colágeno: Características químicas e propriedades funcionais. Rev Inst Adolfo Lutz. https://doi.org/10.1007/978-3-642-17226-7_13
 • Valdés F. Vitamina C. Actas Dermo – Sifiliográficas. Noviembre 2006. 97 (9): 557-568.
 • Waliszewski K. N, Blasco G. Propiedades nutracéuticas del licpoeno. Salud Pública de México. Junio 2010. 52 (3).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.