Mogelijke oorzaken van slijm in de ontlasting

Slijm in ontlasting is volkomen normaal, maar als er te veel slijm geproduceerd wordt, kan dat uiteenlopende oorzaken hebben.
Mogelijke oorzaken van slijm in de ontlasting

Laatste update: 01 februari, 2019

Wat als er te veel slijm in de ontlasting zit? Ons spijsverteringsstelsel heeft verschillende membranen in de darmen. Deze membranen scheiden slijm af om het spijsverteringskanaal soepel te houden. Tegelijkertijd zorgt de afscheiding voor een gemakkelijke afvoer van afval.

Met een normale hoeveelheid slijm kunnen de darmen goed functioneren. Het lichaam kan voortdurend voedingstoffen opnemen en afval via de ontlasting verwijderen.

Al deze processen veranderen echter wanneer er meer slijm dan normaal is. Dit kan het gevolg van een infectie zijn, wat aangeeft dat er iets niet in orde is met je spijsverteringsstelsel.

Wat kan de oorzaak zijn van een grotere hoeveelheid slijm?

  • Dysenterie
  • Invaginatie
  • Colitis ulserosa
  • Aambeien
  • Poliepen in de dikke darm
  • Diverticulitus

Welke ziektes kunnen slijm in de ontlasting veroorzaken?

Colitis ulserosa

Colitis ulserosa

In geval van colitus ulserosa ontsteekt het slijmvlies van de dikke darm steeds en kunnen er kleine zweertjes ontstaan. Dit komt door irritatie van de darmen, die niet meer tegen zuren beschermd worden. Daardoor ontstaat dit ongemak en daarnaast specifieke symptomen, zoals grote hoeveelheden slijm in de ontlasting.

Bacteriële infecties

Normaal gesproken zijn er vele soorten bacteriën in de dikke darm en andere delen van de darm aanwezig. Deze bacteriën zijn nuttig voor de spijsvertering.

Wanneer de bacteriële balans verstoord raakt, kunnen de bacteriën tot infecties leiden, die behalve diarree ook andere symptomen kunnen veroorzaken. Deze symptomen zijn onder andere:

  • slijm in de ontlasting.
  • bloedslierten in de ontlasting, die meteen medische aandacht vereisen.

Darmobstructie

Darmobstructie

Als je niet genoeg water drinkt, kan het zijn dat je lichaam na verloop van tijd last van obstipatie krijgt. Dat kan in extreme gevallen uiteindelijk leiden tot een blokkade van het spijsverteringskanaal. Hierbij kan het gebeuren dat er slijm bij de ontlasting zit. Veel gevallen van een volledige blokkade vereisen een chirurgische ingreep.

Aambeien

Met betrekking tot aambeien, zijn inwendige aambeien gewoonlijk de oorzaak van slijm in de ontlasting. De zwelling kan ontstaan door het te hard drukken tijdens het ontlasten. Omdat aambeien het slijmvlies irriteren, worden er grotere hoeveelheden slijm afgescheiden.

Diverticulitis

Diverticulitis

De dikke darm heeft uitstulpingen, ook wel divertikels. Als deze kleine zakjes opzwellen en ontsteken, wordt dit diverticulitis genoemd. Deze medische aandoening geeft slijm in de ontlasting en andere symptomen, zoals buikpijn en bloederige ontlasting.

Darmpoliepen

Als er poliepen in de dikke darm zitten, kunnen de slijmvliezen door irritatie beschadigen, waardoor er slijm in de ontlasting komt. Dit kan er op wijzen dat er mogelijk een probleem is.

Lees ook het volgende artikel:
Twaalf symptomen van een beschadigde darmflora

Ziekte van Crohn

Binnenkant darm

Omdat de ziekte van Crohn een chronische ziekte is, zijn de symptomen altijd in meer of mindere mate aanwezig. Dat komt omdat het een immunologisch oorsprong heeft. Hoewel een aantal symptomen te behandelen zijn, is er geen afdoende remedie.

Eén van de symptomen is slijm in de stoelgang als gevolg van een gezwollen dikke darm en de ontsteking. Indien dit het geval is, wordt behandeling aangeraden.

Nu je van de mogelijke oorzaken van slijm in de ontlasting op de hoogte bent, kan het nuttig zijn uit te zoeken waardoor je symptomen ervaart.

Als je de oorzaak weet, kun je in overleg met je arts beslissen welke behandeling het beste voor je is. Door de juiste behandeling kun je je dikke darm in goede gezondheid houden en zorgen dat hij goed functioneert.  Wellicht ook interessant voor jou

Lekkende darm syndroom: acht symptomen die je niet mag negeren
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Lekkende darm syndroom: acht symptomen die je niet mag negeren

Het lekkende darm syndroom is een aandoening waarbij er open ruimtes ontstaan tussen de cellen in het membraan die de darmwand afdekken.