De beste manier om broccoli te eten

Hoewel we gewend zijn om de broccoliroosjes te eten, bevatten de stam en bladeren ook hoge concentraties voedingsstoffen die je niet moet negeren.
De beste manier om broccoli te eten

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wat is de beste manier om broccoli te eten? Broccoli is een groente die over de hele wereld beroemd is vanwege de vele voordelen voor het lichaam.

Vooral de ontstekingsremmende werking, de hulp die het zou kunnen bieden bij het bestrijden van kanker en de potente alkaliserende kracht die zou kunnen helpen bij het verbeteren van de lichamelijke gezondheid wordt veel besproken.

Broccoli wordt beschouwd als een van de meest complete en voedzame voedingsmiddelen. Het is namelijk een goede bron van:

 • vitamine C en E
 • beta-caroteen
 • flavonoïde
 • isothiocyanaten
 • zwavelverbindingen
 • gezonde vezels
 • luteïne

Het is ook laag in calorieën.

Toch zijn veel mensen zich niet bewust van de beste manier waarop je het moet bereiden en hoe broccoli te eten. Ze eten dus vaak alleen maar de roosjes of het bovenste gedeelte van de groente.

Maar je kunt vanaf nu beginnen met het bereiden van broccoli op de juiste manier en op maximale wijze genieten van de voedingsstoffen. We zullen je namelijk meer vertellen over deze groente en de juiste manier om broccoli te eten.

Wat is de beste manier om broccoli te eten?

Mensen die broccoli opnemen in hun dieet eten vaak alleen maar de roosjes, terwijl ze de stammen en bladeren weggooien. Wat de meerderheid van de mensen niet weet, is dat deze onderdelen van de plant juist hoge concentraties voedingsstoffen bevatten die je niet moet negeren.

Zo bevatten de broccolistammen bijvoorbeeld een belangrijk gehalte aan vezels, meer dan wat er in de roosjes zit. De bladeren bevatten ook nog beta-caroteen in een hoger gehalte dan de stammen en roosjes.

Hoe eet je broccolistammen?

De smaak van de stam is lekker zoet en heerlijk. Je kunt ze koken door de schil ervan af te halen en ze in stukjes te snijden. Je moet ze eerder op het vuur zetten dan de roosjes, want het duurt iets langer voor ze gaar zijn.

Wat is de beste manier om broccoli te eten

Hoe kan ik de bladeren opnemen in mijn dieet?

De bladeren van broccoli worden vaak over het hoofd gezien, maar ze zijn een belangrijk onderdeel van de plant en rijk aan voedingsstoffen. De bladeren bevatten een hoog gehalte beta-caroteen. Dit is een belangrijk antioxidant die het risico op borstkanker en leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie zou kunnen verlagen.

Ze zijn ook een bron van vitamine A, wat belangrijk is voor de versterking van het immuunsysteem en het beschermen van het gezichtsvermogen.

Broccolibladeren kunnen bereid en gegeten worden op dezelfde manier als de roosjes, maar de beste manier is om ze te roosteren, te bakken of te stomen.

Gestoomd is een andere manier om broccoli te eten

Hoe kun je broccoli stomen?

Veel mensen realiseren zich misschien niet dat de manier waarop je voedsel bereidt een belangrijke rol speelt in het behoud van de voedingsstoffen die het bevat. 

Het is belangrijk om te weten hoe je broccoli op de juiste manier kunt stomen, zodat je gebruik kunt maken van alle voordelen die het biedt.

Deze manier om broccoli te bereiden is een geweldige manier om te genieten van alle voordelen die het het lichaam biedt.

Een onderzoek dat gepubliceerd is in 2008 in het Agriculture and Chemistry Journal vond zelfs dat het stomen van broccoli de beste manier is om de groente te bereiden, omdat het de meeste voedingsstoffen behoudt en omdat daardoor de resultaten gezonder zullen zijn.

Hoe kan ik broccoli bereiden?

Je kunt broccoli alleen stomen of samen met andere groenten. Het is het beste om een pan te gebruiken die gemaakt is om te stomen. Laat de broccoli ongeveer vijftien minuten stomen.

De beste manieren om broccoli te eten

Wat past goed bij broccoli?

Een van de voordelen van broccoli is dat het een veelzijdige groente is die prima samengaat met andere voedingsmiddelen en smaken. Het gaat goed samen met voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B, zoals tomaten en spinazie. Je kunt het ook zo eten met een beetje olijfolie en citroensap.

Hoe maak je een broccolisalade?

Broccolisalade is een andere manier om broccoli te eten

Een andere manier om broccoli te eten is als hoofdingrediënt in gezonde salades, als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.

Ingrediënten

 • Eén kilo broccoli
 • Twee tomaten
 • Eén groene paprika
 • Een halve ui
 • 150 gram gekookte garnalen
 • Olijfolie
 • Een beetje peper
 • Een snufje zout

Instructies

 • Was en snijd eerst de broccoli. Kook het vervolgens in gezouten water. Als het klaar is, zeef je het en doe je het in een kom.
 • Daarna snijd je de tomaten in blokjes, de paprika in repen en de ui in dunne reepjes. Meng alles samen met de garnalen en voeg het tenslotte toe aan de kom met broccoli.
 • Serveer de salade koud.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Vasanthi, H., Mukherjee, S., & Das, D. (2009). Potential Health Benefits of Broccoli- A Chemico-Biological Overview. Mini-Reviews in Medicinal Chemistry9(6), 749–759. https://doi.org/10.2174/138955709788452685
 • Renaud EN, Lammerts van Bueren ET, Myers JR, et al. Variation in broccoli cultivar phytochemical content under organic and conventional management systems: implications in breeding for nutrition. PLoS One. 2014;9(7):e95683. Published 2014 Jul 16. doi:10.1371/journal.pone.0095683
 • Liu M, Zhang L, Ser SL, Cumming JR, Ku KM. Comparative Phytonutrient Analysis of Broccoli By-Products: The Potentials for Broccoli By-Product Utilization. Molecules. 2018;23(4):900. Published 2018 Apr 13. doi:10.3390/molecules23040900
 • Miglio, C., Chiavaro, E., Visconti, A., Fogliano, V., & Pellegrini, N. (2008). Effects of different cooking methods on nutritional and physicochemical characteristics of selected vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry56(1), 139–147. https://doi.org/10.1021/jf072304b

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.