Je bloeddruk verlagen met tomaten

Tomaten zijn altijd een goed idee wanneer je graag gezond wil eten. Het bevat namelijk verschillende belangrijke eigenschappen zoals antioxidanten.
Je bloeddruk verlagen met tomaten
Maria Patricia Pinero Corredor

Beoordeeld en goedgekeurd door de diëtist Maria Patricia Pinero Corredor.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Tomaten zijn altijd een goed idee wanneer je gezond wilt eten. Het bevat namelijk verschillende belangrijke eigenschappen, zoals antioxidanten en ontgiftende stoffen. Daarom spelen tomaten ook een belangrijke rol bij het voorkomen van ziektes, inclusief verschillende vormen van kanker.

Een tomaat bevat daarnaast ook cruciale vitamines, zoals vitamine C en  vitamine A. Vitamine A is belangrijk, aangezien het de ijzeropname corrigeert; dit is nodig voor de genezing van wonden en het versterken van het immuunsysteem. Daarnaast heeft het nog vele andere werkingen. Vitamine C is dan weer belangrijk om de huid, ogen en luchtwegen gezond te houden.

De tomaat is ook een belangrijke cardiovasculaire beschermer, aangezien deze de bloeddruk verlaagt en regelt. Daarnaast bevatten tomaten ook kalium, een mineraal dat meehelpt om de lichaamsvloeistoffen onder controle te houden. Ook zorgen tomaten ervoor dat er geen slecht cholesterol aan de vaatwanden blijft plakken.

Dit kan namelijk zorgen voor vetophopingen en een toename van de bloeddruk.

Een hoge bloeddruk zorgt ervoor dat het hart harder moet werken om de bloed- en voedingsstoffen naar de verschillende organen te doen circuleren. Dit komt omdat de aders die verantwoordelijk zijn voor dit transport hierdoor een verminderde kwaliteit hebben. Deze extra inspanning beschadigt het hart, samen met andere primaire organen, heel langzaam.

Onthoud dat een hoge bloeddruk de oorzaak kan zijn van verschillende ernstige hartaandoeningen. De gevolgen van zo’n hartaandoening kunnen bijvoorbeeld de volgende zijn: aderverkalking, angina, nierschade, schade aan het zicht, beroertes en nog veel meer.

Is een hoge bloeddruk te genezen?

Bloed

Een hoge bloeddruk is te behandelen, maar niet te genezen. Zodra je de diagnose van hypertensie hebt gekregen, zul je er de rest van je leven mee moeten leven. Het belangrijkste is dat je je slechte gewoontes aanpast. Wanneer je wil vermijden dat de hypertensie schade aanbrengt, kies dan voor voedingsstoffen die je helpen de hoge bloeddruk te controleren.

Tomaten zijn dan een uitstekende keuze. Ze zijn gezond, bevatten heel weinig calorieën en helpen je een slank figuur te behouden.

Tomaten kunnen rauw gegeten worden in salades, salsa’s of sauzen of zelfs bereid worden als een verfrissend tomatensapje. Het komt eigenlijk gewoon aan op jouw voorkeur wanneer je wil genieten van de verschillende positieve eigenschappen van de tomaat.

Je mag uiteraard ook niet vergeten de dokter te raadplegen bij een hoge bloeddruk. Beperk de opname van zout. Vooral mag je onder geen beding stoppen met het innemen van de medicatie die de dokter heeft voorgeschreven. Wanneer één van je familieleden aan hypertensie lijdt of wanneer je onder één van de risicogroepen (obesitas, overmatige zoutopname, roken of stress) valt, ben je het beste uitermate voorzichtig.

Het is ook heel belangrijk zo nu en dan je bloeddruk eens te laten meten. Veel mensen lijden al een lange tijd aan een hoge bloeddruk. Zelfs zonder dat ze daar zelf van bewust zijn. 

Wanneer de aandoening zich ontwikkelt, zijn er meestal geen symptomen merkbaar, maar de schade bouwt zich wel stilaan op.

Tomaten kunnen helpen in de strijd tegen hoge bloeddruk

Tomaten en Hypertensie

Tomaten helpen dus om hypertensie onder controle te houden. Je kunt op veel verschillende manieren van de gezonde werking van tomaten genieten. Toch mag je niet vergeten dat er ook andere noodzakelijke factoren zijn die aangepakt moeten worden in deze strijd.

Bovenal moet je alle risicofactoren vermijden, minimaal drie keer per week sporten, je cholesterolniveau onder controle houden, niet buitensporig drinken en verzadigde vetten vermijden. 

Heb je het grootste deel van je leven zittend doorgebracht? In dat geval kan het een goed idee zijn een medisch onderzoek te ondergaan voor je begint met sporten. De dokter zal dan bepalen of je geschikt bent om fysieke activiteiten uit te oefenen.

Ook kan hij je adviseren welke specifieke activiteiten je het beste onderneemt.

De gezondheid wordt vandaag de dag bedreigd door een eindeloze lijst aan ziektes en storingen, variërend van de meest voorkomende tot onbekende aandoeningen. In veel gevallen is er geen geneesmiddel bekend. Daarom is het enige dat je kunt doen ervoor zorgen dat je een sterk en gezond lichaam behoudt.

Er zijn echter ook heel wat factoren waarover je geen controle hebt, zoals leeftijd, genen en afkomst. Deze factoren kunnen er ook voor zorgen dat bepaalde ziektes de kop op steken. Maar wanneer je rekening houdt met de andere risicofactoren, kun je wel heel wat doen om deze ziektes te vermijden.

De natuur voorziet ons van zo veel verschillende manieren om voor onszelf te zorgen en onszelf te voeden. Maar ook door ons lichaam tegelijkertijd gebalanceerd te houden. Gebruik deze giften van de natuur en behoud op die manier veel langer een stabiele gezondheid.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Giovannucci E. (1999). “Tomatoes, tomato-based products, lycopene, and cancer: review of the epidemiologic literature”, J Natl Cancer Inst. Feb 17;91(4):317-31.
  • Palomo G, Iván, Fuentes Q, Eduardo, Carrasco S, Gilda, González R, Daniel, & Moore-Carrasco, Rodrigo. (2010). ACTIVIDAD ANTIOXIDANTE, HIPOLIPEMIANTE Y ANTIPLAQUETARIA DEL TOMATE (Solanum lycopersicum L.) Y EL EFECTO DE SU PROCESAMIENTO Y ALMACENAJE. Revista chilena de nutrición37(4), 524-533. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182010000400014
  • Palomo, I., Moore-Carrasco, R., Carrasco, G., Villalobos, P., & Guzmán, L. (2010). El Consumo DE tomates previene El desarrollo DE enfermedades cardiovasculares y cáncer: Antecedentes epidemiológicos y mecanismos DE acción. Idesia28(3), 121–129. https://doi.org/10.4067/s0718-34292010000300016
  • Palozza P, Catalano A, Simone RE, Mele MC, Cittadini A. (2012). “Effect of lycopene and tomato products on cholesterol metabolism”, Ann Nutr Metab; 61(2):126-
  • Story EN, Kopec RE, Schwartz SJ, Harris GK. (2010). “An update on the health effects of tomato lycopene”, Annu Rev Food Sci Technol; 1:189-210.
  • Willis, F. (2007). Hipertensión. In Tratado de medicina de urgencias pediátricas (pp. 428–432). Elsevier.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.