Zes soorten obesitas en hun oorzaken

Het probleem obesitas is veel ernstiger dan de mensen meestal denken. Want we moeten het met zorg aanpakken. Wanneer je merkt dat je in gewicht toeneemt dan is het beste wat je kan doen om met je arts te praten. Die kan je de meest geschikte oplossing verschaffen.
Zes soorten obesitas en hun oorzaken
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er bestaan vele soorten obesitas. Maar je kan ze allemaal onder controle houden. Het is wel noodzakelijk dat je een specialist raadpleegt, die dan een persoonlijk behandelingsplan opstelt. In dit artikel bespreken we zes soorten obesitas.

“Ik weet niet wat ik moet doen om meer gewicht te verliezen” of “Mijn zus eet twee keer zoveel en zij is zo mager” of “Ik kan niet ophouden met eten…”

Heb je deze zinnen al eens gehoord? Het is zelfs mogelijk dat jij ze ook al uitgesproken hebt. Zijn sommige van deze uitspraken waar?

Het antwoord is ja.

Er zijn vele soorten obesitas. Elke vorm heeft een verschillende oorzaak. De kans bestaat dus dat je dieet en je bewegingsprogramma jou niet de gewenste resultaten bezorgen.

Om te vermijden dat je gefrustreerd raakt, leggen we je hier de verschillende types uit. We bespreken ook hoe deze zes soorten obesitas van elkaar verschillen. Heb jij besloten om gewicht te verliezen? Dan is het echt het beste als je contact opneemt met een specialist. Deze arts kan de diagnose van jouw specifieke probleem vaststellen. Bovendien stelt hij dan een persoonlijk behandelingsplan op, dat op geen enkel ander plan lijkt.

Leer de zes soorten obesitas en hun oorzaken kennen

1. Genetische obesitas

Zes soorten obesitas, de genetische vorm

Heb je ooit gemerkt dat in bepaalde families iedereen aan obesitas lijdt? Dit kan met twee kwesties te maken hebben. Misschien hebben ze thuis in het algemeen slechte eetgewoonten. Maar ze kunnen ook allemaal een genetische aanleg hebben voor dit probleem.

Dit betekent echter niet dat patiënten met genetische obesitas gewoon maar moeten opgeven. Het is waar dat deze mensen het moeilijker zullen hebben om hun doelstellingen te behalen. Maar ze kunnen toch bepaalde stappen zetten om gewicht te verliezen.

Maar als eerste is een genetisch onderzoek nodig. Dit zal de arts helpen om de geschikte behandeling op te stellen.

2. Dieetobesitas

Dit is het bekendste type in deze lijst van zes soorten obesitas. Een zittend leven leiden en meer calorieën eten dan je kan verbranden veroorzaken deze vorm van obesitas. De oplossing voor deze obesitassoort is eenvoudiger. Je moet de manier waarop je eet en je bewegingsplan veranderen.

Maar de mensen die hieraan lijden, weten dat het niet zo gemakkelijk is om dit te overwinnen. Het betekent immers dat je duurzame veranderen in je levensstijl moet doorvoeren. Het heeft dus niet alleen te maken met een jaar lang naar de sportschool gaan en goed eten. Dit vergt discipline voor de rest van je leven.

Na verloop van tijd zal je je iets meer kunnen ontspannen. Want je metabolisme zal sneller werken. Maar in wezen zal je erg strikt met je gewoonten moeten omgaan, als je de resultaten van je dieet wil behouden.

3. Obesitas als gevolg van een slechte regulatie

Zes soorten obesitas, type als gevolg van slechte regulatie

Dit is één van de meest ingewikkelde types van obesitas. Want het betekent dat je lichaam het hongergevoel niet op een goede manier regelt. Het resultaat is dat je nooit een verzadigd gevoel hebt. Je zal dus op elk moment merken dat je honger hebt. Dat is zelfs het geval nadat je een grote hoeveelheid voedsel gegeten hebt.

Wanneer deze mensen aan de eettafel gaan zitten dan kunnen ze zich niet inhouden. Na elke maaltijd ervaren ze een voortdurend gebrek aan verzadiging. Dit kan dan nog bemoeilijkt worden door de verschijning van de volgende maaltijd.

4. Ook je zenuwen kunnen voor obesitas zorgen

Eten verschaft genot. Dat is de reden waarom mensen met angstgevoelens of andere psychologische problemen deze ongemakken compenseren met voedingsmiddelen. In het algemeen kiezen ze vaak ook voor voeding die grote hoeveelheden suiker en vet bevat.

In deze gevallen kan je het best je arts vertellen hoe jouw dieet eruitziet. Een psycholoog of een psychiater zullen je dan helpen om de pieken in je stress onder controle te houden. Ze helpen je ook om je zenuwen op een andere manier te beheersen. Voor deze patiënten kan het proces echter erg ingewikkeld zijn. Want ze moeten de weinige middelen die ze hebben om zich goed te voelen opgeven.

5. Endocriene obesitas

Zes soorten obesitas, de endocriene vorm

Hypothyreoïdie en hypocorticisme zijn de meest voorkomende problemen. In deze gevallen werkt je endocriene systeem niet zoals zou moeten. Het zorgt ervoor dat je aan een hormonale onbalans lijdt.

In het eerste geval maakt je schildklier minder hormonen aan dan je nodig hebt om de voeding die je eet om te zetten. In het tweede geval scheidt je klier te veel hormonen af.

6. Thermogene obesitas

We hebben eerder vermeld dat mensen te veel gaan wegen en zwaarlijvig worden wanneer ze meer calorieën eten dan ze verbranden. Maar in dit geval bereikt je lichaam de vereiste temperatuur niet om voor deze verbranding te zorgen. Bijna alles wat je eet zal zich dus vertalen in gewichtstoename.

Hier kan een arts heel wat hulp bieden en zelfs noodzakelijk zijn. Als je alleen maar een bepaald dieet volgt, dan kan dit tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Dit komt omdat je het risico loopt dat je voedingsopname vermindert totdat je op een punt komt dat je gevaarlijk dun bent.

Het probleem van deze zes soorten obesitas is veel ernstiger dan de mensen meestal denken. Want we moeten er zorgvuldig mee omgaan. Wanneer je merkt dat je in gewicht toeneemt, dan kan je best met je arts praten. Hij zal je de meeste geschikte oplossing bieden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.