5 aspecten die tekenen van vroegtijdige veroudering veroorzaken
Ouder worden is een natuurlijk verschijnsel dat we allemaal tegemoet moeten gaan met integriteit, optimisme en standvastigheid. Een gegeven staat echter vast: onze gewoontes en leefstijl zullen in zekere mate bepalen hoe snel en hoe sterk tekenen van vroegtijdige veroudering als rimpels en een slappe huid zich voor zullen doen.
Deze tekenen van vroegtijdige veroudering kunnen we gelukkig door middel van enkele gepaste strategieën vertragen en zelfs verminderen. Ook is het belangrijk om je bewust te zijn van een aantal veelgemaakte fouten die vaak over het hoofd worden gezien. Wil je weten over welke strategieën en fouten we het hebben? Blijf dan doorlezen!
Voedsel en tekenen van vroegtijdige veroudering
We weten allemaal dat ons dieet bepalend is voor onze mate van gezondheid en het naar behoren functioneren van ons lichaam. Tijdens ons leven nemen we echter, vaak zonder het zelf te realiseren, bepaalde eetgewoontes aan die ons helemaal geen voordelen bieden, maar ons lichaam juist schade doen en veroudering versnellen.
Denk aan gewoontes als een overmatige consumptie van geraffineerde bloem, doordat we wanneer we ‘s avonds thuis komen vanwege het gemak vaak kiezen voor een snelle optie in de vorm van brood of kant-en-klaarmaaltijden.
Vergeet niet dat deze producten zeer rijk zijn aan calorieën die voor ons lichaam dus geheel overbodig zijn. Deze producten worden door het lichaam omgezet in vet en cholesterol en zorgen ervoor dat het lichaam niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt om de huid te onderhouden.
Voedingsmiddelen die je moet vermijden om tekenen van vroegtijdige veroudering te helpen voorkomen?
- Zoetigheid: onthoud dat een overdaad aan suiker de collageen in de huid afbreekt.
- Alcoholische dranken: een overdaad aan alcohol is een ware aanval op de lever, waardoor deze niet meer in staat is gifstoffen naar behoren uit het lichaam te verwijderen, wat op den duur weer vroegtijdige veroudering veroorzaakt. Drink altijd met mate!
- Zout: we houden vrijwel allemaal wel van een lekker tussendoortje, een zak chips of zelfs die heerlijke en gezonde vruchtenchips. Deze producten zijn echter zeer schadelijk voor je gezondheid. Vergeet niet dat zout erg gevaarlijk is voor je lichaam en bovendien zorgt het ervoor dat je sneller en meer last krijgt van cellulitis.
- Verwerkt vlees zoals hotdogs en hamburgers: deze producten bevatten sulfieten, die veroudering versnellen.
- Rood vlees: rood vlees is rijk aan vrije radicalen, die de collageen in de huid aanvallen en veroudering veroorzaken.
- Suiker- en koolzuurhoudende dranken: deze dranken zijn een sterke vijand voor de gezondheid en de schoonheid.
- Alle producten die rijk zijn aan transvetten: transvetzuren veroorzaken ontsteking en vochtretentie, zorgen ervoor dat we gevoeliger worden voor zonbeschadiging en kunnen hartproblemen veroorzaken. Vermijd ze!
Zorgen en stress veroorzaken tekenen van vroegtijdige veroudering
Een gegeven moeten we vooral niet over het hoofd zien: vrouwen zijn gevoeliger voor stress dan mannen; vrouwen hebben er langer en meer last van. Mannen gaan echter minder goed om met stress, waardoor ziektes geassocieerd met stress bij mannen vaker tot overlijden leiden.
Zoals je zult zien, kunnen deze negatieve emoties waar niet goed mee omgegaan wordt niet alleen leiden tot psychosomatische stoornissen, maar ook tot vroegtijdige veroudering. Wil je weten waarom?
- Een stressvolle situatie die maanden of zelfs jaren aanhoudt, kan ernstige veranderingen veroorzaken in het lichaam. Cortisol versnelt de hartslag, kan ernstige laesies veroorzaken zoals arteriosclerose en kan zelfs invloed hebben op de gezondheid van onze hersenen.
- Naast cortisol kan stress er ook voor zorgen dat er epinefrine vrijkomt, beter bekend als adrenaline. Adrenaline veroorzaakt namelijk verbranding op celniveau, voorkomt de synthese van voedingsstoffen en zorgt ervoor dat lipiden zich in het bloed ophopen.
- Stress zorgt ervoor dat ons immuunsysteem achteruit gaat en als gevolg slaat vroegtijdige veroudering als een bom toe. Leer beter om te gaan met je emoties!
Lage inname van antioxidanten
De hoeveelheid antioxidanten die we via ons eten binnenkrijgen is iets waar we doorgaans niet voldoende aandacht aan schenken. Te weinig antioxidanten maken ons lichaam en onze huid gevoeliger voor de invloed van vrije radicalen.
Zorg er daarom vanaf nu voor dat je de volgende voedingsmiddelen altijd in je dieet opneemt:
- Een glas warm water met citroensap op een lege maag
- Kiwi’s
- Aardbeien
- Mango’s
- Meloenen
- Sinaasappels
- Spruitjes
- Wortelen
- Spinazie
- Kool
- Tomaten
- Papaja’s
- Pompoen
- Elke dag een kop groene of witte thee
- Twee keer per week vette vis
Een van de grootste boosdoeners voor tekenen van vroegtijdige veroudering: de zon!
De zon is belangrijk voor onze gezondheid. Die grote ster helpt ons lichaam voedingsstoffen te synthetiseren, zoals bijvoorbeeld vitamine D, en kan zelfs een positieve invloed hebben op ons humeur. Vergeet echter niet om jezelf met oplettendheid bloot te stellen aan de zon, vermijd de zon tussen elf uur ’s ochtends en drie uur ’s middags en smeer jezelf altijd in met zonnebrandcrème (ook als dagelijkse basis voor je make-up).
Als je zelf erg houdt van zonnebaden in de warme zomermaanden, wees je dan vanaf nu bewust van het feit dat dit een van de belangrijkste factoren is voor vroegtijdige veroudering bij vrouwen. Bescherm jezelf!
Vrouwen en calcium
Calcium is een mineraal waar we naarmate we ouder worden steeds meer van nodig hebben. Waarom? Vrouwen hebben veelal de meeste last van botverlies en osteoporose, aandoeningen die vroeg of laat invloed zullen hebben op ons leven.
Door het lichaam niet vroegtijdig al te voorzien van voldoende calcium, kunnen ook onze botten lijden aan vroegtijdige veroudering.
Daarom is het zeer belangrijk om de volgende voedingsmiddelen dagelijks te consumeren ter bevordering van onze gezondheid:
- Natuurlijke yoghurt zonder suiker.
- Een glas melk (als je geen lactose-intolerantie hebt en je melk goed kan verteren. Kan je dit niet, probeer dan amandelmelk te drinken of melk van een andere noot).
- Een portie tofoe in je salades.
- Elke dag 3 walnoten en 3 amandelen.
Als je moeder of andere familieleden last hebben van osteoporose, dan zou je je dokter moet raadplegen om je te laten adviseren hoe je aan je dagelijkse calciumbehoefte kunt komen door middel van supplementen. Hoe eerder je start, des te beter!
Probeer deze eenvoudige tips altijd in de praktijk te brengen om vroegtijdige veroudering te voorkomen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Rosenberg, D. R., Wright, B., & Gershon, S. (1992). Depression in the elderly. Dementia and Geriatric Cognitive Disorders. https://doi.org/10.1159/000107012
- Donini, L. M., Poggiogalle, E., Pinto, A., Giusti, A. M., & del Balzo, V. (2014). Malnutrition in the Elderly. In Diet and Nutrition in Dementia and Cognitive Decline. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-407824-6.00020-3
- Yesavage, J. A., Brink, T. L., Rose, T. L., Lum, O., Huang, V., Adey, M., & Leirer, V. O. (1982). Development and validation of a geriatric depression screening scale: A preliminary report. Journal of Psychiatric Research. https://doi.org/10.1016/0022-3956(82)90033-4
- Grice, E. A., & Segre, J. A. (2011). The skin microbiome. Nature Reviews Microbiology. https://doi.org/10.1038/nrmicro2537
- León, E. E. S. (2012). Envejecimiento y antioxidantes. Boletin UISESS, 13(2), 14-16.
- Roca, A. J. (2010). ESTRÉS Y ENFERMEDAD. Enfoque psiconeuroinmunoendocrino. Medicina, 32(3), 223-236.
- Coronado, M., Vega y León, S., Gutiérrez, R., Vázquez, M., & Radilla, C. (2015). Antioxidantes: perspectiva actual para la salud humana. Revista chilena de nutrición, 42(2), 206-212.
- Vega, O. C. (2011). Cosmética solar: el envejecimiento prematuro y la protección solar. Ciencia y Salud Virtual, 3(1), 123-134.
- Chambi Gutiérrez, R. M. (2014). Osteoporosis y alimentación. Revista de Actualización Clínica Investiga, 42, 2204.