Wat zeggen de vorm en de kleur van je stoelgang over je gezondheid?

Het is belangrijk dat je aandacht besteedt aan veranderingen in de vorm en de kleur van je stoelgang. Want zelfs een kleine verandering kan een signaal zijn dat er iets verkeerd is met je gezondheid.
Wat zeggen de vorm en de kleur van je stoelgang over je gezondheid?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 24 augustus, 2022

De kleur van je stoelgang moet bruin zijn, niet erg licht of donker. Dit wordt beschouwd als een normale stoelgang. De textuur moet vast zijn, maar ook niet te extreem.

Om te zorgen dat de stoelgang deze kenmerken bezit, is het belangrijk dat de vier stadia van de vertering allemaal volledig doorlopen worden:

 • Inname: wanneer de voeding je lichaam binnenkomt.
 • Vertering: de chemische processen die ervoor zorgen dat het voedsel omgezet wordt in kleinere moleculen.
 • Absorptie: in deze fase passeren de moleculen door de verteringskanalen. Dan bereiken ze de bloedstromen en worden ze verdeeld over je organen.
 • Afscheiding: het lichaam verwijdert alle voedingsresten die niet verteerd werden.

Het grootste deel van de stoelgang bestaat voor vijfenzeventig procent uit water. De rest bevat bacteriën uit de voeding die niet verteerd zijn. Daarnaast bevinden er zich in de stoelgang ook bestanddelen die afgescheiden worden door de darmen en de lever.

De kleur van je stoelgang kan variëren

Groenachtig

Vrouw op het toilet
 • Het afval die je lichaam afscheidt, kan een groenachtige tint hebben. Dat komt omdat de gal onvoldoende tijd had om af te breken.
 • Het passeerde te snel door de ingewanden en de dikke darm.

Misschien heb je ook grote hoeveelheden chlorofyl gegeten. Dit element zit in groenten, in ijzersupplementen of in kleurstoffen.

Ook dit is een interessant artikel:
Thee die strijd aangaat met spijsverteringsproblemen

Geelachtig

Deze kleur kan door meerdere factoren veroorzaakt worden. We geven je enkele voorbeelden:

 • Het syndroom van Gilbert is een aandoening waarbij er zich te veel bilirubine in de bloedstroom bevindt.
 • Ook de Giardia-bacterie kan de oorzaak zijn van een geelachtige tint.
 • Andere ziekten die deze kleur kunnen veroorzaken, zijn hepatitis en abnormale werking van de lever.

Het komt erg zelden voor dat het een gevolg is van een onregelmatigheid in de opname van voedingsstoffen.

Donkerrood

Vrouw met roze geruite broek op het toilet

Gewoonlijk is deze kleur een aanwijzing dat er sprake is van een inwendige bloeding. Die kan te wijten zijn aan maagzweren, spataders of gastritis. Het kan zich voordoen in de slokdarm, de maag en zelfs in de dunne darm.

In sommige gevallen is het gewoonweg een gevolg van het eten van bepaalde voedingsmiddelen, want sommige voeding zoals tomaten, rode bieten of bosbessen bevatten kleurstoffen.

Bruin

Een stoelgang met een bruine kleur wordt als volledig normaal beschouwd. De kleur is het resultaat van de afscheiding van bepaalde bestanddelen door de lever.

Afhankelijk van wat je eet en van de hoeveelheid die je lever afscheidt, kan de kleur een beetje variëren. Zolang het echter bruin is of lichtjes groenachtig, hoef je je geen zorgen te maken.

Zwartachtig

Dame op het toilet

Stel je vast dat je stoelgang een erg donkere of zwarte kleur heeft? Dan is het een goed idee om onmiddellijk je arts te raadplegen.

 • Een van de mogelijke oorzaken is een bloeding in het bovenste verteringskanaal. Daartoe behoren de zones tussen de slokdarm, de maag of de dunne darm.
 • Ophoping van gestold bloed kan nog een andere oorzaak zijn.
 • In sommige gevallen is het echter alleen maar te wijten aan de inname van bepaalde medicatie. IJzer bijvoorbeeld kan deze kleur veroorzaken.

Wit

Stoelgang met een witachtige kleur is in geen enkel geval normaal. Het kan een signaal zijn dat er problemen zijn met de lever of met de galblaas.

Witte stoelgang kan ook een symptoom zijn van hepatitis of cirrose. In dit geval zijn maagzuurremmers verantwoordelijk voor de afscheiding van bestanddelen die zorgen voor een veel lichtere kleur van de stoelgang.

Wees voorzichtig met wat je eet

 • Een van de belangrijkste voedingsstoffen voor de vertering is vezel. Dit helpt om constipatie te bestrijden. Het verlaagt ook de cholesterol. Bovendien voorkomt het dat kankercellen zich ontwikkelen in de dikke darm.
 • Kauw langzaam op je eten. We hebben vaak een erg druk dagschema. Als gevolg nemen we de tijd niet om rustig te eten, maar dit kan uiteindelijk je vertering beïnvloeden. Je maag zal zo niet in staat zijn om de voeding honderd procent te verwerken.
 • Vermijd voedsel dat niet van plantaardige of dierlijke oorsprong is. Kleurstoffen, smaakstoffen en andere giftige bestanddelen in voedingsmiddelen veranderen niet alleen de kleur van je stoelgang. Ze kunnen ook je gezondheid beschadigen.
 • Voeg probiotica toe aan je dagelijkse voeding. Yoghurt en bepaalde supplementen bevatten goede bacteriën die helpen bij de vertering. Ze zorgen ervoor dat je stoelgang een goede samenstelling blijft behouden.

Als besluit willen we nog even herhalen dat veranderingen in de textuur en in de kleur van je stoelgang door allerlei factoren veroorzaakt kunnen worden. Het is dan een goed idee om een specialist te raadplegen. Deze arts kan namelijk elke ziekte uitsluiten, of het nu een milde of een ernstige aandoening is.

Want zoals je hebt gezien, kan het soms alleen maar te wijten zijn aan natuurlijke of kunstmatige kleurstoffen in je voeding. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Lewis, S. J., & Heaton, K. W. (1997). Stool form scale as a useful guide to intestinal transit time. Scandinavian Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3109/00365529709011203
 • Vandeputte, D., Falony, G., Vieira-Silva, S., Tito, R. Y., Joossens, M., & Raes, J. (2016). Stool consistency is strongly associated with gut microbiota richness and composition, enterotypes and bacterial growth rates. Gut. https://doi.org/10.1136/gutjnl-2015-309618
 • Robertson, D. J., & Dominitz, J. A. (2014). Stool DNA and Colorectal-Cancer Screening. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMe1400092

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.