Aaambeien tijdig ontdekken en voorkomen

Aambeien zijn een veel voorkomend probleem en kunnen vervelende aandoeningen veroorzaken.
Aaambeien tijdig ontdekken en voorkomen

Laatste update: 26 februari, 2019

Aambeien zijn een veel voorkomend probleem in het bloedvatenstelsel. In het algemeen bedoelen we met aambeien infecties of zwellingen van de aders die zich in het onderste deel van het rectum of anus bevinden. Ze veroorzaken pijn, irritaties en bloedingen.

Dit probleem kan door verschillende redenen ontstaan. Maar het komt vaker voor bij zwangere vrouwen of na het forceren van een stoelgang. Vanwege de problemen en de risico’s is het belangrijk om dit probleem tijdig te ontdekken.

Daarom leggen wij uit hoe je ze tijdig kan ontdekken.

Ontdekken

Aambeien, of hemorroïden, zijn een probleem dat tijdig ontdekt kan worden. De kwaal is erg vervelend en kan dus snel opgemerkt worden. De meeste mensen besteden er echter geen aandacht aan. Vaak ook denken mensen dat andere factoren de oorzaak zijn.

Schaamte speelt vaak ook een rol. We zullen een aantal van de meest voorkomende symptomen opnoemen die je helpen om aambeien tijdig te ontdekken.

  • Anale jeuk
  • Anale pijn of ongemak, voornamelijk tijdens het zitten
  • Bloed voornamelijk tijdens de stoelgang of pijn tijdens dit
  • Zwelling of infectie in of rond de anus

Aambeien kunnen door verschillende dingen veroorzaakt worden.

Het meest voorkomende symptoom is dat ze meestal gepaard gaan met drukken tijdens de stoelgang, verstoppingen, een lange tijd zitten. Ook kunnen anale infecties of een bepaalde ziekte, zoals cirrose, een symptoom zijn.

Sommige specialisten beweren ook dat de aandoening ontstaat door erfelijke problemen, het volgen van een slecht dieet en het eten van voedsel dat ervoor zorgt dat je rectumaders opzwellen.

pijnlijke stoelgang aambeien

Aambeien kunnen tijdig ontdekt worden

Zoals zoveel problemen, kunnen hemorroïden tijdig ontdekt worden. Maar let dan wel zolang op de eerste signalen. Het is heel normaal om hun aanwezigheid af te zwakken of te negeren vanwege schaamte of onwetendheid.

Het is echter belangrijk om te weten wanneer je dit probleem hebt. Dan kun je naar een deskundige gaan om een oplossing te vinden. Volg de volgende tips om de aandoening tijdig te ontdekken.

Het is erg belangrijk dat je aandacht besteedt aan de symptomen. Dus als je ongemak in je anale gebied opmerkt, controleer dan  of er andere problemen zijn die op aambeien kunnen duiden.

Als je één van de symptomen hebt, is het erg belangrijk om direct naar een dokter te gaan.

Onthoud dat hemorrïden tijdig ontdekken problemen of complicaties in de toekomst kan voorkomen. Het beste is om naar een dokter te gaan, zodat die je kan onderzoeken, bijvoorbeeld middels een colonoscopie, zodat hij kan bepalen wat voor probleem je hebt.

Als je de eerste symptomen van dit probleem ontdekt, is het belangrijk dat je ze tegengaat en ze niet op probeert te lossen met behulp van ongeteste methodes of medicijnen, die je vaak niet de resultaten geven die je wilt.

Deze ontlasten het probleem alleen maar en kunnen je niet volledig genezen.

Tot slot is geïnformeerd blijven over aambeien een uitstekende aanbeveling. Je weet dan welke stappen je moet ondernemen en welke beslissingen je moet maken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Avsar, A. F., & Keskin, H. L. (2010). Haemorrhoids during pregnancy. Journal of Obstetrics and Gynaecology. https://doi.org/10.3109/01443610903439242
  • Sielezneff, I., Antoine, K., Lécuyer, J., Saisse, J., Thirion, X., Sarles, J. C., & Sastre, B. (1998). Is there a relationship between eating habits and haemorrhoids? Presse Médicale.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.