Natuurlijke middelen die je kunnen helpen tegen urinezuur en jicht

Om een teveel aan urinezuur te voorkomen, zou je acht glazen water per dag moeten drinken en meer groente en fruit moeten eten, alsook meer volkoren granen.
Natuurlijke middelen die je kunnen helpen tegen urinezuur en jicht

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

De meest voorkomende symptomen van een teveel aan urinezuur zijn stijfheid, zwelling en pijn in de gewrichten, met name de grote teen. Wanneer je last hebt van te grote hoeveelheden urinezuur, dan kan dit een aandoening opwekken die bekend staat als jicht. In dit artikel delen we een paar natuurlijke middelen tegen urinezuur en jicht.

Is urinezuur een vijand?

Wanneer je er achterkomt dat je jicht veroorzaakt wordt door een teveel aan urinezuur, dan begin je dit urinezuur meestal te zien als een ‘vijand’ die op één lijst staat samen met hoge stressniveaus, een te hoog cholesterolgehalte etc.

Het probleem heeft echter te maken met de hoeveelheid urinezuur die je in je lichaam hebt, niet de aanwezigheid van het urinezuur zelf.

Urinezuur is een afvalstof die je lichaam produceert uit purine, een stof die je binnenkrijgt via voedsel (met name vleeswaren). Geschikte hoeveelheden urinezuur kunnen je lichaam helpen om naar behoren te functioneren, maar een teveel aan urinezuur kan jicht veroorzaken, waarvan ‘hyperurikemie’ meestal een voorbode is.

Wanneer je last hebt van jicht, dan is er sprake van gekristalliseerd urinezuur in de gewrichten en dit kan vervolgens over gaan in artritis. Mensen die last hebben van te veel urinezuur hebben daarbij vaak ook last van nierstenen.

Met andere woorden, urinezuur kan ervoor zorgen dat er in verschillende delen van het lichaam bepaalde sedimenten gevormd worden, waardoor er verschillende gezondheidsproblemen kunnen ontstaan.

Wat kun je tegen urinezuur doen om het te verminderen

Wat kun je tegen urinezuur doen om het te verminderen?

Zoals je ongetwijfeld al hebt kunnen raden, kan het aanhouden van een gebalanceerd en gezond dieet de hoeveelheid urinezuur in je lichaam verminderen. Het is dan ook van essentieel belang om je eetgewoontes enigszins te veranderen.

De hoeveelheid urinezuur in je lichaam hangt namelijk af van wat je eet. Probeer daarom de volgende producten te verminderen of te vermijden:

 • Rood vlees
 • Alcoholische dranken (met name bier)
 • Saus gemaakt van vlees
 • Sardines
 • Ansjovis
 • Champignons
 • Geraffineerde suiker
 • Worst
 • Gebakken voedsel en fastfood

Je kunt verder vrijwel alles eten, behalve dus de producten die in deze lijst staan. Het is echter wel aanbevolen om meer fruit en groente te consumeren, alsook volkoren granen en granen als gierst en amarant.

Vergeet daarnaast niet om voldoende water te drinken, zodat je nieren naar behoren blijven functioneren en urinezuur via de urine uit het lichaam wordt gedreven. Je bent ongetwijfeld al op de hoogte van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid water: acht glazen per dag.

Natuurlijke middelen tegen jicht

De natuur biedt ons een volledige apotheek die alle middelen bevat die je ooit nodig zult hebben. Er bestaan genoeg planten en vruchten die ideaal zijn om te consumeren als je de aanwezigheid van urinezuur in je bloedbaan wilt verminderen. De beste opties tegen urinezuur en jicht zijn:

Bosbessen

Deze kleine donkerpaarse bes is sterk aanbevolen voor een verscheidenheid aan gezondheidsstoornissen, zoals:

Bosbessensap kan ook helpen om de hoeveelheid urinezuur in je lichaam te verminderen. Om bosbessensap te maken heb je het volgende nodig:

 • ¼ kop bosbessen
 • 1 liter water

Kook de bosbessen drie minuten in het water en laat ze daarna een klein beetje afkoelen. Giet het water vervolgens door de zeef en vang het op in een karaf. Drink dit water gedurende de dag op.

Om het effect van dit bosbessensap tegen urinezuur te versterken kun je ook gewoon bosbessen eten in de late ochtend of ’s avonds als dessert. Meng de besjes bijvoorbeeld met yoghurt of fruitsalades of verwerk ze in sapjes of smoothies.

Bosbessen tegen urinezuur

Selderijzaad

Naast de vele andere eigenschappen die dit zaad heeft, heeft het ook een natuurlijke vochtafdrijvende en ontstekingsremmende werking die kan helpen om een teveel aan urinezuur te elimineren en gewrichtspijn te verlichten.

Het is daarom verstandig om 500 mg selderijzaad per dag te eten, hoewel de dosering per persoon kan verschillen. In het geval je zwanger bent of last hebt van chronische of ernstige nierziekte, kun je beter geen selderijzaad consumeren.

Kersen

Ook dit is een kleine vrucht die honderden voordelen biedt. Kersen kunnen helpen om gewrichtspijn te verzachten en de hoeveelheid urinezuur in je bloedbaan te verminderen.

Om van deze voordelen tegen urinezuur te profiteren, kun je elke dag een handje kersen eten of kersen toevoegen aan andere gerechten.

Peterselie

Peterselie is een van de meest gebruikte kruiden in keukens over de hele wereld. Het staat bekend om zijn vochtafdrijvende eigenschappen. Peterselie is ook geweldig voor mensen die last hebben van jicht.

Je kunt peterselie toevoegen aan je maaltijden om ze een heerlijke smaak te geven, maar je kunt peterselie ook consumeren in de vorm van thee. Peterselie wordt niet aangeraden aan zwangere vrouwen.

Ingrediënten

 • 2 eetlepels gehakte peterselie (30 g)
 • 1 kop kokend water (250 ml)

Bereiding

Voeg de gehakte peterselie toe aan het kokende water en laat het vijf minuten staan. Giet het water door de zeef en drink de thee vervolgens op. Je kunt deze thee maximaal twee keer per dag drinken. Als je wilt kun je naar smaak honing of stevia toevoegen om de thee zoeter te maken.

Peterselie tegen urinezuur

Cayennepeper

Cayennepeper gebruiken tegen urinezuur is nog een goede optie. De peper heeft namelijk meerdere ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor het een goede optie is om gewrichtspijn die veroorzaakt wordt door een teveel aan urinezuur te behandelen.

Onthoud echter wel om slechts een kleine hoeveelheid cayennepeper te eten. De peper kan namelijk de lichaamstemperatuur verhogen.

Alfalfaspruiten

Deze plant ondersteunt het natuurlijke ontgiftingsproces in het lichaam en verlaagt daarnaast het gehalte slecht cholesterol. Ook kan het de hoeveelheid urinezuur die aanwezig is in de bloedbaan verminderen. Je kunt alfalfaspruiten consumeren in de vorm van thee.

Ingrediënten

 • 1 handje alfalfa
 • 1 kop water

Bereiding

 • Verwarm beide ingrediënten samen in een kleine pan en laat de alfalfa drie minuten in het water doorkoken.
 • Haal de pan van het vuur en laat het mengsel vijf minuten in de pan staan met de deksel erop.
 • Giet het water door de zeef, voeg als je wilt wat stevia of honing toe en drink de thee op. Drink echter niet meer dan twee kopjes per dag.

Rode klaver

Deze plant biedt duizenden gezondheidsvoordelen en kan het lichamelijke vermogen om gifstoffen te verwijderen verbeteren. De plant is perfect voor mensen die last hebben van jicht en die hun lichaam willen ontgiften. Ook rode klaver kun je consumeren in de vorm van thee.

Ingrediënten

 • 2 eetlepels gedroogde rode klaverblaadjes (30 g)
 • 1 kop kokend water

Bereiding

Voeg de blaadjes toe aan het kokende water en geef ze zes minuten de tijd om te trekken. Giet het water door de zeef, maak het als je wilt wat zoeter met honing of stevia en drink de thee gelijk op.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Carvajal, C. (2016). El ácido úrico: de la gota y otros males. Medicina Legal de Costa Rica.

 • González, A. (2003). MANEJO DE LA GOTA : Revisión. Revista de Posgrado de La VIa Cátedra de Medicina.

 • Fernández, D. G., Londoño, J., Santos, P., Reyes, E., & Valle, R. (2009). TRATAMIENTO DE LA GOTA AGUDA. ReViSta.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.