De 15 beste geneeskrachtige kruiden

Je kan veel kwalen en gezondheidsproblemen behandelen met geneeskrachtige kruiden. Voorzichtigheid bij het gebruik van deze remedies is echter geboden.
De 15 beste geneeskrachtige kruiden

Laatste update: 18 oktober, 2018

Veel kwalen en gezondheidsproblemen kunnen worden behandeld door middel van geneeskrachtige kruiden. Voorzichtigheid bij het gebruik van deze geneeskrachtige kruiden uit de natuur is echter geboden. Raadpleeg altijd je huisarts voorafgaand aan het gebruik, vooral als je ook andere medicijnen neemt.

15 geneeskrachtige kruiden

1. Zilverkaars

Dit is een van de geneeskrachtige kruiden die traditioneel wordt gebruikt om symptomen van de overgang te behandelen en menstruatiekrampen te verlichten.

Je kan zilverkaars gebruiken als alternatief voor een hormonale substitutietherapie om symptomen te verlichten van de overgang zoals:

 • opvliegers
 • nachtelijk zweten
 • stemmingwisselingen
 • vaginale droogheid
 • hartkloppingen te verlichten

Door zijn ontstekingsremmende werking kan de zilverkaars helpen de symptomen van artritis te verlichten. Je kan het kruid ook gebruiken als middel tegen migraine en slaapstoornissen.

Raadpleeg je huisarts voordat je zilverkaars gaat gebruiken.

2.Wilde broodwortel

Wilde broodwortel brengt hormonen in balans en verlicht ochtendmisselijkheid. Men kan deze wortelknol ook gebruiken om diverticulose en reumatoïde artritis te behandelen.

Mensen geloven dat wilde broodwortel de vruchtbaarheid bij vrouwen kan vergroten. Hoewel volgens de American Cancer Society wilde broodwortel zelf geen progesteron aanmaakt. Hierdoor zou het dus eigenlijk geen effect kunnen hebben op de vruchtbaarheid.

3. Hartgespan

Hartgespan heeft een rustgevende en verdovende werking en je kan het doorgaans gebruiken om angst of slapeloosheid te behandelen. Ook is het een erg goed anti-aritmisch middel en vermindert het tachycardie en hartkloppingen.

Je kan hartgespan ook gebruiken om bevallingspijnen te verlichten en weeën te stimuleren. Daarnaast wordt het gebruikt om zenuwgerelateerde hartritmes te veranderen en kan het behulpzaam zijn bij sommige gevallen van hyperthyreoїdie.

4. Salie

Mensen gebruiken salie voor:

 • het bevorderen van de spijsvertering
 • bij aandoeningen als astma
 • bacteriële- of schimmelinfecties
 • gal en beten
 • kalmeren en stimuleren van het zenuwstelsel
 • herstellen van verkoudheid en hoestbuien

Met de etherische olie die uit salie getrokken kan worden, kan je het concentratievermogen verbeteren en kan het behulpzaam zijn bij de behandeling van geheugenverlies als gevolg van Alzheimer.

Men kan salie ook uitwendig gebruiken om pijn als gevolg van stijve spieren, reumatiek en sommige neurologische aandoeningen te verlichten. Daarnaast kan het helpen bij het verminderen van nervositeit, angst, hoofdpijn, stress en vermoeidheid.

Als je zwanger bent, borstvoeding geeft of lijdt aan epilepsie dan zou je beter geen salie kunnen gebruiken.

Een overdaad of een te lang gebruik van de plant kan giftig zijn.

5. Blauwe verbena

blauwe-verbena

Verbena is een van de geneeskrachtige kruiden die al eeuwenlang gebruikt wordt door kruidendokters en is een natuurlijke pijnstiller en een natuurlijk kalmeringsmiddel. Het kruid is nuttig bij de behandeling van een reeks kwalen, van chronische bronchitis tot reuma.

Niet alleen heeft verbena een stimulerend effect op de lever en andere organen, het heeft ook een ontspannende werking op het zenuwstelsel. Bij de behandeling van chronische ziektes kan verbena behulpzaam zijn door depressie tegen te gaan.

6. Ginseng

Ginseng is een van de geneeskrachtige kruiden die wordt gebruikt door westerse kruidendokters en traditionele Chinese artsen en heeft herstellende en ontspannende eigenschappen. Aangenomen wordt dat ginseng het centrale zenuwstelsel stimuleert en versterkt en dat het stress-symptomen zoals slapeloosheid en angst kan verlichten.

Men kan het kruid ook gebruiken voor het behandelen van vermoeidheid en zwakte als gevolg van lichamelijke inspanning, ziektes of verwondingen en langdurige emotionele stress.

Atleten kunnen profiteren van ginseng, omdat het de weerstand verbetert.

Ginseng is een afrodisiacum en wordt gebruikt om het libido bij ouderen te verhogen. Ginseng helpt de voortplantingsorganen gezond te houden en kan erectiële disfunctie als gevolg van prostaatziekte of stress herstellen. Studies suggereren ook dat de plant mogelijk het ontstaan van kanker kan tegengaan.

7. Schisandra

Schisandra kan je gebruiken om je weerstand tegen ziektes en stress te verhogen en om energieniveau’s en lichamelijke prestaties te verbeteren.

Daarnaast wordt het kruid gebruikt om vroegtijdige veroudering te voorkomen, de productiviteit te vergroten, de bloedsuikerspiegel en bloeddruk te normaliseren, het immuunsysteem te stimuleren en het herstel na een operatie te versnellen.

Schisandra is ook behulpzaam bij het behandelen van leveraandoeningen (hepatitis) en om de lever te beschermen.

Nog een aantal manieren waarop het kruid gebruikt kan worden zijn voor:

 • de behandeling van hoge cholesterol.
 • hoestbuien
 • astma
 • slaapstoornissen
 • zenuwpijn
 • premenstrueel syndroom (PMS)
 • chronische diarree
 • dysenterie
 • nachtelijk zweten
 • spontane zweetaanvallen
 • erectiële disfuntie
 • lichamelijke uitputting
 • depressie
 • prikkelbaarheid
 • geheugenverlies

Sommige mensen gebruiken schisandra om:

 • Zich te beschermen tegen straling.
 • Het gezichtsvermogen te verbeteren.
 • Infecties te voorkomen.
 • Het cellulaire energieniveau te verhogen.
 • De invloeden van suiker tegen te gaan.
 • De gezondheid van de bijnier te verbeteren.

Misschien ook interessant om te lezen: Verrassende tips met suiker

8. Meidoorn

Meidoorn kan worden gebruikt om aandoeningen van het kransslagadersysteem te behandelen. Het kruid kan helpen bij de behandeling van lage of hoge bloeddruk, hoge cholesterol en arteriosclerose.

Wetenschappers stellen tot op heden dat meidoorn effectief kan zijn bij het behandelen van hartfalen, borstpijn en een onregelmatige hartslag.

Sommige mensen gebruiken meidoorn om problemen verbonden aan het spijsverteringssysteem, zoals indigestie, diarree en buikpijn te verminderen. Ook kan het kruid worden gebruikt tegen lintworm en andere infecties in de darm.

Meidoorn kan behulpzaam zijn bij het bevorderen van de urineproductie en omdat meidoorn verdovend werkt, kan het ook worden gebruikt om angst te verminderen en slapeloosheid te behandelen. Meidoorn kan ook menstruele problemen verhelpen.

9. Paardenbloem

Je kan paardenbloem voor veel verschillende aandoeningen gebruiken. Tot dusver is er echter nog niet voldoende wetenschappelijk bewijs om vast te stellen of paardenbloem bij de behandeling van deze aandoeningen ook daadwerkelijk werkt.

Toch gebruikt men het kruid om bijvoorbeeld een verminderde eetlust te herstellen, bij buikpijn, darmgas, galstenen, gewrichtspijn, spierpijn, eczeem en kneuzingen.

Soms wordt paardenbloem gebruikt om de urineproductie te verhogen of als laxeermiddel in het geval van problemen met de stoelgang, als toner voor de huid, als tonic voor het bloed of als tonic voor de spijsvertering.

Men kan paardenbloem vinden bij de geneeskrachtige kruiden om infecties te behandelen, vooral wanneer het virale of kankerachtige infecties betreft.

Wanneer je paardenbloem wilt gebruiken in eten dan kun je het kruid bijvoorbeeld toevoegen aan groene salades, soepen, wijnen of thee. Geroosterde paardenbloemwortel zou je kunnen gebruiken ter vervanging van koffie.

10. Vitex

vitex

Vitex agnus-castus wordt soms ook wel kuisheidsboom genoemd en kan je gebruiken bij een onregelmatige menstruatiecyclus, PMS, bij een wat hevigere vorm van PMS genaamd premenstruele dysfore stoornis (PMDS) en voor symptomen van de overgang.

Het kruid wordt daarnaast ook vaak door vrouwen gebruikt om fibrocystische borsten te behandelen, vroege miskramen te voorkomen bij vrouwen met een laag progesterongehalte en om de aanmaak van borstmelk te bevorderen.

Sommige mannen gebruiken vitex om de urinestroom te bevorderen, om goedaardige prostaathyperplasie te behandelen en om het libido te verlagen. Volgens historici gebruikten monniken vroeger delen van de kuisheidsboom om op te kauwen om het makkelijker te maken celibatair te blijven. 

Je kan vitex agnus-castus over het algemeen ook gebruiken bij acne, nervositeit, dementie, gewrichtsproblemen, verkoudheid, buikpijn, miltstoornissen, hoofdpijn, migraines, pijn in de ogen, ontstekingen en zwellingen in het lichaam.

Sommige mensen brengen vitex ook uitwendig aan op de huid om deze te beschermen tegen parasieten en om insectensteken te voorkomen.

11. Zoethoutwortel

Zoethoutwortel kan worden gevonden bij de geneeskrachtige kruiden voor spijsverteringsproblemen zoals maagzweren, buikpijn, cholinezuur en aanhoudelijke ontstekingen van het maagslijmvlies (chronische gastritis). Je kan de wortel gebruiken om te helpen bij een zere keel, bronchitis, hoestbuien en bacteriële of virale infecties.

Zouthoutwortel kan je ook wel gebruiken bij artrose, systemische lupus erythematosus, leverstoornissen, malaria, tuberculose, voedselvergiftiging en bij chronisch vermoeidheidssyndroom.

12. Gember

Je kan dit gebruiken bij de behandeling van verschillende soorten maagproblemen zoals:

 • duizeligheid
 • cholinezuur
 • maagklachten
 • darmgas
 • diarree
 • misselijkheid als gevolg van kankermedicijnen
 • misselijkheid
 • verminderde eetlust

Je kan gember ook gebruiken als ingrediënt voor laxeermiddelen en antacida.

Je kan gember gebruiken om de pijn te verlichten die veroorzaakt wordt door artritis of spierpijn. Het helpt tegen menstruatiepijn, infecties van de bovenste luchtwegen, hoestbuien en bronchitis. Ook kan je gember gebruiken bij borst-, rug- of buikpijn.

Mensen gebruiken het verse sap van gember ook weleens door het direct op de huid aan te brengen om verbranding te behandelen en gemberolie wordt soms aangebracht om pijn te verminderen.

13. Brandnetel

De wortel van brandnetel kan je gebruiken bij plasproblemen verbonden aan een vergrote prostaat. Tot deze problemen behoren:

 • Nycturie, de noodzaak veel te vaak te moeten plassen.
 • Pijn bij het plassen.
 • Niet in staat zijn te kunnen plassen.
 • Een prikkelbare blaas.

Je kan de stengel van brandnetel gebruiken bij problemen met de gewrichten, als vochtafdrijvend middel en als astringent. De brandnetelbladeren kan je gebruiken bij urineweginfecties, urinewegontstekingen en bij galstenen. De topjes van de brandnetel kunnen helpen bij de behandeling van allergieën, hooikoorts en artrose.

Sommige mensen gebruiken de topjes van brandnetel tegen interne bloedingen, waaronder bloedingen in de blaas, neusbloedingen en darmbloedingen.

Men kan brandnetel gebruiken bij:

 • bloedarmoede
 • slechte circulatie
 • vergrote milt
 • diabetes
 • andere endocriene stoornissen
 • maagzuur
 • diarree
 • dysenterie
 • astma
 • longoedeem
 • netelroos
 • kanker
 • bloedzuivering
 • de genezing van wonden
 • bij het voorkomen van tekenen van veroudering
 • als tonic in het algemeen

Je kan brandnetel bij veel aandoeningen gebruiken. Ondanks dat er nog niet genoeg wetenschappelijk bewijs bestaat om dit gebruik te ondersteunen.

14. Vrouwenmantel

De volksgeneeskunde binnen Europa gebruikt deze en andere planten in de rozenfamilie al lange tijd volop.

Vrouwenmantel helpt bij het verminderen van menstruatiepijnen, hevige bloedingen en tussentijds bloedverlies. Ook kan het behulpzaam zijn bij het verlichten van symptomen van de overgang.

Vrouwenmantel is een astringent, daardoor kan je het gebruiken bij de behandeling van diarree en als mondwater bij zweren en keelontsteking.

15. Framboosbladeren

framboos-blaadjes

Men kan frambozenblaadjes gebruiken voor verlichting tijdens pijnlijke of hevige menstruaties, om misselijkheid tijdens de zwangerschap tegen te gaan en ook om miskramen te voorkomen.

Je kan de blaadjes ook direct op de huid aanbrengen om te helpen bij netelroos of een zere keel.

Frambozenblad heeft een vochtafdrijvende werking. Je kan het daarom gebruiken om zweten, urineren of de galproductie te bevorderen en om de huid en het bloed te zuiveren.

Je kan frambozenblad vinden bij de geneeskrachtige kruiden tegen diarree, stoornissen in de ademhalingswegen, griep (ook varkensgriep), hartproblemen, koorts, diabetes en vitaminetekorten.  Ook interessant voor jou

Problemen van de spijsvertering verbeteren met vijf kruiden
Gezonder LevenRead it in Gezonder Leven
Problemen van de spijsvertering verbeteren met vijf kruiden

Eeuwenlang hebben mensen geneeskrachtige behandelingen gebruikt op basis van kruiden. Met die remedies kan je problemen van de spijsvertering verbeteren. • Rodríguez, F. M. (2007). Revista Cubana de Plantas Medicinales: Editorial. Revista Cubana de Plantas Medicinales. https://doi.org/10.1007/s001250051442
 • Hernandez, A. Q. (2008). Las plantas medicinales. Revista Biocenosis.
 • Hernandez, H. (2010). Pequeño manual de Plantas Medicinales. Huerto Medicinal.
 • Madridejos Mora, R., & Amado Guirado, E. (2008). Hierbas medicinales. FMC – Formación Médica Continuada en Atención Primaria. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004