7 redenen om suikervrij te eten

Het eten van suiker kan leiden tot een opeenhoping van vet in het buikgedeelte. Geloofd wordt dat de effecten die suiker op de lever heeft vergelijkbaar zijn met die van alcohol.
7 redenen om suikervrij te eten

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Gedurende de afgelopen jaren hebben deskundigen getracht ons suikervrij te laten eten in verband met de gevaren van suiker voor onze gezondheid. Immers, het is de belangrijkste oorzaak van diabetes type 2, hart-en vaatziekten en overgewicht.

Suiker zelf is op zich niet slecht, maar overmatig suiker eten wel. Vooral geraffineerde suikers zouden moeten worden vermeden. Deze vorm van suiker is het meest op de markt te vinden.

Natuurlijke suikers

Suiker in zijn natuurlijke vorm kan worden gevonden in fruit en vormt bijgevolg geen bedreiging voor je gezondheid. Behalve als er sprake is van overmatige consumptie. Wat deskundigen zorgen baart, is dat het merendeel van de mensen een dieet handhaaft dat vol zit met geraffineerde suiker; deze vorm van suiker is chemisch behandeld en kan net zo verslavend werken als cocaïne.

Het lijkt misschien onmogelijk om geheel suikervrij te eten. Suiker wordt namelijk niet alleen verkocht in losse vorm. Maar het is ook aanwezig in:

  • zoetigheden,
  • broden,
  • verwerkte voedingsmiddelen,
  • sauzen 
  • veel andere commercieel geproduceerde voedingsmiddelen.

De gevaren van suiker

Echter, ondanks dit gegeven benadrukken doktoren en voedingsdeskundigen de gevaren van suiker. Met de bedoeling iedereen zich bewust wordt van de schade die suiker het lichaam kan toebrengen. Kortom, zodat mensen weten hoe ze suiker kunnen vermijden.

Het verwijderen van suiker uit je dieet kan leiden tot ongelooflijke veranderingen in je gezondheid, die de kwaliteit van je leven zullen verbeteren.

Hieronder vind je 7 redenen om vandaag nog de suiker gedag te zeggen en te beginnen suikervrij te eten.

Je zult je voller voelen

Suiker onderdrukt een hormoon in het lichaam dat leptine genoemd wordt en verantwoordelijk is voor een verzadigd gevoel na het eten. Het resultaat is een onstilbare eetlust.

Als je stopt met het eten van suiker, zal het lichaam de eetlust beginnen te reguleren en zullen voedingsmiddelen zorgen voor een verbeterd gevoel van volheid, wat betekent dat je minder calorieën en zoetigheden zult willen consumeren.

Je zult je hart beschermen

Hart

Diëten die rijk zijn aan suiker met een hoge glycemische index zijn gekoppeld aan een groter risico op hartziekte.

Het vermijden van suiker is daarom een manier om voor het hart te zorgen en het triglyceridengehalte te controleren. Triglyceriden zijn een soort vet dat gebruikt wordt om de extra calorieën uit suiker op te slaan. Ze reduceren de effecten van het goede cholesterol.

Buikvet zal afnemen als je suikervrij eet

Suiker is een voedingsmiddel dat rijk is aan calorieën, maar totaal geen vitaminen, mineralen en vezels bevat. Omdat suiker zoveel calorieën bevat en zo weinig voedingsstoffen, veroorzaakt het een opeenhoping van vet en kan het leiden tot obesitas.

Uit een studie in Endocrine Society bleek dat het consumeren van suiker een toename van vet rond de buik en middel kan veroorzaken.

Je zult je lever beschermen

Lever

Een studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Nature wees uit dat een overmatige consumptie van suiker een negatief effect heeft op de lever, vergelijkbaar met het effect dat alcohol heeft.

Als je suiker vermijdt, dan vermijd je ook dat je je lever te zwaar belast, waardoor deze optimaal kan functioneren.

Je voorkomt nierstenen

Hoewel het vaak over het hoofd wordt gezien, kunnen suikerhoudende dranken en geraffineerde suikers in het algemeen het risico op het ontwikkelen van nierstenen met 25% verhogen. Suikerhoudende dranken, zoals frisdranken, kunnen dit risico zelfs met 33% verhogen.

Om dit probleem te vermijden zou je moeten stoppen met het drinken van dit soort dranken en kiezen voor gezonde alternatieven zoals natuurlijke vruchtensappen of water.

Bescherm je hersenen

Hersenen

Hoewel het niet vaststaat, tonen sommige studies aan dat pieken in de bloedsuikerspiegel een van de oorzaken kunnen zijn van een aangetast geheugen. Hoewel uit deze studies niet direct bleek dat suiker zelf de boosdoener is, is het welbekend dat het consumeren van te veel suiker de hoofdoorzaak is van een hoge bloedsuikerspiegel.

Houd je huid jong

Het consumeren van suiker activeert een proces genaamd glycatie, wat schade aan de elastine en het collageen in de huid veroorzaakt. Suikervrij eten zal je helpen goed voor je huid te zorgen en de vroegtijdige tekenen van veroudering te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Qi, Q., Chu, A. Y., Kang, J. H., Jensen, M. K., Curhan, G. C., Pasquale, L. R., … Qi, L. (2013). Sugar-sweetened beverages and genetic risk of obesity. Obstetrical and Gynecological Survey. https://doi.org/10.1097/01.ogx.0000428186.98260.df
  • Malik, V. S., Popkin, B. M., Bray, G. A., Després, J. P., Willett, W. C., & Hu, F. B. (2010). Sugar-sweetened beverages and risk of metabolic syndrome and type 2 diabetes: A meta-analysis. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/dc10-1079
  • Bray, G. A. (2013). Energy and Fructose From Beverages Sweetened With Sugar or High-Fructose Corn Syrup Pose a Health Risk for Some People. Advances in Nutrition: An International Review Journal. https://doi.org/10.3945/an.112.002816

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.