Wat je kan doen als je je verdrietig voelt

Verdriet kan vele verschillende aspecten van je leven beïnvloeden. In dit artikel delen we enkele dingen die je kunt doen op die dagen dat het allemaal een beetje te veel wordt.
Wat je kan doen als je je verdrietig voelt

Laatste update: 16 september, 2018

Vaak weet je niet waarom je verdrietig bent of hoe je de manier waarop je je voelt kan veranderen. Verdriet is één van de meest voorkomende emoties voor mensen en kan door verschillende dingen worden veroorzaakt. In dit artikel vertellen we je wat je kunt doen als je je verdrietig voelt.

Tips voor als je je verdrietig voelt

Je kan niet van het ene op het andere moment een magische oplossing verwachten, maar je kan op zijn minst er alles aan doen wat je kan om de dingen te verbeteren. Als je je verdrietig voelt, dan zijn onderstaande gewoonten handig.

1. Laat het eruit komen

Vrouw zit verdrietig op de bank
Huilen of het uiten van je emoties wordt in onze samenleving vaak negatief beoordeeld, maar het is vaak wat de meesten van ons zouden moeten doen om ons beter te voelen.

Als je niet met iemand wilt praten, schrijf dan je gedachten, angsten en bezorgdheid op in een notitieboekje. Soms kan dit je helpen om een beter beeld te krijgen van het grote geheel, je emoties en het kan je helpen om een oplossing te vinden.

Het maakt niet uit hoe georganiseerd het is. Het maakt ook niet uit als je heel veel verschillende dingen op een rijtje zet. Laat je emoties stromen. Het idee is dat je alles eruit gooit in het notitieboekje.

2. Geef je geest rust

Als je je verdrietig voelt, dan wil je niet echt dingen doen die te veel concentratie of inspanning vergen. Dit is de reden waarom het moeilijk is om te bewegen of boodschappen te doen of effectief te zijn op het werk. Een goede manier om je beter te voelen, is door te genieten van een aangename activiteit zonder over iets in het bijzonder na te denken.

Je kunt bijvoorbeeld een aflevering van je favoriete tv-serie of een komische film bekijken. Een andere keuze is om in een comfortabele stoel te gaan zitten en een goed boek te lezen terwijl je geniet van een kopje thee of koffie. Je kunt ook grappige video’s bekijken om je geest te vermaken en niet aan iets te denken dat je stoort.

3. Lachen

Gewoon zomaar. Zelfs als het een geforceerde lach is. De feitelijke handeling van lachen verbetert je humeur, omdat je hormonen vrijmaakt die endorfines worden genoemd. Probeer het voor een spiegel te doen. Breng eerst een glimlach op je gezicht en lach dan zo hard als je kunt.

En als dit niet werkt, weet je nog het deel over het kijken naar grappige video’s of een komische film? Je kunt zelfs een vriend of collega vragen om moppen te vertellen. Wat je ook maar aan het lachen maakt!

4. De hond uitlaten

Dit heeft net zoveel voordelen voor jou als voor de hond. Als je moe bent, wil je vaak het huis niet verlaten. Als je echter een hond hebt, dan heb je een zekere verantwoordelijkheid, zoals het hem op zijn minst uitlaten om zijn behoeften te doen. Dit kan het perfecte excuus zijn om een beetje frisse lucht te krijgen.

Zonder het te beseffen zul je je longen zuurstof geven en aan lichaamsbeweging doen. Je kunt je geest zuiveren en aandacht besteden aan wat er om je heen gebeurt. Kijken voordat je de straat oversteekt, op een bank in een park zitten, je hondenafval verzamelen, enz.

5. Focus op de goede dingen

Vrouw leest tijdschrift
Verdriet wordt meestal veroorzaakt door iets negatiefs dat zich later uitbreidt en van invloed is op veel verschillende aspecten van je leven. Geef het geen kans! Als je je verdrietig voelt, dan zie je de kleur grijs alsof je een donkere wolk boven je hoofd hebt hangen. Hoe kun je dit gevoel omkeren?

Een goede manier is om na te denken over leuke dingen. Overal om je heen zul je tientallen situaties, mensen of voorwerpen tegenkomen die je het gevoel geven dat je geluk hebt en gewaardeerd wordt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • alle goede herinneringen die je hebt
  • de reizen die je hebt gemaakt
  • aan je vrienden en geliefden
  • het voedsel dat je elke dag eet
  • je persoonlijke prestaties
  • enzovoorts

Probeer elke dag om iets nieuws te vinden om te glimlachen en je gelukkig te voelen. Het kan iets heel kleins zijn, zoals het regelen van een stoel in de metro op weg naar huis of iets groots zoals het ontmoeten van de liefde van je leven.

6. Orde

Om je geest helder te laten denken, moet je orde om je heen hebben. Daarom is het moeilijk om je goed te voelen als je kamer, lounge of kantoor vol spullen staat. Bovendien kan deze taak je helpen af te leiden. Je moet nadenken over waar elk object heen moet, wat weggegooid moet worden, dingen die moeten worden opgelost of schoongemaakt, enz.

7. Dans en zing

Lachende en dansende mensen
Op dezelfde manier waarop je je goed voelt door een glimlach te forceren, zal je hele lichaam compleet veranderen als je luistert naar wat dansmuziek. Vooral als je begint te bewegen op het ritme! Zet de radio aan of een selectie internetvideo’s terwijl je je klusjes doet. Er is niets leukers als je het huis moet schoonmaken om tegelijkertijd naar leuke muziek te luisteren.

Als zelfs dat niet werkt, zou je kunnen proberen om voor de spiegel te zingen. Gebruik je haarborstel, een fles water of een pen als een microfoon. Je zult veel plezier hebben en het verdriet in de hoek zetten.

8. Eet een stuk fruit

Of een klein stukje chocolade. Eten kan heel verleidelijk zijn als je je verdrietig voelt. Maar je moet natuurlijk voorzichtig zijn met je keuzes. Hoewel je op het moment iets vettigs of zoets wilt eten, probeer toch iets gezonds te kiezen. Kies dan wat fruit, een handvol noten of wat jam op toast. Deze voedingsmiddelen helpen je hersenen om serotonine vrij te maken, een hormoon dat verband houdt met een gelukkig gevoel.  Ook interessant voor jou

Wat zijn de verschillen tussen verdriet en depressie?
Gezonder LevenRead it in Gezonder Leven
Wat zijn de verschillen tussen verdriet en depressie?

Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen verdriet en depressie. Verdriet is een normale emotionele reactie. Depressie is een psychische aandoening.  • Power, M. J. (2010). Sadness. The Corsini Encyclopedia of Psychology, 1-2.
  • Gao, J., & Kerstetter, D. L. (2018). From sad to happy to happier: Emotion regulation strategies used during a vacation. Annals of Tourism Research, 69, 1-14.
  • Williams, A. (2013). When You’Re Sad, You Cry. Xlibris Corporation.