Kan een appel per dag je beschermen tegen obesitas?

Groene appels helpen om de metabolische balans te herstellen. Ze zijn rijk aan vezels en dankzij de polyfenol bestrijden ze obesitas en helpen ze om je gewicht onder controle te houden.
Kan een appel per dag je beschermen tegen obesitas?

Laatste update: 11 februari, 2019

Een appel per dag houdt de dokter weg. We hebben het allemaal wel eens gehoord dat er maar weinig dingen zo gezond zijn om toe te voegen aan ons diëten. Maar kunnen appels ons echt helpen om obesitas te vermijden? En zo ja, welke appels? We zullen het hieronder vervolgens uitleggen.

Appels: trouwe beschermers van onze gezondheid

Er zijn namelijk een hoop goede redenen om appels toe te voegen aan je dieet. Een appel per dag is immers essentieel voor je gezondheid. Zoals je waarschijnlijk wel weet kan dit verleidelijke fruit wonderen verrichten:

 • Het is hydraterend, maar ook diuretisch om vochtretentie te vermijden.
 • Vermindert de bloeddruk dankzij het kaliumgehalte.
 • Biedt voldoende vezels, vooral als je het rauw eet met de schil.
 • De pectine die het bevat beschermt de darmen.
 • Een appel en de schil helpen om bepaalde soorten kanker te voorkomen, zoals die van het colon.
 • De fytochemicaliën beschermen tegen diabetes en verminderen cholesterol.

Eet een appel met schil op

Voedingsdeskundigen raden aan om appels te consumeren met de schil, aangezien dit de plek is waar de meeste pectine en essentiële fytochemicaliën inzitten. We weten nu dus dat appels geweldig zijn voor een hoop dingen, maar hoe kunnen ze ons helpen om obesitas en de paar extra kilo’s die we zo nu en dan aankomen te bestrijden?

Granny Smith appels en hun vetbestrijdende voordelen

Granny Smith Appel

Om obesitas te voorkomen is niet elke soort appel voldoende. De beste soort is bekend als Granny Smith. Dit zijn smaakvolle groene appels met een lichte zure smaak, die een prima toevoeging voor vele voedingsmiddelen zijn.

Het onderzoek waar men tot deze conclusie kwam, werd uitgevoerd door een groep wetenschappers van de Washington State University. Het doel van dit onderzoek was om de beste soort appel voor het voorkomen van gewichtstoename te ontdekken.

Waarom Granny Smith appels

Waarom zijn Granny Smith appels zoveel beter dan andere soorten? Wat is het geheim? De experts gaven ons antwoorden op deze vragen en andere belangrijke feiten in een uitgave van Food Chemisty:

 • Granny Smith appels bevatten onverteerbare componenten die stoornissen die geassocieerd worden met obesitas voorkomen. Ter illustratie, deze soort bevat meer polyfenolen, dieetvezels en koolhydraten.
 • Deze soort appel helpt ook bij de productie van de zogenaamde ‘goede’ bacteriën. Deze beschermen het colon tegen giftige stoffen en helpen vetten te verteren.
 • Granny Smith appels zijn meer medicinaal en gezonder dan soorten zoals Golden Delicious, Fuji, Gala, Red Delicious of Braeburn. Ze zijn rijker aan polyfenolen en onverteerbare componenten die helpen om gewichtstoename en obesitas onder controle te houden.
 • De goede bacteriën in het colon helpen ons om gewicht te verliezen, waardoor deze soort appel een ware groeifactor voor goede bacteriën is. Ze zijn gezond en herstellen de metabolische balans. Ontstekingen zullen verdwijnen en je zal een verzadigd gevoel hebben en gewichtstoename voorkomen. Een natuurlijk wonder, dat voor iedereen beschikbaar is.

Wacht niet! Begin met het eten van een appel per dag… en zorg ervoor dat het de Granny Smith is!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Dianne A. Hyson. (2011). A Comprehensive Review of Apples and Apple Components and Their Relationship to Human Health. Adv Nutr vol. 2: 408-420
 • Avci A, Atli T, Ergüder IB, Varli M, Devrim E, Turgay SA, Durak I. (2007). Effects of Apple Consumption on Plasma and Erythrocyte Antioxidant Parameters in Elderly Subjects. Experimental Aging Research 33(4):429-37.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.