Hoe kan je succesvol stoppen met roken? Gebruik deze strategieën

Er zijn veel redenen waarom je beter kan stoppen met roken. De belangrijkste is dat je jezelf een betere levenskwaliteit geeft. Toch blijven miljoenen mensen roken al kennen ze de feiten. Roken brengt schade toe aan het milieu. Het zorgt voor verlies van levens. Bovendien heeft het roken ook gevolgen voor niet-rokers waarvoor we ook de term ‘meeroken’ kunnen gebruiken.
Hoe kan je succesvol stoppen met roken? Gebruik deze strategieën

Laatste update: 03 oktober, 2018

Eigenlijk stellen we een aanzienlijke stijging vast van het tabaksgebruik bij vrouwen en mensen jonger dan 18 jaar oud. Blijkbaar zijn de campagnes niet doeltreffend. Tabak is nog steeds een verslaving met een sociale factor die in onze maatschappij diepgeworteld is. Waarom zou je en hoe kan je succesvol stoppen met roken?

De redenen om te stoppen met roken zijn ontelbaar. Toch vinden we het nog steeds moeilijk om met deze gewoonte op te houden. Als  je van plan bent deze verschrikkelijk schadelijke gewoonte te stoppen, nodigen we je uit om de stap te zetten. Gebruik dit artikel en maak de juiste keuze.

Redenen om te stoppen met roken

Redenen om te stoppen met roken

De meeste rokers zijn zich niet bewust hoe roken hun lichaam kan aantasten. Ze beseffen niet wat er gebeurt wanneer deze verslaving hen langzaam in de ban krijgt. De verontrustende aantallen zouden voldoende reden moeten zijn om de verslaving te doorbreken. Een sigaret bevat bijvoorbeeld bijna 4000 chemische elementen waarvan 400 kankerverwekkende effecten hebben.

Als je bezorgd bent over je gezondheid, dan zijn er zelfs nog meer redenen om met deze gewoonte te stoppen. De volgende factoren zijn enkele voorbeelden:

 • Na 20 minuten niet roken wordt de bloeddruk weer normaal.
 • 12 uren nadat je met roken gestopt bent, normaliseren de koolmonoxideniveaus in het bloed zich. De volgende dag heeft het lichaam het volledig verwijdert. De longen beginnen dan ook met de tabaksresten af te voeren.
 • Na 2 weken zonder roken verbetert de werking van de longen op een aanzienlijke manier. Het lichaam hapt ook niet langer naar adem wanneer je wandelt of rent.
 • In de loop van de eerste 8 maanden dat je niet meer rookt, is er een daling van infecties, kortademigheid en hoesten.
 • Na een jaar zonder roken daalt je risico op hartproblemen.
 • Na 5 jaar is er sprake van een daling in het risico op bepaalde soorten kanker zoals keel-, galblaas- en slokdarmkanker.
 • Het risico op longkanker daalt in de loop van 10 jaar zonder roken met 50%.

Ook dit is een boeiend artikel: De oorzaken en diagnose van longkanker

Kan je succesvol stoppen met roken? Bestaat er een methode waarmee je vandaag nog kan starten?

Het is heel belangrijk dat je begrijpt dat er niet ‘één methode’ bestaat om te stoppen met roken. Er zijn vele strategieën die rokers kunnen helpen en deze gevaarlijke verslaving achter zich helpen laten.

Rokers die willen stoppen, moeten in elke geval meerdere verschillende benaderingen gebruiken. Ze moeten het grote geheel voor ogen houden en doelgericht werken. Dat zal rokers helpen om de resultaten te behalen die ze willen.

Als je wilt stoppen met roken, moet je met een aantal aspecten rekening houden

Wil je volledig en succesvol stoppen met roken, dan moet je op twee fundamentele vlakken bepaalde acties ondernemen: op psychologisch vlak en wat betreft je voedingspatroon. We geven je hier een overzicht van enkele noodzakelijke stappen die je op elk gebied moet nemen.

1. Het psychologische aspect

De psychologische aspecten van het stoppen met roken
 • De sociale en emotionele factoren onder controle houden die ervoor zorgen dat je gaat roken (samen met bepaalde vrienden zijn, roken na een kopje koffie of tijdens de pauzes op het werk).
 • Jezelf als een niet-roker zien en hetzelfde aan jouw vrienden en familie vertellen. Dit zijn cognitieve strategieën die de wilskracht sterker maken.
 • Ademhalingsoefeningen leren en beginnen met op een bewuste manier te leven kunnen helpen bij de ontwenningssymptomen.
 • Nieuwe manieren vinden om je hersenen te stimuleren, trainen en activiteiten proberen die jou inspireren zoals sporten.

Lees ook dit interessant artikel: 5 soorten thee die de drang naar roken verminderen

2. Je voedingspatroon

 • Vermijd zoetigheden want ze kunnen ervoor zorgen dat de drang om te roken sterker wordt.
 • Eet regelmatig eiwitten. Je mag ze echter niet te veel eten omdat het metabolisme van het lichaam vertraagt wanneer je stopt met roken.
 • Verhoog de inname van vitamine C in je voeding: sinaasappels, citroenen, mango, kiwi, bessen, grapefruit.
 • Je kan de drang om te roken voorkomen door onmiddellijk na het ontwaken te ontbijten. Het is fundamenteel dat je uit de buurt van koffie blijft. Koffie is immers een stimulerend middel dat het verlangen naar nicotine laat stijgen.
 • Kies voor theesoorten die de hunkeringen verlichten. Je kan bijvoorbeeld thee van kaneel, zoethout, valeriaan of passiebloem drinken.
 • Voeg ontgiftende soepen toe aan je voedingspatroon, zoals artisjoksoep.

Deze handige producten helpen je succesvol stoppen met roken

Hulpmiddelen om te stoppen met roken

Door deze gewoonte te schrappen kan je van vele voordelen profiteren. Wil je succesvol stoppen met roken, dan moet je overwegen om de strategieën, gewoonten en producten te gebruiken die de hoogste slaagkansen bieden.

Rokers die willen stoppen, kunnen zich wenden tot een verscheidenheid aan producten die te koop zijn. Je combineert ze met de psychologische stappen en de aanpak van je voedingspatroon die we in het vorige deel besproken hebben. Deze producten verminderen de ontwenningssymptomen. Stoppen met roken is een daad die een grote hoeveelheid wilskracht vereist. Je zal mentale focus nodig hebben en hoogstwaarschijnlijk enkele hulpmiddelen.

Succesvol stoppen met roken met de hulp van de volgende middelen:

 • Nicotinekauwgom: deze kauwgom kan dienen om de tabak te vervangen. Het lichaam kan immers via het slijmvlies van de mond nicotine opnemen. Het is een heel nuttige keuze.
 • Nicotinetabletten: het enige wat je hoeft te doen is één tablet in de mond op te zuigen. Het helpt je om de drang om te roken te beheersen en de ontwenningssymptomen onder controle te houden.
 • Mondspray: in enkele minuten kan deze spray het verlangen om te roken laten dalen. Je hoeft slechte enkele keren in de mond te verstuiven en de zin om te roken verdwijnt!
 • Nicotinepleisters: je plakt de pleister gewoon op je huid. Het zorgt voor een gecontroleerde aanvoer van nicotine in je lichaam.

Ben jij één van die mensen die het meer dan eens opgegeven hebben en opnieuw begonnen zijn met roken? Dan willen we jou op het hart drukken om de moed niet te verliezen. Geef niet op, ook al ben al tien keren gestopt en doe je nu een elfde poging. Zeg jezelf dat je een gezond leven verdient dat vrij is van aandoeningen als gevolg van sigaretten.

Vind de strategie die het best bij jou en bij jouw doelstellingen past. Onthoud goed dat de eerste en belangrijkste stap naar een veel gezonder leven de beslissing om te stoppen met roken is. Proficiat! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.