Kan anemie je emoties beïnvloeden?

Bloedarmoede belast niet alleen onze energiewaarden. Het kan ook je emoties en relaties beïnvloeden. Leer hoe deze aandoening je emoties belast in dit artikel.
Kan anemie je emoties beïnvloeden?

Laatste update: 17 november, 2018

Wanneer je ziek bent, hebben de symptomen effect op je stemming en hoe je omgaat met de mensen om je heen. Een ziekte beïnvloedt je niet alleen op een fysiek niveau, maar ook op een emotioneel niveau. Wat betreft anemie zijn er psychologische consequenties die je dagelijkse leven kunnen veranderen.

Vandaag willen we er een blik op werpen in dit artikel.

Wat is anemie en hoe ontstaat het?

Voordat we het over de emotionele effecten van bloedarmoede of anemie gaan hebben, is het een goed idee om meer te leren over wat het is.

Feitelijk gezien is anemie een toestand die wordt veroorzaakt door een tekort aan ijzer in je lichaam. De medische definitie van de aandoening is: een lage concentratie van hemoglobine in het bloed.

Het detecteren ervan vereist een bloedtest. Een laboratoriumanalyse kan ook andere veranderingen in je bloedstroom aantonen, zoals lagere hoeveelheden rode bloedcellen dan normaal of afgenomen hemocrietwaarden.

Er zijn echter andere tekenen die op het eerste gezicht duidelijk zijn en die je kunnen helpen om het op te sporen.

Anemie is geen ziekte; het is een aandoening of deficiëntie. Het tekort aan ijzer kan ijzerdeficiëntie veroorzaken. Dit type is vaak een effect van gastro-intestinale aandoeningen of bloedverlies (bijvoorbeeld door een ongeluk of een zeer hevige ongesteldheid).

Wanneer je anemie hebt, heb je lage energiewaarden

Vermoeidheid bij anemie

Dit is een van de beste manieren om erachter te komen of je een ijzertekort in je bloed hebt.

De apathie gaat verder dan alleen maar in bed willen blijven op een regenachtige dag of het hebben van problemen met opstaan wanneer je wekker gaat.

Mensen die lijden aan deze aandoening zijn vaak niet in staat om een activiteit te doen zonder zichzelf uit te putten. Ze komen soms zelfs de kracht tekort om dagelijkse taken uit te voeren.

Andere tekenen van bloedarmoede die opvallend zijn aan het begin, zijn:

  • een bleek gezicht
  • abnormaal haarverlies
  • gemakkelijk brekende nagels

Sommige mensen gebruiken ook een techniek om te bepalen of je lage waarden van rode bloedcellen hebt: het oplichten van de onderkant van je ooglid en naar het binnenste oppervlak te kijken. Als het erg wit is, betekent dit dat je waarschijnlijk anemie hebt. Natuurlijk is dit niet wetenschappelijk getest, maar het kan best een goede indicatie zijn.

Sommige consequenties van het hebben van bloedarmoede zijn neurologische afwijkingen zoals:

  • veranderingen in je zicht
  • hoofdpijn
  • vertigo
  • slapeloosheid
  • onregelmatige menstruatie

Hoe beïnvloedt anemie je op een emotioneel niveau?

Uitgeput zijn door anemie

Naast de consequenties voor je fysieke gezondheid ten gevolge van ijzertekort, is er een belangrijk aspect waar de dokters misschien niet aan denken: de problemen die deze aandoening op een emotioneel of psychologisch niveau kunnen veroorzaken.

Jezelf fysiek slecht voelen, kan ervoor zorgen dat je je slecht voelt over jezelf en de mensen om je heen. Daarnaast kan anemie ook tot besluiteloosheid en gevoelens van onzekerheid over wat je wilt in het leven.

Alsof dat nog niet genoeg was, voel je je misschien ook alsof er geen motivatie of uitdaging groot genoeg is om uit bed te komen.

Je hebt geen zin om iets te doen, maar je hebt geen andere symptomen die wijzen op een specifiek gezondheidsprobleem. Vaak heb je gewoon ‘geen zin’ om te bewegen.

Je kunt misschien niet eens identificeren waardoor dit komt. Als gevolg brengt dit je misschien in een slechte gemoedstoestand. Het kan ertoe leiden dat je boos wordt op jezelf omdat je nooit iets wil doen.

Verslagenheid en apathie zijn twee directe consequenties van bloedarmoede. Dit beïnvloedt, zonder twijfel, alle gebieden van je leven.

Misschien is wat je voorheen graag deed nu veel moeilijker. Misschien voelt wat je normaal ‘met je voeten op de grond’ hield nu als een last of verplichting.

Anemie en problemen op je werk

Iedereen heeft soms moeite met opstaan, hun werk afkrijgen en omgaan met hun baas. Echter, voor mensen met ijzertekort wordt dit de regel in plaats van de uitzondering.

Irritatie, moeite met concentreren op je werk of moeilijkheden met communiceren zijn allemaal waarschuwingen die je niet zou moeten negeren.

Als je bijvoorbeeld gemakkelijk afgeleid wordt, als je een woord niet kunt vinden of eenvoudige wiskundige taken niet kunt uitvoeren in je hoofd, of als je vergeet wat je ook al weer ging doen, kan dit gerelateerd zijn aan een energietekort geassocieerd aan bloedarmoede.

Misschien ook interessant:
Lekkere saprecepten ter preventie en behandeling van bloedarmoede

Hoe anemie je persoonlijke leven raakt

Geen Motivatie Hebben

Een tekort aan ijzer verdwijnt niet altijd wanneer je werkdag voorbij is en je thuiskomt. Vaak voelt de situatie alleen maar erger. Schoonmaken, eten maken, sporten, familie bijeenkomsten, cursussen… Het lijkt allemaal tegen je te zijn.

Het wordt moeilijker en moeilijker om genoeg motivatie te vinden om van de bank te komen of in het weekend uit je bed te komen, ook al schijnt de zon buiten en heb je een interessante dag in het vooruitzicht.

Als je een familielid bent van iemand met deze symptomen, is je eerste stap om aan te dringen dat deze persoon een medische analyse krijgt waarmee de aandoening kan worden gediagnosticeerd. 

In de tussentijd kan je ze helpen met kleine dingetjes die hen energie zullen geven:

  • een rustige wandeling in het park
  • een beetje muziek
  • een lekker toetje
  • fruit en groenten die rijk zijn aan ijzer

Dit alles zal hen de energie teruggeven en ze helpen te genieten van alles om hen heen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.