De verschillen tussen stress, depressie en angst

4 september 2015

We horen deze drie woorden steeds vaker. De waarheid is, dat deze stoornissen vandaag de dag de meestvoorkomende zijn. Stress, depressie en angst kunnen zelfstandig of allemaal tegelijk ontstaan. Het is belangrijk om de waarschuwingstekens van deze problemen te identificeren, omdat ze gelukkig genezen kunnen worden.

Hoe beïnvloeden stress, depressie en angst ons?

Volgens onderzoeken veranderen deze drie stoornissen rechtstreeks hoe we het leven zien. Ze beïnvloeden onze hersenen en de manier waarop we met anderen omgaan. Ze veranderen ook ons zelfbeeld en het enthousiasme en de opwinding die we hebben wanneer we een activiteit of werk doen. Het kan onder andere ons immuunsysteem beïnvloeden. Stress, depressie en angst vallen onze prefrontale cortex aan. Dat is waar we het meeste geavanceerde denken doen, waar we ons de toekomst inbeelden, strategieën inschatten om problemen op te lossen en beslissingen maken. Dit gebied is ook gerelateerd aan het limbische systeem, onze emotionele hersenen.

droevig

Stress: wat je moet weten

Iedereen heeft het over stress. Het kan zomaar ontstaan na een willekeurige activiteit of gedachte en het geeft ons een angstig, boos en gefrustreerd gevoel. Dokters zeggen dat het hebben van lage stresswaarden goed is, maar het is niet goed om ook maar iets hogere waarden te hebben. Teveel stress stelt een persoon bloot aan verschillende soorten fysieke en psychologische ziektes. Stress kan tot een lage bloedsuikerspiegel, overactieve schildklier, hartaanvallen, verhoogde galafscheiding of cholesterol in je slagaders leiden. Een aantal van de meestvoorkomende symptomen zijn: hoofd- of buikpijnen, moeite met het verteren of doorslikken van voedsel, duizelingen, zware ademhaling, slapeloosheid, onregelmatige hartslag, hevig zweten, slaapstoornissen, vermoeidheid, afleiding, verminderde seksuele prestaties of nachtmerries. Soms verschijnt stress in de vorm van fobieën of psychologische stoornissen.

verdrietig

Onderzoeken hebben laten zien dat een dieet met weinig vitamine B12 stress kan veroorzaken. Het consumeren van stoffen zoals alcohol, nicotine of schildkliermedicijnen kan hetzelfde effect veroorzaken.

Depressie: wat je moet weten

Dit probleem kan omschreven worden als je verdrietig, ongelukkig, weemoedig, terneergeslagen of ellendig voelen. Soms zijn er redenen om je zo te voelen en soms ook niet. De meeste mensen hebben wel een keer last van depressie gedurende hun leven en meestal gedurende een korte periode. Klinische depressie is een stoornis die een langere tijd aanhoudt en onze stemmingen beïnvloedt. Depressieve mensen zijn snel geïrriteerd en gefrustreerd en kunnen al in tranen uitbarsten om het minste of geringste. Depressie wordt in gradaties vastgesteld: mild, middelmatig en ernstig. Een psychiater kan een diagnose na één of meerdere sessies stellen en de correcte behandeling aanbevelen. De meestvoorkomende symptomen van depressie zijn: moeite met slapen, verslapen, veranderingen in de eetlust (constant onrustig eten of helemaal niet in staat zijn om te eten), aankomen of gewichtsverlies, gebrek aan energie, vermoeidheid, zelfhaat, gevoel van nutteloosheid, ongepast schuldgevoel, onrust, geïrriteerd zijn, onbehagen, afgeleid zijn, gebruikelijke activiteiten opgeven, luiheid, wanhopige gevoelens of gedachten over de dood of zelfmoord.

droevig2

Een slecht zelfbeeld is een van de meest voorkomende symptomen van depressie. Nog een symptoom is niet van activiteiten genieten die ons normaal gelukkig maken (zoals tijd doorbrengen met onze familie of seksuele activiteiten). Een depressieve periode wordt gezien als een depressie wanneer vijf of meer symptomen gedurende twee weken aanhouden. Een derde van de patiënten lijdt aan atypische depressie. Dysthymie is nog een soort milde depressie die twee jaar aan kan houden. Gebeurtenissen die depressie kunnen veroorzaken zijn: geboorte (veel vrouwen lijden aan zogenaamde postnatale depressie nadat hun baby geboren is), de menstruatiecyclus (een week voor de menstruatie; de symptomen verdwijnen wanneer de menstruatie begint) en de seizoenen (tijdens de koude wintermaanden en herfst door het gebrek aan zonlicht, maar dit verdwijnt weer tijdens de lente en zomer).

Angst: wat moet je weten

Angst is een emotionele reactie op één of meerdere stimuli die zowel intern of extern voor de patiënt kunnen zijn. We bedoelen daarmee dat ze in de gedachten of gevoelens van de patiënt kunnen zitten of in gebeurtenissen tijdens hun dagelijkse leven. Het heeft fysieke aspecten, stimuleert je perifere en motorieke zenuwstelsel en kan je gedrag veranderen. Angst is gerelateerd aan overleven, als vrees, woede, blijdschap of droefheid.

droevig3

Het is bewezen dat mensen snelle, aangepaste en effectieve reacties toepassen op bedreigingen of aanvallen op hun fysieke welzijn. Schattingen laten zien dat meer dan 20% van de wereldbevolking last heeft van een angststoornis en de meeste mensen weten het niet eens. De medische verklaring van dit probleem is dat het lichaam zijn adrenerge systeem activeert. Het is alert en stuurt signalen naar het centrale zenuwstelsel. De symptomen van angst zijn: hyperactief zijn, tachycardie, verdrinkingsgevoel, controleverlies of niet meer in staat zijn om te redeneren, rillingen, overmatig zweten, misselijkheid, slapeloosheid, stijve of zwakke spieren, rusteloosheid, negatieve gedachten, obsessie of problemen om met anderen te communiceren. Het kan ook hypoglykemie of hartaritmie veroorzaken en het kan een paniekstoornis worden. De patiënt denkt over zijn of haar dood of dat er iets ergs met hem of haar gaat gebeuren. De bloeddruk gaat omhoog, ze hebben hartkloppingen, hun gezicht wordt rood of al het bloed stroomt juist uit hun hoofd, hun borst voelt zwaar, ze happen naar adem, ze verliezen gewicht of eten te veel, ze krijgen een droge mond of droge ogen en vrouwen kunnen last krijgen van amenorroe.

Afbeeldingen ter beschikking gesteld door Vic, Gisela Giardino, Joe Penna, Louis Crusoe, Michael Dorokhov en Orin Zebest
Bekijk Ook