7 goede redenen om elke dag van de week spinazie te eten

9 november 2018
Wist je dat spinazie jou kan helpen om je cholesterol onder controle te houden? Bovendien voorkomt het dat er zich problemen met de bloedsomloop en het hart ontwikkelen.

Wist je dat er ontelbare redenen zijn om elke dag spinazie te eten?

Sommige mensen houden echt niet van spinazie. Voor velen is spinazie echter een ongelooflijk hulpmiddel dat je kunt gebruiken in energierijke smoothies en gezonde salades. Maar wanneer we het over spinazie hebben, dan praten we vooral over je gezondheid en je algemeen welzijn.

Spinazie, een verbazingwekkende groente

Er zijn maar erg weinig groenten die zo veel mineralen, vitaminen en fytonutriënten leveren. Spinazie bezit een enorme en gevarieerde hoeveelheid van deze bestanddelen. Het is zelfs zo dat spinazie om die reden beschouwd wordt als een gezond onderdeel van ieder dieet.

Deze groente verschaft onontbeerlijke voedingsstoffen. Het is gezond voor kinderen en geeft volwassenen energie. Spinazie helpt zelfs om het lichaam van oudere mensen te versterken en zorgt voor een goed evenwicht in de werking van hun lichaam. Het heeft bijvoorbeeld ook een geweldig effect op onze cognitieve functies.

Onthoud ook dit handige aspect van spinazie. Er zijn oneindig veel manieren om het te eten. We kunnen er ook het hele jaar door van genieten, zowel in de zomer als in de winter.

In vele verschillende recepten kan je spinazie combineren met andere ingrediënten. Maar het is wel belangrijk dat je weet hoe je op een goede en natuurlijke manier de voordelen van deze groente kan behouden. Was de bladeren altijd heel goed. Voeg ze daarna toe aan je gerechten samen met andere voedingsmiddelen die veel vitamine C bevatten. Dit zal je helpen om optimaal te profiteren van de nutriënten.

Je hoeft slechts een klein beetje verbeelding te gebruiken. Zo wordt spinazie een onderdeel van je dagelijkse voeding. Bovendien verschaft het je alle voordelen die je nodig hebt om gezond te leven.

Laten we nu eens kijken naar zeven van de meest positieve effecten van spinazie.

1. Het is geweldig voor je geheugen om elke dag spinazie te eten

Het is geweldig voor je geheugen om elke dag spinazie te eten

Allereerst willen we je dit meegeven. Spinazie staat op de lijst van voedingsmiddelen die essentieel en zeer belangrijk zijn voor de hersenen.

Het bevat een aantal mineralen zoals foliumzuur. Maar deze groente bevat ook vitamine A, B6, C en verschillende antioxidanten. Het helpt om de aftakeling van de neurologische en cognitieve functies te voorkomen.

Omdat spinazie kalium bevat, is het ook erg heilzaam om de bloeddoorstroming van de hersenen te vergroten. Dit zorgt voor een maximale werking van basisprocessen als geheugen en concentratie.

2. Ondersteun je zicht door elke dag spinazie te eten 

Spinazie is een grote bron van betacaroteen, luteïne en xantheen. Dit zijn drie soorten antioxidanten die zeer heilzaam zijn voor het zicht.

Zo kan betacaroteen bijvoorbeeld zelfs meer voordelen bieden als je spinazie gekookt eet in plaats van rauw.

Een andere reden dat spinazie zo goed is voor het zicht, is door de grote hoeveelheid vitamine A die deze groente bevat. Het zal je helpen om jeuk aan de ogen te behandelen. Bovendien zal het bij elke ontsteking of irritatie van de ogen als gevolg van allergieën een genezend effect hebben.

3. Gespierder worden door elke dag spinazie te eten

Gespierder worden door elke dag spinazie te eten

Wil je gewicht verliezen en je geen zorgen hoeven te maken over een slap wordend lichaam? Aarzel dan niet om zeven dagen per week spinazie te eten. Je kan het toevoegen aan salades of in groenten-smoothies te verwerken. Eigenlijk kan je deze groente gebruiken zoals je maar wil.

Spinazie bevat Co-Q102. Dit bestanddeel is een type antioxidant. Het helpt om de spieren te versterken. Dit gebeurt door de spieren te voeden met bloed dat veel zuurstof en geschikte mineralen bevat. Dit zal de weerstand van de spieren garanderen.

4. Osteoporose bestrijden door elke dag spinazie te eten

Naast alle reeds vermelde bestanddelen bevat spinazie ook veel vitamine K.

Vele mensen kennen deze vitamine niet. Toch is het een erg belangrijk element. Want het helpt ons om calcium “vast te houden” in onze botten. Dit zorgt dan voor de mineralisatie van het skelet, de tanden en de nagels.

Het is bovendien ook goed dat je weet dat spinazie veel magnesium, koper, mangaan, zink en fosfor bevat.

5. Je metabolisme verbeteren door elke dag spinazie te eten

Je metabolisme verbeteren door elke dag spinazie te eten

Elke voedingsdeskundige zal je aanraden om spinazie toe te voegen aan je dieet.

De hoeveelheid eiwit in deze groente is indrukwekkend. Het is ook gemakkelijk te verteren en heeft een erg positieve invloed op het metabolisme. Want het helpt om het te versnellen!

  • Spinazie verschaft inwendige energie. Die stimuleert alle lichaamssystemen zodat ze optimaal werken.
  • Tegelijkertijd geeft dit voedingsmiddel je een verzadigd gevoel. Het is dus een ideaal hulpmiddel om gewicht te verliezen.

6. Atherosclerose voorkomen door elke dag spinazie te eten

Atherosclerose wordt veroorzaakt door de verharding van de slagaders. Deze ernstige ziekte ontwikkelt zich in stilte. Het is één van de grootste vijanden van de gezondheid van de wereldbevolking.

Daarom is het belangrijk dat we elke dag spinazie eten. Als we hieraan gewend raken, dan ontvangen we alle positieve effecten van luteïne. Dit bestanddeel is een kleurstof. Het ondersteunt de preventie van atherosclerose, hartaanval en cerebrovasculaire accidenten.

Dankzij dit element kunnen we het cholesterol en de vetafzettingen in de bloedvaten verminderen.

7. Ontstekingen tegengaan door elke dag spinazie te eten

Een smoothie recept om meer spinazie te eten

Spinazie is rijk aan ontstekingsremmende bestanddelen en antioxidanten. Om ontstekingen in het lichaam te voorkomen en te behandelen zijn deze beide elementen waardevol.

Zoals je misschien al weet, is een ontsteking erg gevaarlijk voor het hart. Bovendien is het verbonden met algemene aandoeningen zoals jicht en artritis.

Als besluit willen we nog vermelden dat spinazie heel wat interessante voordelen biedt. Je zal merken dat het echt de moeite waard is om het vaak te eten. Gebruik dus je creativiteit en voeg het elke dag toe aan je voeding.

Je hoeft zelfs maar een handvol te eten om van de talrijke positieve effecten te profiteren.

Waar wacht je nog op?