Je bloeddruk verlagen met tomaten

29 mei 2015

Tomaten zijn altijd een goed idee wanneer je graag gezond wil eten. Het bevat namelijk verschillende belangrijke eigenschappen, zoals antioxidanten en ontgiftende stoffen. Daarom spelen tomaten ook een belangrijke rol bij het voorkomen van ziektes, inclusief verschillende vormen van kanker.

Een tomaat bevat daarnaast ook cruciale vitamines, zoals vitamine C en  vitamine A. Vitamine A is belangrijk, aangezien het de ijzeropname corrigeert, wat nodig is voor de genezing van wonden en het versterken van het immuunsysteem. Daarnaast heeft het nog vele andere werkingen. Vitamine C is dan weer belangrijk om de huid, ogen en luchtwegen gezond te houden.

De tomaat is ook een belangrijke cardiovasculaire beschermer, aangezien deze de bloeddruk verlaagt en regelt. Daarnaast bevatten tomaten ook kalium, een mineraal dat meehelpt om de lichaamsvloeistoffen onder controle te houden. Ook vermijden tomaten dat slecht cholesterol aan de vaatwanden blijft plakken. Dit kan namelijk zorgen voor vetophopingen en een toename van de bloeddruk.

Een hoge bloeddruk zorgt ervoor dat het hart harder moet werken om de bloed- en voedingsstoffen naar de verschillende organen te doen circuleren, omdat de aders die verantwoordelijk zijn voor dit transport een verminderde kwaliteit hebben. Deze extra inspanning beschadigt het hart, samen met andere primaire organen, heel langzaam.

Onthoud dat een hoge bloeddruk de oorzaak kan zijn van verschillende ernstige hartaandoeningen. De gevolgen van zo’n hartaandoening kunnen bijvoorbeeld de volgende zijn: aderverkalking, angina, nierschade, schade aan het zicht, beroertes en nog veel meer.

Is een hoge bloeddruk te genezen?

Bloed

Een hoge bloeddruk is te behandelen, maar niet te genezen. Zodra je de diagnose van hypertensie hebt gekregen, zal je er de rest van je leven mee moeten leven. Het belangrijkste is dat je je slechte gewoontes aanpast. Wanneer je wil vermijden dat de hypertensie schade aanbrengt, kies dan voor voedingsstoffen die je helpen de hoge bloeddruk te controleren, zoals bijvoorbeeld tomaten. Tomaten zijn gezond, bevatten heel weinig calorieën en helpen je een slank figuur te behouden.

Tomaten kunnen rauw gegeten worden in salades, salsa’s of sauzen of zelfs bereid worden als een verfrissend tomatensapje. Het komt eigenlijk gewoon aan op jouw voorkeur wanneer je wil genieten van de verschillende aanwezige eigenschappen van de tomaat.

Je mag uiteraard ook niet vergeten de dokter te raadplegen bij een hoge bloeddruk. Beperk de opname van zout en stop onder geen beding met het innemen van de medicatie die de dokter heeft voorgeschreven. Wanneer één van je familieleden aan hypertensie lijdt of wanneer je onder één van de risicogroepen (obesitas, overmatige zoutopname, roken of stress) valt, ben je het beste uitermate voorzichtig.

Het is ook heel belangrijk zo nu en dan je bloeddruk eens te laten meten. Veel mensen lijden al een lange tijd aan een hoge bloeddruk, zonder dat ze daar zelf van op de hoogte zijn. Wanneer de aandoening zich ontwikkelt, zijn er meestal geen symptomen merkbaar, maar de schade bouwt zich wel stilaan op.

bloeddruk

Tomaten helpen dus om hypertensie onder controle te houden. Ondanks het feit dat je op veel verschillende manieren van de gezonde werking van tomaten kan genieten, mag je niet vergeten dat er ook andere noodzakelijke factoren zijn die aangepakt moeten worden in deze strijd. Bovenal moet je alle risicofactoren vermijden, minimaal drie keer per week sporten, je cholesterolniveau onder controle houden, niet buitensporig drinken en verzadigde vetten vermijden. 

Wanneer je het grootste deel van je leven al zittend hebt doorgebracht, kan het een goed idee zijn een medisch onderzoek te ondergaan voor je begint te sporten. De dokter zal dan bepalen of je geschikt bent om fysieke activiteiten uit te oefenen en welke specifieke activiteiten je het beste onderneemt.

De gezondheid wordt vandaag de dag bedreigd door een eindeloze lijst aan ziektes en storingen, variërend van de meest voorkomende tot onbekende aandoeningen. In veel gevallen is er geen geneesmiddel bekend. Daarom is het enige dat je kan doen ervoor zorgen dat je een sterk en gezond lichaam behoudt.

Er zijn echter ook heel wat factoren waarover je geen controle hebt, zoals leeftijd, genen en afkomst. Deze factoren kunnen er ook voor zorgen dat bepaalde ziektes de kop op steken. Maar wanneer je rekening houdt met de andere risicofactoren, kan je wel heel wat doen om deze ziektes te vermijden.

De natuur voorziet ons van zo veel verschillende manieren om voor onszelf te zorgen en onszelf te voeden, maar ons lichaam tegelijkertijd ook gebalanceerd te houden. Gebruik deze giften van de natuur en behoud op die manier veel langer een stabiele gezondheid.

Bekijk Ook