Jongeren die niet goed ontbijten hebben voedingstekorten

Een gebalanceerd ontbijt is erg belangrijk. Waarom? Omdat het je de energie levert voor het begin van de dag na urenlang niks gegeten te hebben!
Jongeren die niet goed ontbijten hebben voedingstekorten

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Je staat op en begint te lopen zodra je voeten de grond raken, zonder tijd te nemen om goed te ontbijten. Het is het typische beeld van een normale maandag in het leven van een student of jongvolwassene. Niet goed ontbijten is echter nogal problematisch.

Het nadeel hiervan is dat het vaak betekent dat je belangrijke voedingsstoffen misloopt. Deze voedingsstoffen zou je lichaam wel hebben gekregen als je ontbeten zou hebben.

Ook al heb je het al vele malen gehoord, de uitspraak is er niet minder waar door: Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Het zorgt ervoor dat je je dag op de juiste manier kunt beginnen en spoort je spijsverteringssysteem aan.

Bovendien geeft het je lichaam alles wat het nodig heeft voor een goede gezondheid en je dagelijkse werk. Een goed ontbijt is echter nog veel beter dan zomaar een ontbijt.

Tekorten aan voedingsstoffen kunnen veel verschillende problemen op de korte en lange termijn veroorzaken. In feite heeft niet goed ontbijten in veel gevallen onverwachte negatieve gevolgen voor jongeren.

Niet goed ontbijten ontneemt essentiële voedingsstoffen

Opstaan vol energie
 • De ochtend is een cruciaal moment in het dagelijkse leven van een mens. Dit is wanneer je je lichaam zijn eerste dosis energie geeft! Dit heeft het nodig heeft om je de hele dag door te krijgen.
 • Het is belangrijk te weten dat het ontbijt het eerste is dat je eet na 8 tot 10 uur inactiviteit en vasten. Je geeft je lichaam de glucose die het nodig heeft om het werk te doen dat je voor die dag in de planning hebt.
 • Als je jong bent, zal de manier waarop je nu ontbijt bovendien invloed hebben op je lichaamstype en samenstelling. Het zal echter ook je eetgewoontes en gezondheid in de nabije toekomst vormen.

Voedingstekorten beïnvloeden de mate waarin je lichaam ijzer absorbeert

Door ’s morgens goed te ontbijten, krijg je meer vitamines en mineralen binnen. Deze worden door je lichaam gebruikt om alles te doen wat je moet doen gedurende de dag. Een ijzertekort valt onder de grootste problemen omtrent mineraaltekorten bij mensen die niet goed ontbijten.

 • Sterker nog, het is bekend dat mensen die niet goed ontbijten moeite hebben met het verkrijgen en absorberen van voldoende ijzer.
 • IJzer is van fundamenteel belang in de zuurstofvoorziening van je cellen. Daarnaast is het essentieel voor je immuunsysteem om goed te kunnen werken.
 • Bovendien is ijzer zeer belangrijk als je bloedarmoede wilt voorkomen. Dat geldt zowel voor tieners als voor volwassenen.

Drie dingen die mensen verliezen als ze niet goed ontbijten

Jonge vrouw die weet dat niet goed ontbijten slecht voor haar is

Het gebrek aan voedingsstoffen dat vasten veroorzaakt, belemmert fysieke activiteit. Naar de sportschool gaan zonder te ontbijten, zorgt er dus feitelijk voor dat je spiermassa verliest. Het is gewoon logisch om voor of na het sporten te eten. Wie kan tenslotte zonder energie trainen?

Intellectuele “inspanning” in de klas of op de werkplek wordt ook belemmerd door niet goed ontbijten. Een gebrek aan ijzer en andere voedingsstoffen zorgt ervoor dat je hersenen niet goed van zuurstof worden voorzien. Daardoor wordt het moeilijker om je te concentreren of iets te leren.

Alsof dat nog niet genoeg is, leidt niet goed ontbijten tot een slecht humeur. Dat gebeurt als gevolg van de lage glucosespiegels. Dit resulteert op zijn beurt in verminderd cerebraal functioneren en een hongergevoel. Je kent het chagrijnige gevoel omtrent honger vast wel…

Je valt niet af door niet goed te ontbijten

Sommige jonge mensen kiezen ervoor om niet te ontbijten, of niet goed te ontbijten. Ze geloven ten onrechte dat het hen zal helpen om af te vallen. Het tegenovergestelde is echter waar.

Dit vasten kan onevenwichtigheden veroorzaken in je metabolisme en juist de kans op obesitas vergroten. Tekorten aan voedingsstoffen zijn hier een van de belangrijkste redenen voor.

Het gebeurt omdat je lichaam gedwongen wordt om het beetje energie dat overblijft van je vorige maaltijden te rantsoeneren en op te slaan. Je stofwisseling werkt dus op “halve snelheid” en er ontstaat onnodig vet.

Het is dus duidelijk dat een stevig, uitgebalanceerd ontbijt de grootste vijand van obesitas is. Het alvleesklierhormoon dat verantwoordelijk is voor de verwerking van suikers werkt zelfs beter tijdens de eerste uren van de dag!

Het is dus niet vreemd dat trainers en voedingsdeskundigen voorstellen om meer te eten bij het ontbijt en de lunch. Zij adviseren om geleidelijk de hoeveelheid voedsel te verminderen die je ‘s avonds en ‘s nachts eet.

Het eten van een uitgebalanceerd dieet

Vorken met groente en fruit

Voedingstekorten helpen je niet om je doel van een slank, getraind en goed gevormd lichaam te bereiken. Een van de voordelen van goed ontbijten is juist dat je op dit moment van de dag bijna elk soort voedsel kunt eten.

Daarom wordt het gebruik van vetten aanbevolen tussen zeven uur ‘s ochtends en vier uur’ s middags. Natuurlijk is het het beste om te allen tijde evenwichtige hoeveelheden eiwitten, koolhydraten en mineralen aan te houden.

 • Kortom, het beste wat je kunt doen, is een stevig ontbijt, een goede lunch, matige snacks en een vrij licht diner kiezen.
 • Vergeet dus niet dat niet goed ontbijten op de lange termijn schadelijk kan zijn voor je lichaam.
 • Bovendien kan niet goed ontbijten leiden tot voedingstekorten.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Leidy, H., Ortinau, L., Douglas, S., & Hoertel, H. (2013). Beneficial effects of a higher-protein breakfast on the appetitive, hormonal, and neural signals controlling energy intake regulation in overweight/obese, “breakfast-skipping,” late-adolescent girls. The American Journal of Clinical Nutrition, 97(4), 677-88.
 • López-Sobaler, A., Cuadrado-Soto, E., Peral-Suárez, &., Aparicio, A., & Ortega, R. (2018). Importance of breakfast in the nutritional and health improvement of the population. Nutricion Hospitalaria, 35(Spec No6), 3-6.
 • The importance of breakfast and other stories . . . (2013). BMJ : British Medical Journal, 347(Sep23 1), F5720-f5720.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.