Alles wat je moet weten over anale jeuk

Waar komt de jeuk vandaan? Hoewel anale jeuk verschillende oorzaken kan hebben, zijn een goed dieet en de juiste hygiëne van essentieel belang om het te voorkomen. Probeer bijvoorbeeld eens wat meer vezels in je dieet op te nemen.
Alles wat je moet weten over anale jeuk

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

De kans is groot dat je nog nooit iemand hebt horen praten over anale jeuk. Het is tenslotte niet echt het beste onderwerp om met anderen te delen. Interessant genoeg, hebben wel een hoop mensen er weleens last van gehad. Het komt zelfs veel vaker voor dan je misschien zou denken.

Wat is anale jeuk?

De medische term voor anale jeuk is pruritus ani. Anale jeuk is echter de term die de meeste mensen zouden gebruiken. Dit is een manier om dit vervelende probleem te benoemen, maar wat houdt het precies in?

Anale jeuk is een vorm van jeuk die zich voordoet in het gebied rondom de anus. Doorgaans zorgt dit voor roodheid, zwelling en natuurlijk enorm veel jeuk. Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van deze vervelende aandoening. Toch komt het doorgaans vaker voor bij mannen.

Oorzaken van anale jeuk

Rode huid

Allereerst is het belangrijk om te weten dat anale jeuk niet verbonden is aan voedingstekorten of ziektes van je anus. Het heeft eerder betrekking op het huidweefsel in dit gebied.

Over het algemeen zijn er veel dingen die dit verschijnsel kunnen veroorzaken. In dit artikel zetten we de belangrijkste even voor je op een rijtje.

Irritatie of een chemische allergie

Het anale gebied komt in aanraking met een hoop chemicaliën. De meeste mensen weten echter niet eens hoe en welke chemicaliën dit dan zijn.De meeste producten voor de persoonlijke hygiëne bevatten een hele hoop van dit soort bestanddelen en deze chemicaliën kunnen helaas allergische reacties veroorzaken in het huidweefsel.

Voorbeelden van dit soort producten zijn:

  • toiletpapier
  • medische poeders
  • zeep (voor de intieme delen of gewone zeep)
  • parfum
  • crèmes

Jezelf te krachtig schoonmaken

Rol toiletpapier

Hygiëne is een zeer belangrijke factor voor mensen. Dit geldt vooral voor het anale gebied. Dit gebied wordt tenslotte vrij vies bij de ontlasting. Het resultaat hiervan is dat het verstandig is om jezelf daarna grondig schoon te maken. Het probleem is echter dat dit soms slecht kan zijn voor je huid.

Door jezelf te hardnekkig schoon te willen maken met toiletpapier, kan dit ervoor zorgen dat je te veel kracht gebruikt. Deze wrijving kan ervoor zorgen dat er scheurtjes in de huid ontstaan en de huid geïrriteerd raakt. Uiteindelijk zal dit anale jeuk veroorzaken.

Als het mogelijk is, probeer jezelf nadat je naar de wc bent geweest dan eens schoon te maken met water.  Zorg er daarnaast voor dat je in ieder geval zelf altijd zacht toiletpapier in huis hebt.

Slechte hygiëne

Dit is het andere uiterste van het spectrum aangaande de hygiëne in dit gebied. Wanneer je jezelf niet goed schoonhoudt, kan dit allerlei problemen veroorzaken.

Zorg ervoor dat je je billen altijd goed afveegt. Wees daarbij echter wel voorzichtig en zorg ervoor dat je niet te veel kracht gebruikt.

Wanneer je ontlasting niet volledig wordt weggeveegd, dan blijft het achter in je anus. Dit zorgt er bijna meteen voor dat je last krijgt van jeuk. Dit probleem doet zich doorgaans heftiger voor wanneer je last hebt van diarree.

Irriterende diëten

Kruidig eten als oorzaak van anale jeuk

Sommige voedingsmiddelen zijn gewoon niet goed voor je lichaam. Welke voedingsmiddelen dit zijn, verschilt echter weer van persoon tot persoon. Dingen hebben niet altijd op iedereen dezelfde invloed.

Je anus kan geïrriteerd raken door verschillende producten. Enkele ingrediënten die je misschien beter zou kunnen vermijden zijn:

  • pittige of zure voedingsmiddelen
  • drankjes die cafeïne bevatten
  • chocola
  • specerijen

Hoe kun je anale jeuk tegengaan

Gelukkig zijn er ook verschillende manieren om anale jeuk op natuurlijke wijze tegen te gaan.

Knoflook

De antiseptische en antibacteriële eigenschappen die dit ingrediënt heeft, zijn perfect om jeuk in het anale gebied te behandelen.

Je kunt knoflook gewoon rauw eten of je kunt het verwerken in verschillende gerechten.

Aloëvera

Aloëvera tegen anale jeuk

In het geval van aloëvera hebben we het vooral over de kalmerende en vochtinbrengende eigenschappen die deze plant heeft, die kunnen helpen om pijn, ontsteking en jeuk tegen te gaan.

Tegelijkertijd kan het aanbrengen van aloëveragel helpen om aambeien te behandelen.

Yoghurt

Niet alle soorten yoghurt zijn goed om anale jeuk te behandelen. In dit geval raden wij aan om gewone yoghurt te gebruiken die veel probiotica bevat (dit zijn bacteriën die goed zijn voor het lichaam). Deze organismen bevorderen het welzijn in dit gebied en gaan problemen die verbonden zijn aan anale jeuk tegen.

Om van de voordelen die yoghurt biedt te profiteren, is het de bedoeling om de yoghurt direct aan te brengen op het aangedane gebied (minstens twee kopjes yoghurt per dag).

Misschien ook interessant:
Zelf yoghurt maken, met alle voordelen

Vezels

Door meer vezels in je dagelijkse dieet op te nemen, draag je bij aan het spijsverteringsproces. Dit zorgt ervoor dat je stoelgang gezond wordt, niet te dun en niet te hard.

Naarmate de tijd voorbijgaat, zal dit ook helpen bij het behandelen van anale jeuk. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.