8 manieren om rimpels te verminderen

Zorgen voor voldoende dagelijkse rust is de sleutel om lang jong te blijven. Dagelijks tussen de zeven en negen uur slapen zonder onderbrekingen draagt bij aan een gezondere huid.
8 manieren om rimpels te verminderen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je je zorgen maakt over de vroege verschijning van rimpels, lees dan verder om een paar tips te weten te komen over hoe je rimpels kunt voorkomen en 8 manieren om rimpels te verminderen.

De jaren gaan voorbij, of we dit nu willen of niet. En er komt een punt waarop we onze ouderdom en de tekenen van veroudering die een nieuwe fase in ons leven aankondigen nu eenmaal moeten accepteren. Rimpels maken deel uit van het natuurlijke verouderingsproces van ons lichaam, maar ze kunnen ook ontstaan door bepaalde andere factoren.

Onderzoek toont aan dat vervroegde huidveroudering onder andere veroorzaakt kan worden door slechte gewoontes, een slecht dieet, luchtvervuiling en blootstelling aan de zon. Gelukkig bestaan er ook meerdere manieren om rimpels te verminderen en de gezondheid van onze huid te verbeteren.

8 manieren om rimpels te verminderen

1. Vermijd blootstelling aan de zon

Overmatige blootstelling aan de zon zonder de huid goed te beschermen kan ervoor zorgen dat je sneller rimpels krijgt.

Gebruik daarom altijd zonnebrandcrème, met name op je gezicht en nek, om vroegtijdige huidveroudering en rimpels te verminderen. Kies een zonnebrandcrème die van goede kwaliteit is om je huid te beschermen tegen schadelijke uv-stralen.

2. Stop met roken

Stoppen met roken om rimpels te verminderen

Roken is niet alleen schadelijk voor je innerlijke gezondheid, maar versnelt ook het vroegtijdige huidverouderingsproces, waardoor er sneller rimpels zullen verschijnen.

En je hoeft niet eens zelf degene te zijn die rookt om deze gevolgen te bemerken. Meeroken heeft dankzij de gifstoffen die in de rook zitten hetzelfde effect op de huid. Deze ongezonde gewoonte belemmert de bloedsomloop, vertraagt de lichamelijke aanmaak van collageen en heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid van je huid.

3. Exfolieer

Eén stap die hoe dan ook deel uit zou moeten maken van een gezonde schoonheidsroutine is exfoliatie. Wanneer je je huid exfolieert, verwijder je dode huidcellen en stof en viezigheid dat zich in de plooien van je huid heeft opgestapeld. Deze onzuiverheden zorgen ervoor dat rimpels nog beter zichtbaar worden.

Natuurlijke exfoliatie verzorgt de huid en houdt de huid vochtig. Het bevordert de verwijdering van dode huidcellen, waardoor er plaats wordt gemaakt voor jonge huidcellen en de huid er als hernieuwd uitziet.

4. Goede nachtrust

Slapen

Dagelijks voldoende rust is een van de belangrijkste aspecten om er jong en gezond uit te blijven zien en rimpels te verminderen. Wanneer je niet voldoende rust krijgt, zal je lichaam meer cortisol gaan aanmaken. Dit zorgt niet alleen voor een slecht humeur, maar zorgt er ook voor dat huidcellen worden afgebroken.

Tussen de zeven en negen uur slapen per nacht, zonder onderbrekingen, draagt bij aan een gezonde, dikke en elastische huid.

5. Eet meer vis

Het regelmatig eten van zalm of andere koudwatervissen kan helpen om het ontstaan van rimpels te beperken. Deze voedingsmiddelen bevatten namelijk omega 3-vetzuren en andere gezonde vetten die bijdragen aan een jonge, gezonde en soepele huid.

6. Probeer je gezicht niet te vaak te wassen

Het wassen van je gezicht is een belangrijke stap in je dagelijkse schoonheidsroutine. Op deze manier verwijder je namelijk onzuiverheden die zich gedurende de dag op het huid oppervlak opstapelen. Zorg er echter voor dat je je gezicht altijd voorzichtig wast en dat je hierbij gebruikt maakt van de juiste producten.

Zepen die te agressief zijn, kunnen namelijk de natuurlijke vetlaag op je huid beschadigen. Deze laag is belangrijk, omdat hij je huid beschermt tegen huidproblemen en de vroegtijdige verschijning van rimpels.

7. Blijf gehydrateerd

Crème

Rimpels zullen minder snel ontstaan en minder goed zichtbaar zijn wanneer de huidcellen goed gehydrateerd blijven. Daarom is het belangrijk om dagelijks voldoende water te drinken en om een moisturizer te gebruiken die je huidcellen goed hydrateert om rimpels te verminderen.

8. Gebruik een natuurlijke anti-rimpelbehandeling

Sommige natuurlijke producten hebben aangetoond dat ze zeer effectief kunnen zijn om de symptomen van vroegtijdige veroudering te voorkomen en verzachten. Hieronder daarom een lijstje van een paar van deze producten.

 • Kokosolie: Probeer de huid elke avond te masseren met deze olie.
 • Ananas: Gebruik de kern van de ananas om hiermee over je gezicht te wrijven. Laat het sap tien minuten op de huid zitten en spoel het dan af. Herhaal deze behandeling elke dag.
 • Rietsuiker en kurkuma: Maak een pasta van deze twee ingrediënten. Verdeel de pasta gelijkmatig over je gezicht en laat het een paar minuten intrekken. Spoel het dan af.
 • Aloë vera: Breng elke avond een aloë-vera-masker aan op je gezicht. Laat het masker een half uur zitten voordat je het afspoelt.
 • Olijfolie en amandelolie: Meng gelijke delen olijfolie en amandelolie met elkaar en breng dit mengsel vervolgens met een zachte massage aan op je huid.
 • Vitamine E-olie: Breng een beetje vitamine E-olie aan op je huid of gebruik een masker met deze olie als basisingrediënt.
 • Honing en citroen: Meng de twee ingrediënten met elkaar. Breng dit mengsel aan op je gezicht en laat het twintig minuten intrekken. Spoel het vervolgens weer af. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Mukherjee PK, Maity N, Nema NK, Sarkar BK. Bioactive compounds from natural resources against skin aging. Phytomedicine. 2011.
 • Farage MA, Miller KW, Elsner P, Maibach HI. Structural characteristics of the aging skin: A review. Cutan Ocul Toxicol. 2007;
 • Yim-Yeh S, Rahangdale S, Nguyen ATD, Jordan AS, Novack V, Veves A, et al. Obstructive sleep apnea and aging effects on macrovascular and microcirculatory function. Sleep. 2010;
 • Morita A. Tobacco smoke causes premature skin aging. Journal of Dermatological Science. 2007.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.