Jongeren die niet goed ontbijten hebben voedingstekorten

· 21 januari 2018
Omdat het de eerste keer is dat je na lang vasten eet en omdat het de energie levert die je nodig hebt voor de dag die voor je ligt, zou je uitgebalanceerd en goed moeten ontbijten.

Opstaan en beginnen te lopen op het moment dat je voeten de grond raken zonder tijd te maken om goed te ontbijten. Het is het stereotypische beeld van een normale maandag in het leven van een student of jongvolwassene. Het probleem met deze manier van doen en dus niet goed ontbijten, is dat het vaak betekent dat je belangrijke voedingsstoffen misloopt die je lichaam wel zou hebben gekregen door het ontbijten.

Ook al heb je het al vele malen gehoord, de uitspraak verliest zijn waarheid niet. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Het zorgt ervoor dat je je dag op de juiste manier kunt beginnen. Naast veel andere dingen, geeft het je lichaam alles wat het nodig heeft voor een goede gezondheid en je dagelijkse werk.

Maar een goed ontbijt is nog veel beter dan zomaar een ontbijt. Tekorten aan voedingsstoffen kunnen veel verschillende problemen op de korte en lange termijn veroorzaken. In feite heeft niet goed ontbijten meerdere onverwachte negatieve gevolgen voor jongere mensen.

De dag beginnen met een goed ontbijt is essentieel

Opstaan vol energie

De ochtend is een cruciaal moment in het dagelijkse leven van een mens. Het is het moment waarop  je het energiegevende voedsel moet consumeren dat je lichaam nodig heeft om je de hele dag door te krijgen.

Een ding dat we weten, is dat het ontbijt het eerste is dat je eet na 8 tot 10 uur inactiviteit en vasten. Je geeft je lichaam de glucose die het nodig heeft om het werk te doen dat je voor die dag in de planning hebt.

En als je jong bent, zal de manier waarop je nu ontbijt invloed hebben op je lichaamstype en –samenstelling, maar ook op je eetgewoontes en gezondheid in de nabije toekomst.

Bekijk dit artikel:  7 dingen die je moet weten over het ontbijt

Voedingstekorten beïnvloeden de mate waarin je lichaam ijzer absorbeert

Door ’s morgens goed te ontbijten, krijg je meer vitamines en mineralen binnen die door je lichaam worden gebruikt om alles te doen wat je moet doen gedurende de dag. IJzertekorten zijn een van de grootste problemen bij mensen die niet goed ontbijten.

  • Sterker nog, het is bekend dat mensen die niet goed ontbijten moeite hebben met het verkrijgen en absorberen van voldoende ijzer.
  • IJzer is van fundamenteel belang in de zuurstofvoorziening van je cellen. Daarnaast is het essentieel voor je immuunsysteem om goed te kunnen werken.
  • Bovendien is ijzer zeer belangrijk als je bloedarmoede wilt voorkomen. Dat geldt zowel voor tieners als voor volwassenen.

Wil je meer informatie? IJzerrijke voeding tegen hoofdpijn en vermoeidheid

Drie dingen die mensen verliezen als ze niet goed ontbijten

Jonge vrouw die weet dat niet goed ontbijten slecht voor haar is

Het gebrek aan voedingsstoffen dat vasten veroorzaakt, belemmert fysieke activiteit. Naar de sportschool gaan zonder te ontbijten, zorgt er dus feitelijk voor dat je spiermassa verliest. Het is gewoon logisch om voor of na het sporten te eten. Wie kan tenslotte zonder energie trainen?

Intellectuele ‘inspanning’ in de klas of op de werkplek wordt ook belemmerd door niet goed ontbijten. Een gebrek aan ijzer en andere voedingsstoffen zorgt ervoor dat je hersenen niet goed van zuurstof worden voorzien, waardoor je concentreren en iets leren lastiger worden.

En alsof dat nog niet genoeg is, brengt niet goed ontbijten je in een slecht humeur. Dat gebeurt als gevolg van de lage glucosespiegels, verminderd cerebraal functioneren en de tekenen die je lichaam je stuurt als de voedingsreserves bijna op zijn.

Niet goed ontbijten, helpt je niet om af te vallen

Sommige jonge mensen kiezen voor niet goed ontbijten. Ze geloven ten onrechte dat het hen zal helpen om af te vallen. Het is eigenlijk juist het tegenovergestelde. Dit vasten kan onevenwichtigheden veroorzaken in je metabolisme en je meer kans geven op obesitas. Tekorten aan voedingsstoffen zijn hier een van de belangrijkste redenen voor.

Het gebeurt omdat je lichaam gedwongen wordt om het beetje energie dat overblijft van je vorige maaltijden te rantsoeneren en op te slaan, dus je stofwisseling werkt op ‘halve snelheid’ en er ontstaat onnodig vet.

Dat is waarom het duidelijk is dat een stevig, uitgebalanceerd ontbijt de ergste vijand van obesitas is. Het alvleesklierhormoon dat verantwoordelijk is voor de verwerking van suikers werkt zelfs beter tijens de eerste uren van de dag. Het is dus niet vreemd dat trainers en voedingsdeskundigen voorstellen om meer te eten bij het ontbijt en de lunch. Zij adviseren om geleidelijk de hoeveelheid voedsel te verminderen die je ’s avonds en ’s nachts eet.

Het eten van een uitgebalanceerd dieet

Vorken met groente en fruit

Voedingstekorten helpen je niet om je doel van een slank, getraind en goed gevormd lichaam te bereiken. Om eerlijk te zijn, een van de voordelen van goed ontbijten is dat je op dit moment van de dag bijna elk soort voedsel kunt eten.

Daarom wordt het gebruik van vetten aanbevolen tussen zeven uur ’s ochtends en vier uur’ s middags. Natuurlijk is het ‘t beste om evenwichtige hoeveelheden eiwitten, koolhydraten en mineralen aan te houden.

Kortom, het beste wat je kunt doen, is een stevig ontbijt, een goede lunch, matige snacks en een vrij licht diner kiezen. Vergeet dus niet dat niet goed ontbijten op de lange termijn schadelijk kan zijn voor je lichaam. Bovendien kan niet goed ontbijten leiden tot voedingstekorten.