5 oorzaken van vroegtijdige veroudering

Kunnen verdriet en stress er echt voor zorgen dat je korter zult leven? Ja. Naast het hebben van een sedentaire leefstijl of ongezonde eetgewoontes zijn verdriet en stress inderdaad belangrijke oorzaken van vroegtijdige veroudering.
5 oorzaken van vroegtijdige veroudering
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Vroegtijdige veroudering is soms een mysterie. Immers, we zijn allemaal waarschijnlijk weleens mensen tegengekomen die er veel jonger uitzagen dan ze werkelijk waren. Dus vragen we ons af: hoe doen ze dat?

We vergeten vaak dat de beste manier om je jong te voelen en er jong uit te zien is door er een gezonde leefstijl op na te houden. Dit betekent bijvoorbeeld een gezond dieet, voldoende lichamelijke beweging en een goede huidverzorging.

Maar vooral gaat het om gezond omgaan met de verschillende situaties die zich in je dagelijkse leven voordoen.

Ongezonde levensstijl

Een ongezonde leefstijl daarentegen kan het tegenovergestelde effect hebben. Als je niet zowel lichamelijk als geestelijk goed voor jezelf zorgt, versnel je het verouderingsproces. Dit uit zich zowel aan de buiten- als binnenkant van je lichaam.

In dit artikel bespreken we de meest voorkomende oorzaken van vroegtijdige veroudering.

1. Ongelukkigheid

Een goede mentale gezondheid kan ook een zeer positief effect hebben op ons uiterlijk. Als we slecht gehumeurd door het leven gaan of geen bijzondere reden hebben om te lachen of gelukkig te zijn, dan zal ons gezicht dit weerspiegelen. Na verloop van tijd zullen we er vervolgens ouder uitzien dan we eigenlijk zijn.

Wanneer we juist positief in het leven staan en het ons lukt gelukkig te zijn en moeilijke situaties van de zonnige kant te bekijken, dan zullen we over het algemeen vrolijker zijn en daardoor ook het verouderingsproces vertragen.

2. Stress en vroegtijdige veroudering

Stress

Mensen hebben tegenwoordig steeds vaker last van stress. Stress wordt gezien als hét kwaad van de eenentwintigste eeuw en is in de laatste jaren een van de hoofdoorzaken geworden van vroegtijdige veroudering. De duidelijkste effecten die stress heeft op het lichaam zijn haaruitval, rimpels en andere tekenen van veroudering.

Het beste wat je daarom kunt doen is proberen om situaties die stress opwekken te vermijden. Vaak is het zo dat de dingen die stress bij ons veroorzaken helemaal niet zoveel aandacht verdienen als wij ze schenken. Als we in staat zijn de dingen los te laten, dan vergroot dit onze kans op het vinden van een snelle en effectieve oplossing voor die situatie die ons stress bezorgt en kunnen we veel negativiteit vermijden.

3. Te weinig beweging

Door eenvoudigweg meer te bewegen zullen we ons levendiger voelen en er levendiger uitzien, wat zich zal reflecteren in een jeugdige en gezonde uitstraling. Regelmatige beweging levert bovendien veel voordelen op voor de gezondheid: het voorkomt overgewicht en obesitas, verbetert de bloedsomloop en vergroot de longcapaciteit. Ook zorgt het ervoor dat de huid er jonger en frisser uitziet.

4. Een slecht dieet

Ongezond Eten

Voedingsarme maaltijden die veel overbodig vet bevatten, zijn slecht voor ons lichaam. Ze kunnen zelfs ernstige gevolgen hebben voor onze gezondheid en algehele uitstraling. Om een jonge uitstraling te behouden is het belangrijk een dieet aan te houden dat rijk is aan groente, fruit en mager vlees en waarbij je de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid water drinkt.

Een dergelijk dieet zal ontzettend behulpzaam zijn bij het zo gezond mogelijk houden van onze huid en haren.

5. Niet genoeg rusten

Het krijgen van de aanbevolen hoeveelheid slaap per dag is belangrijk voor de regeneratie van cellen en het energetisch herladen van je lichaam – beide factoren zorgen ervoor dat ons lichaam gezond en sterk blijft. Een goede nachtrust bestaat uit zo’n acht uur slaap. Slaap je veel minder dan acht uur per dag, dan loop je het risico het verouderingsproces in hoog tempo te versnellen.

Hopelijk heb je genoten van dit artikel over de meest voorkomende oorzaken van vroegtijdige veroudering.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.