6 veranderingen om je lichaam te alkaliseren

Als je de pH-waarde van je lichaam regelt, zul je het alkaliseren, zodat je kunt genieten van een gezonder leven.
6 veranderingen om je lichaam te alkaliseren
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

In dit artikel zullen we de veranderingen bekijken die je in je dieet moet aanbrengen om je lichaam te alkaliseren. Op deze manier kun je genieten van enkele nieuwe voordelen voor je gezondheid. 

De sleutel ligt in het reguleren van de pH-waarde van je lichaam, wat je langzaam zal helpen om je lichaam te alkaliseren.

Om dit te doen moet je een paar van je gewoonten veranderen en bepaalde tips volgen zodat je pH niet zuur of neutraal is. Met deze richtlijnen verhoog je je alkaliteit en leef je gezonder.

1. Begin met een goed ontbijt

De eerste tip om je lichaam te alkaliseren is om je dag te beginnen met een goed ontbijt. In de westerse wereld is het ontbijt vaak de meest zure maaltijd van de dag, hoewel dit van land tot land verschilt.

Een goed ontbijt om je lichaam te alkaliseren

Er zijn landen waar men de tijd neemt om meer te eten dan tijdens de rest van hun maaltijden, terwijl anderen juist niet zo veel eten tijdens het ontbijt.

In de landen die traditioneel gezien het ontbijt niet als belangrijkste maaltijd van de dag beschouwen, bestaat het ontbijt uit producten zoals:

 • brood
 • ontbijtgranen
 • koffie
 • jam
 • boter
 • sinaasappelsap
 • gebak
 • koekjes
 • cake

Als je echter vindt dat deze maaltijd belangrijker is dan kun je spek, gebakken eieren of een omelet toevoegen.

Het merendeel van deze producten zijn zuur, wat je lichaam juist tegenhoudt om te alkaliseren.

Als je deze situatie wilt veranderen om de voordelen van een alkalisch lichaam te beginnen te voelen, dan is de dag goed beginnen het eerste wat je dan moet doen.

Ten eerste, voordat je zelfs maar je keuken binnengaat, moet je een glas water, alkalisch water, water met citroen of een kruidenthee drinken. Hierdoor hydrateren je cellen weer en vullen ze zich aan na vele uren slaap en inactiviteit. Ze helpen zo je lichaam te alkaliseren.

2. Juiste ademhaling

Juiste ademhaling om je lichaam te alkaliseren

Veel mensen negeren de voordelen die dit je biedt, maar je kunt deze belangrijke factor niet terzijde schuiven. Voer daarom regelmatig de volgende oefening uit:

 • Adem gedurende 4 seconden in.
 • Hou je adem 8 seconden in.
 • Adem vervolgens uit gedurende 2 seconden.

Je kunt de tijden proportioneel verhogen als je dat wilt. Doe het aan het begin in ieder geval niet te lang als je dit niet gewend bent.

Misschien ook interessant voor jou: Beter ademen door voedzame knoflookhoning te maken

3. Het belang van een goede hydratatie

Een goede hydratatie is essentieel voor een goed lichamelijke functioneren. Een kleine daling in lichaamsvloeistoffen kan al enorme energieverliezen veroorzaken.

Goede hydratatie om je lichaam te alkaliseren

Water reinigt je lichaam en zorgt ervoor dat je metabolisme versnelt.

Bovendien kan je lichaam de gevoelens van dorst en honger verwarren, waardoor je misschien het gevoel hebt dat je meer moet eten. Dit veroorzaakt een toename in gewicht, wat niet wordt aanbevolen als je probeert zuren te verwijderen en een alkalische pH te bereiken.

4. Eet gezonde vetten

Goede vetten om je lichaam te alkaliseren

Een andere manier om je lichaam te alkaliseren is door het consumeren van meer essentiële vetzuren, zoals omega 3-vetzuren. Deze zijn erg belangrijk voor de chemische reacties die in je lichaam plaatsvinden.

Daarnaast helpen ze je het immuunsysteem van je lichaam te versterken, je spijsvertering te verbeteren en vroegtijdige veroudering te voorkomen.

5. Neem een goede massage om je lichaam te alkaliseren

Naast comfort en ontspanning laat een goede massage je lichaam ook herstellen. Het wordt hierdoor sterker en het laat de spanning die zich elke dag ophoopt los.

Een massage om je lichaam te alkaliseren

Bovendien brengt je lichaam zichzelf hierdoor in actie. Het maakt de mechanismen wakker die nodig zijn om je lichaam de zuren die zijn opgeslagen in je spieren te laten verwijderen.

6. Zorg goed voor je huid

Door je huid schoon, soepel en vrij van onzuiverheden te houden krijgt je lichaam enorm veel voordelen. Het draagt ook bij aan je pH-niveau. Daarom biedt de eenvoudige tip om je huid regelmatig te scrubben verschillende voordelen:

 • Door je huid regelmatig te scrubben worden dode huidcellen verwijderd. Hierdoor blijft dit orgaan actief en kan het nieuwe cellen genereren.
 • Het verbetert ook je circulatie. Hierdoor helpt het om alle lagen van je huid te bereiken. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Jeong JN. Effect of Pre-meal Water Consumption on Energy Intake and Satiety in Non-obese Young Adults. Clin Nutr Res. 2018 Oct;7(4):291-296. doi: 10.7762/cnr.2018.7.4.291. Epub 2018 Oct 31. PMID: 30406058; PMCID: PMC6209729.
 • Zaccaro A., Piarulli A., Gemignani A., How breath control can change your life: a systematic review on psycho-physiological correlates of slow breathing. Frontiers in Human Neuroscience, 2018.
 • Ishihara T, Yoshida M, Arita M. Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. Int Immunol. 2019 Aug 23;31(9):559-567. doi: 10.1093/intimm/dxz001. PMID: 30772915.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.