Zo kan je colonkanker tijdig ontdekken

Er zijn bepaalde symptomen die als vroege waarschuwingstekens voor colonkanker kunnen dienen.
Zo kan je colonkanker tijdig ontdekken

Laatste update: 31 oktober, 2018

Colonkanker is gevaarlijk en lastig om te ontdekken. Er zijn bepaalde symptomen die als vroege waarschuwingstekens kunnen dienen voor de ziekte. Leer in dit artikel hoe je colonkanker tijdig kan ontdekken.

Colonkanker is het soort kanker dat het meeste voorkomt in de wereld. Het is een kanker dat in een deel van het spijsverteringsstelsel ontstaat, dat het colon heet (of dikke darm), over een periode van 10 – 15 jaar. Het begint met een lichte zwelling van het weefsel in het colon en dit wordt na een tijdje kankerachtig.

In het begin is deze vorm van kanker stil en er zijn geen concrete of alarmerende symptomen, waardoor het erg gevaarlijk is, want vaak wanneer het ontdekt wordt is het al te laat.

Het is dus erg belangrijk om je regelmatig te laten controleren en op veranderingen in je stoelgang te letten, dat één van eerste signalen van deze verschrikkelijke ziekte kan zijn.

Symptomen waar je op moet letten

Eén van de grootste nadelen van colonkanker is dat het in het begin geen specifieke symptomen laat zien. Kleine signalen kunnen makkelijk door de war gehaald worden met andere spijsverteringsproblemen.

Daarom is het erg belangrijk dat je contact opneemt met een medische specialist wanneer je last hebt van spijsverteringsproblemen, veranderingen in je stoelgang of bloed in de ontlasting.

Hieronder zijn nog meer symptomen, die je mogelijk kunnen helpen om colonkanker tijdig te ontdekken:

 • Bloederige, zwarte of teerachtige ontlasting.
 • Intestinale veranderingen die de spijsvertering beïnvloeden.
 • Pijn in de onderbuik.
 • Diarree, verrekking of de sensatie dat de darmen niet volledig leeg zijn.
 • Hardere ontlasting dan normaal.
 • Hevige maagkrampen, zwellingen, gas.
 • Verstoppingen in de darmen.
 • Chronische bloedarmoede door een gebrek aan ijzer door hemorragie en bloed in de ontlasting.
 • Constante vermoeidheid.
 • Gewichtsverlies of een gebrek aan eetlust.
 • Koorts en algemene ongemakken.

Hoe kan je colonkanker voorkomen?

colon

Voorkomen van colonkanker is mogelijk en we zijn hier dus allemaal verantwoordelijk voor. Er zijn verschillende manieren om deze ziekte te voorkomen en om te weten welke de beste voor je is, moet je dus weten hoe groot het risico is dat je colonkanker kan krijgen.

Erfelijkheid

Eén van de manieren om deze kanker te voorkomen is dat je alles moet weten over je erfelijkheid.

Je moet dus de belangrijkste dingen te weten komen over de historie van je familie, om te kijken of iemand in je familie colonkanker heeft gehad. Dit kan namelijk een erg belangrijke factor zijn om het tijdig te ontdekken, naast het vinden van de beste behandeling.

Last van symptomen

Als je het idee hebt dat je last hebt van de symptomen van colonkanker, dan is het erg belangrijk dat je een specialist raadpleegt voor een diagnose en als het mogelijk is, een colonoscopie ondergaat.

Boven de 50 jaar

Als je ouder dan 50 bent, dan heb je een hoger risico op colonkanker. Om deze reden zou je je vaker moet laten controleren.

Slechte gewoonten

Voorkom consumptie van tabak of alcohol, want deze slechte gewoontes zijn grote veroorzakers van colonkanker, volgens een onderzoek uitgevoerd door het World Cancer Research Fund.

Misschien ook interessant om te lezen: Stoppen met je slechte gewoonte met deze 5 stappen

Voeding

Opletten wat je eet is nog een manier om colonkanker te voorkomen en ook andere soorten ziektes. Voeding heeft namelijk een grote impact op de genezing of de ontwikkeling van de ziekte. Bij colonkanker is het aanbevolen om rood vlees te vermijden en in plaats daarvan voor kip of vis te kiezen.

Het is ook sterk aanbevolen om volkoren granen, peulvruchten, volkoren brood, gedroogd fruit, organische groenten en voedsel rijk aan calcium te consumeren. Consumeer ook voedingsmiddelen rijk aan vitamine D en mineralen.

Water

Water drinken is uitstekend voor je gezondheid en je organen in het algemeen. Dagelijks water drinken is dus ideaal voor het voorkomen van kanker.

Suiker

Verminder geraffineerde suikers en gebruik in plaats daarvan natuurlijke zoetstoffen met honing of agavenectar.

Bewegen

Blijf actief. Personen die zwaarlijvig zijn hebben een grotere kans op colonkanker en andere aandoeningen. Houd goede, gezonde gewoontes aan, zoals minimaal vier keer per week 30 minuten per dag bewegen. Dit zal een grote hoeveelheid ziektes voorkomen en zorgen voor gezonde organen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.