Je lichaam reinigen van nicotine

Naast de discipline die je moet hebben om geen sigaret aan te steken, zijn er ook een aantal voedingsmiddelen die je kunnen helpen om de verslaving te stoppen.
Je lichaam reinigen van nicotine

Laatste update: 04 oktober, 2018

Nicotine is een alkaloïde met ernstige bijwerkingen. De verslavende substantie heeft niet enkel gevolgen voor de roker zelf, maar ook voor iedereen die zich rondom de roker bevindt. De alom bekende ziektes kunnen dus ook bij hen optreden. Nicotine in tabak kan net zo verslavend zijn als alcohol, cocaïne of morfine. Dat is een feit dat we niet kunnen negeren.

Gewoontes veranderen is niet eenvoudig. Zowel het lichaam als het brein raakt gehecht en verslaafd aan het stimulerende middel en wanneer we dit plots missen, duiken de klassieke symptomen van angst, irritatie en prikkelbaarheid op.

Of je nu een roker bent of iemand die met een roker samenleeft, je moet je ervan bewust zijn dat je lichaam veranderingen ondergaat en je je gezondheid in gevaar brengt. Je moet daarom drastische maatregelen nemen om een goede levenskwaliteit voor jezelf te garanderen.

Hieronder leggen we uit welke voeding kan helpen om het lichaam te zuiveren en om de nicotine uit je systeem te krijgen. De eerste stap moet echter natuurlijk het definitief stoppen met roken zijn. De volgende stap is het herstellen van de longen en het elimineren van toxines uit je lichaam. Hiervoor zul je je voedingsgewoontes zo veel mogelijk moeten aanpassen.

Effect van nicotine op ons lichaam

Wat nicotine doet met je huid

Hetgeen we het vaakst van al associëren met een tabaksverslaving is longkanker, maar er zijn naast longkanker nog vele andere, minder extreme, ziektes waar we niet meteen aan denken.

Slecht een deel van de rokers ontwikkelt kanker op de lange termijn. Waar we absoluut geen rekening mee houden, zijn de gevolgen waar 100% van de tabaksgebruikers mee te maken krijgen:

  • Hogere hartslag.
  • Als de nicotine het brein bereikt, werkt dit als neurotransmitter, zoals bij drugs. We voelen ons rustiger en meer ontspannen, maar wel maar even.
  • Vervolgens krijgen we eén of twee uur later behoefte aan de volgende dosis. Dat is hoe snel verslavingen werken.
  • Nicotine beïnvloedt het metabolisme.
  • Nog een effect van deze alkaloïde is de impact op de spijsvertering. Het vertraagt namelijk de werking van de maag.
  • Nicotine maakt het lichaam ook zuurder en vermindert de werking van de pancreas.
  • De ingewanden vertragen en raken geïrriteerd.
  • Tot slot stimuleert het aanhoudende gebruik van nicotine de productie van maagzuur.

Voeding die de nicotine uit je lichaam helpt zuiveren

Of je nu een roker bent die definitief wil stoppen met roken of niet, je moet genoeg aandacht schenken aan je voeding om de toxines uit je lichaam te zuiveren.

Een ander gegeven dat we niet mogen vergeten, is dat ook sigaretten met een lager nicotinegehalte of nicotinepleisters niet gezond zijn. Ze bezitten dan wel een mechanisme om tabak beetje bij beetje te verwijderen uit je systeem, maar op de lange termijn zijn ze enorm schadelijk.

Wees vooral een beetje harder voor jezelf en weersta je de verleiding om een sigaret aan te steken. Een leven zonder tabak betekent gezond leven. Vergeet dit niet.

Lees daarom hieronder welke voeding je kan helpen om de nicotine uit je lichaam te zuiveren.

1. Vers geperst sap van sinaasappel, grapefruit en citroen

Sinaasappelinfusie om je lichaam te reinigen van nicotine

Vitamine C in haar puurste vorm is een synoniem voor gezondheid. Het natuurlijke bestanddeel heeft geneeskrachtige werkingen voor alle rokers. Het helpt namelijk beschadigd weefsel te herstellen, de doorstroming te verbeteren, de toxines te verwijderen en de aanmaak van rode bloedcellen te verhogen.

Combineer elke ochtend het sap van een sinaasappel, een halve citroen en de pitten van een halve grapefruit. Mix het en drink het op voor je ontbijt. Indien gewenst kun je een beetje honing toevoegen.

2. Broccoli

Broccoli is een heel effectieve groente om metalen en toxines uit het lichaam te zuiveren. Het helpt ook uitstekend om de kans op kanker te verkleinen en is bovendien een van de beste voedingsleveranciers voor vitamines C en B5.

3. Gember

Aarzel niet om een beetje verse gember toe te voegen aan je eten. Slechts één à twee gram gember in je salade volstaat al. Het is een van de best werkende ingrediënten om te stoppen met roken en het lichaam te zuiveren van toxines zoals nicotine.

4. Wortelsap

Mensen die stoppen met roken, moeten veel drinken. Het lichaam moet ‘schoongemaakt’ worden van al de schadelijke stoffen die het opgestapeld heeft met de tijd.

Wortelsap zit boordevol vitamine A, B, C en K en dit is absoluut noodzakelijk om de nicotine te verwijderen.

5. Frambozen

Frambozen

De Spaanse Vereniging van Tabakspecialisten (SEDET) wijst ons op iets heel interessants.

Het Wetenschappelijk Gezondheisinstituut (ICSa) van de UAEH (Staatsuniversiteit van Hidalgo, Mexico) heeft een interessante studie vrijgegeven over het feit dat frambozen erg effectief werken om te stoppen met roken. Frambozen bevatten ook een hoge dosis ellaginezuur. Dit is een substantie die in staat is om de nicotine en andere schadelijke stoffen uit ons lichaam te zuiveren.

6. Spinazie

Eet rauwe spinazie. Als je het kookt, verdwijnen de vitaminen en het foliumzuur dat noodzakelijk is om de nicotine uit het lichaam te zuiveren.

7. Paprika’s

Net als spinazie kun je paprika’s het beste rauw eten. Snijd ze fijn en voeg ze toe aan salades.

Paprika’s bevatten veel vitamine C, B2 en B6; vitamines die fundamenteel zijn om het lichaam te herstellen van het effect van tabak op ons lichaam. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Molero, C. A., & Muñoz, N. J. E. (2005). Psicofarmacología de la nicotina y conducta adictiva. Trastornos Adictivos. https://doi.org/10.1016/S1575-0973(05)74521-9
  • Díaz-Maroto, J. L., & Jiménez-Ruiz, C. (2008). Tratamiento farmacológico del tabaquismo. Inf Ter Sist Nac Salud.
  • Campo, A. (2002). Dependencia de nicotina. Revista Colombiana de Psiquiatría.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.