Je humeur verbeteren met 6 gezonde voedingsmiddelen

18 juli 2018
Wist je dat spinazie helpt om stress en angst te bestrijden, omdat het foliumzuur bevat? Tegelijkertijd helpt het ook om endorfines aan te maken.

Gezonde voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarden helpen je humeur verbeteren. We vergeten dit natuurlijk vaak. Het komt er eigenlijk op neer dat de bestanddelen in sommige voedingsmiddelen de afscheiding van hormonen ondersteunen. En het zijn deze hormonen die een rol spelen in het welbevinden en die stress bestrijden.

Het probleem is dat we gewend zijn voeding te eten die veel vetten, suikers en toegevoegde ingrediënten bevat. Deze voedingsmiddelen kunnen negatieve effecten veroorzaken.

In het begin geven ze ons een verzadigd gevoel. Maar hun samenstelling qua voedingswaarde is niet zo goed als wat we uit biologische voeding verkrijgen.

Om die reden willen we je in dit artikel zes gezonde alternatieven tonen. Ze bevatten weinig calorieën. Dankzij hun eigenschappen zorgen ze er bovendien voor dat we ons beter voelen wanneer we gestrest, moedeloos of prikkelbaar zijn.

Aarzel dus niet om deze gezonde voedingsmiddelen aan je voedingspatroon toe te voegen! Je kan in een oogwenk je humeur verbeteren.

Je humeur verbeteren met gezonde voeding

1. Bittere chocolade

Je humeur verbeteren met bittere chocolade

Bittere chocolade met een samenstelling van minstens 60% cacao is één van de voedingsmiddelen die een gevoel van emotioneel welbevinden bevorderen. Je mag hiervan met mate eten.

 • Kenmerkend voor bittere chocolade is dat het veel antioxidanten, vetzuren en aminozuren bevat. Deze elementen stimuleren de hersenactiviteit en het zenuwstelsel.
 • Men beveelt het ook aan om stress en symptomen van een depressie te verminderen. Het verbetert namelijk de aanmaak van endorfine.

Opmerking: mensen met diabetes of met aandoeningen van het metabolisme raadt men af om dit voedingsmiddel te eten.

2. Melk en melkproducten

Melk en melkproducten zitten vol vitaminen, mineralen, eiwitten en andere belangrijke voedingsstoffen. Ze hebben het lichaam vele voordelen te bieden.

Mensen met een intolerantie voor lactose kunnen deze producten niet innemen. Maar voor de personen die hiervan geen last hebben, beschouwen we het als een geweldige keuze waarmee je je humeur verbeteren kan.

 • Het is vooral bekend omdat het tryptofaan bevat. Dit aminozuur vermindert spanning, prikkelbaarheid en slapeloosheid.
 • Het bevat ook aanzienlijk hoeveelheden vitamine A, B en D. Bovendien bezit het mineralen zoals calcium en fosfor. Al deze bestanddelen zijn geweldig om het zenuwstelsel in evenwicht te houden.

3. Groene thee

Je humeur verbeteren met groene thee

Groene thee is één van de gezondste planten voor het lichaam. Ten eerste helpt het om gewicht te verliezen. Het bevat ook antioxidanten die de effecten van oxidatieve stress en cognitieve achteruitgang verminderen.

 • In groene thee zitten catechine en isoflavonen. Beide elementen zijn nuttig om de emotionele gezondheid te verbeteren wanneer het lichaam met een onevenwicht in de hormonen moet omgaan.
 • Het voornaamste ingrediënt van groene thee is bekend als EGCG. Het vermindert de invloed van vrije radicalen. Bovendien beschermt het de gezondheid van de hersenen en van het zenuwstelsel.
 • Groene thee bevat ook een bestanddeel dat bekend is als L-Theanine. Dit element helpt om de werking van cortisol te blokkeren. We kennen cortisol als het stresshormoon.

4. Spinazie

Spinazie munt uit omdat het een grote hoeveelheid essentiële voedingsstoffen bevat en een lage calorische waarde heeft.

Het is één van de voedingsmiddelen die men aanbeveelt om depressie te bestrijden. Want het eten van spinazie heeft invloed op de chemie van de hersenen. Dit verbetert de afscheiding van de hormonen die het welbevinden bevorderen.

 • De voornaamste positieve effecten van spinazie op ons humeur zijn afkomstig van het foliumzuur die het bevat. Deze voedingsstof bestrijdt stress, angst en zenuwachtigheid.
 • Spinazie bevat ook een krachtige concentratie antioxidanten. Zodra je die opneemt, bevorderen ze de verwijdering van gifstoffen. Ze beperken ook de invloed van vrije radicalen.

5. Bananen

Je humeur verbeteren met bananen

Bananen zijn heerlijk en veelzijdig. Ze bevatten essentiële voedingsstoffen die ons belangrijke voordelen te bieden hebben voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid.

 • Het lichaam zet hun natuurlijke suikers gemakkelijk om. Op die manier stijgt het energiepeil van het lichaam. Tegelijkertijd dalen de gevoelens van vermoeidheid en depressie.
 • Bananen bevatten ook foliumzuur, vitamine C en fosfor. Deze bestanddelen zijn allemaal nodig om op een juiste manier endorfines en serotonine aan te maken.
 • Deze vrucht is ook een belangrijke bron van tryptofaan. Dit aminozuur heeft te maken met het onder controle houden van een depressie en van slapeloosheid.

6. Honing

Honing is een ingrediënt dat energie geeft. Het is een waardevol voedingsmiddel omdat het grote hoeveelheden voedingsstoffen bevat van een hoge kwaliteit. Ze verschaffen ons lichamelijke en emotionele voordelen.

 • De natuurlijke suikers in honing werken als een bron van ‘brandstof’ voor de lichaamscellen. Ze helpen om een grote lichamelijke en geestelijke prestatie te behouden.
 • Honing bevat ook enzymen en essentiële aminozuren. Zodra deze elementen in het lichaam opgenomen zijn, versterken ze het zenuwstelsel en de gezondheid van de hersenen.
 • De vitaminen en mineralen in honing dragen bij tot de verbetering van de synthese van serotonine. Dit element is bekend als het gelukshormoon.

Heb je het emotioneel moeilijk? Schiet jij gemakkelijk in de stress? Als je dit wilt veranderen, zet je dan in om deze voedingsmiddelen toe te voegen aan je normale voedingspatroon. Je zal merken hoe geweldig ze zijn om je te blijven goed voelen.

Om opmerkelijke resultaten te behalen helpt het natuurlijk ook om meer water te drinken. Je kan ook ontspanningstechnieken gebruiken en lichamelijke activiteiten doen.