10 voedingsmiddelen die helpen bij het bestrijden van infecties

Door bepaalde producten toe te voegen aan onze voeding, kunnen we ons immuunsysteem versterken, wat ons zal helpen om infecties en vele andere ziekten beter te bestrijden.
10 voedingsmiddelen die helpen bij het bestrijden van infecties
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 07 juli, 2018

Zeker wanneer de koude maanden beginnen, moeten we heel voorzichtig zijn om niet ziek te worden. Virussen en bacteriën zijn overal en verkoudheid, ontstoken amandelen en bronchitis komen vaak voor. Ook kunnen we last krijgen van andere infecties, zoals schimmels als ons immuunsysteem niet in een goede staat is. Wat helpt bij het bestrijden van infecties?

In dit artikel willen we voedingsmiddelen met je delen die kunnen helpen bij het bestrijden van infecties.

Welke voedingsmiddelen voorkomen en helpen bij het bestrijden van infecties?

Om infecties en ziektes te bestrijden die je op elk moment van het jaar kunt krijgen, raden we aan dat je de onderstaande voedingsmiddelen in je dieet verhoogt.

1. Gember

Gember en gemalen gember in glazen bakje
Gember is een wortel die buitengewoon heilzaam is voor onze afweer. Het heeft een antibacterieel effect en is een krachtig antibioticum dat het lichaam helpt om te vechten tegen verkoudheid of faryngitis.
  • Gebruik het in kleine hoeveelheden of het nu geraspt is in maaltijden (bijvoorbeeld in salades) of in een kruidenthee.
  • Als je het combineert met honing, dan zal het resultaat nog beter zijn.

2. Yoghurt

Dit zuivelproduct bevat ‘goede’ bacteriën die probiotica worden genoemd en die helpen bij het bestrijden van infecties die door gisten worden veroorzaakt. Deze verschijnen wanneer er geen balans is tussen de nuttige en schadelijke bacteriën in het lichaam.

  • Het eten van een yoghurt bij het ontbijt of als snack halverwege de ochtend kan je bijvoorbeeld helpen om alle voordelen te benutten.
  • We raden je aan om voor natuurlijke Griekse yoghurt zonder suiker of smaakstoffen te kiezen om het herstel te versnellen.

3. Gefermenteerd voedsel

Kefir op een lepel
In deze groep kun je kefir en zuurkool vinden, evenals enkele voedingsmiddelen in pot (zoals augurken of ingemaakte olijven).
  • Ze bevatten probiotica die vergelijkbaar is met yoghurt.
  • Tijdens het fermentatieproces worden vitaminen en enzymen voor de spijsvertering aangemaakt. Wanneer het wordt gegeten, dan vermindert het lichaam de ontsteking en zorgt het voor ontgifting.

4. Knoflook

Knoflook is een supervoeding dat niet alleen in de keuken, maar ook op ons bord zou moeten liggen.

Het is een krachtig antibioticum dat elke vorm van infectie aankan of het nu wordt geconsumeerd bij onze maaltijden of wordt gebruikt als een uitwendige remedie.

De componenten die verantwoordelijk zijn voor het geven van zijn bekende smaak zijn ook de componenten die effectief problemen behandelen die worden veroorzaakt door virussen, bacteriën en gisten.

  • Je kunt het in de ochtend eten als een rauw teentje knoflook of het toevoegen aan je favoriete recepten.

5. Kaneel

Kaneel en kaneelpoeder
Deze heerlijke specerij die we voornamelijk gebruiken voor het toevoegen van smaak en aroma aan koffie of gebak bevat een grote hoeveelheid antioxidanten en mineralen zoals calcium, vezels, ijzer en magnesium.
  • Een snufje kaneel per dag is perfect om het immuunsysteem te versterken.
  • Het stelt ons ook in staat te profiteren van zijn belangrijkste (schimmelwerende, antivirale en antibacteriële) eigenschappen.
  • Kaneel wordt zelfs aanbevolen voor de behandeling van ontstekingsziekten zoals artritis, reuma of diabetes.

6. Grapefruit

Dit is een geweldige bron van vitamine C die het vermogen heeft om virale en bacteriële ziekten te bestrijden.

Grapefruit helpt bij het bestrijden van infecties die veroorzaakt worden door gist en het zorgt voor een sneller herstel.

Dankzij de componenten ‘werken’ de cellen sneller om bacteriële indringers te elimineren en te beheersen.

Als je de neiging hebt om ziek te worden zodra de winter begint of bij temperatuurveranderingen, dan raden wij je aan om je consumptie van niet alleen grapefruit, maar ook van andere citrusvruchten zoals sinaasappels en citroenen te verhogen.

Je kunt ook andere soorten fruit eten die rijk zijn aan vitamine C, zoals kiwi en aardbeien.

7. Kurkuma

Kurkuma poeder
Net als kaneel, heeft deze geelachtige specerij het vermogen om de symptomen van infecties te verminderen. Het wordt vaak gebruikt in rijstgerechten en in traditionele hindoeïstische recepten.

Curcumine (het hoofdbestanddeel) helpt ook voor je botten en gewrichten. Daardoor is het bijvoorbeeld ideaal voor mensen die lijden aan artritis.

Daarnaast helpt kurkuma om de gezondheid van de lever te behouden. Je mag niet vergeten dat wanneer de lever niet goed functioneert, we vatbaarder zijn voor ziekten.

8. Volkoren granen

In tegenstelling tot geraffineerde granen (de witte), veroorzaken volkoren granen geen ontsteking in het lichaam. Als gevolg hiervan is er minder risico op het ontwikkelen van ziekten.

Volkoren granen behouden al hun voedingsstoffen en hebben een lage glycemische index. Dit zorgt ervoor dat onze bloedsuikerspiegel niet snel stijgt.

Wanneer de bloedsuikers wel snel en hoog pieken dan reageert ons lichaam door de binnenkomst en groei van virussen, bacteriën en gisten te stimuleren.

9. Groene bladgroenten

Sla en spinazie
Snijbiet, spinazie of sla zijn geweldige bondgenoten als het gaat om het versterken van het immuunsysteem en om te voorkomen dat we ziek worden of infecties krijgen.

Probeer ze rauw te eten om al hun voordelen te benutten.

10. Bessen

Naast hun heldere kleuren is een van de eigenschappen die bessen hebben, de hoeveelheid voedingsstoffen die ze bieden.

Het zijn vruchten met veel variatie en omvat onder meer de volgende soorten:

  • Bosbessen
  • Kersen
  • Frambozen
  • Kruisbessen
  • Zure kersen
  • Bramen

Ze zijn klein van formaat, maar zeer voedzaam. Ze worden uit struiken geplukt en bevatten polyfenolen, fytochemicaliën en flavonoïden die je afweer versterken.

Een handvol per dag, bij het ontbijt, halverwege de ochtend of als nagerecht, is ideaal om afscheid te nemen van infecties. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.