Een gezond hart: acht voedingsmiddelen die je niet mag vergeten

Door de specifieke voedingsstoffen zijn appels, chocolade en olijfolie enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die de kans op hartziekten kunnen verminderen.
Een gezond hart: acht voedingsmiddelen die je niet mag vergeten

Laatste update: 14 juli, 2018

Een evenwicht voedingspatroon is belangrijk om in vorm te blijven en voor de gezondheid. Dat geldt ook voor een gezond hart.

Daarom raden we je enkele voedingsmiddelen aan die ervoor zorgen dat de organen goed blijven functioneren.

Dit artikel zal zich verdiepen in voedingsmiddelen met eigenschappen die voor een gezond hart zorgen.

8 voedingsmiddelen voor een gezond hart

1. Walnoten

Een gezond hart: walnoten

Walnoten zijn uitstekend om het hart te beschermen vanwege het hoge gehalte aan omega 3-vetzuren.  

Bovendien bevatten ze veel mineralen zoals zink, koper, kalium, magnesium, fosfor en B vitamines. Door het hoge gehalte aan omega 3-vetzuren hebben walnoten een ontstekingsremmend effect. Daarbovenop helpen deze noten tegen reumatiek en kunnen ze een trombose helpen te voorkomen.

Walnoten zijn ook rijk aan arginine. Dit is een aminozuur dat de bloedvaten ontspant. Hierdoor gaat de bloeddruk omlaag. De voedzame onverzadigde vetten verminderen slecht cholesterol, terwijl het goede cholesterol juist stijgt.

Probeer om ten minste drie keer per week maximaal 30 gram walnoten te eten. Vermijd om te veel walnoten te eten. Het is immers een voedingsmiddel dat heel veel calorieën bevat.

2. Bonen

Bonen voorzien het lichaam van foliumzuur. Dit is een vitamine die homocysteïne in het bloed vermindert. Homocysteïne is een aminozuur dat een rol speelt bij hart- en vaatziekten.

Over het algemeen kunnen bonen het risico op hartaandoeningen verminderen. Ze zijn een uitstekende bron van eiwitten en vezels. Hierdoor verlaagt je cholesterol en je triglyceridenwaarden.

Bonen zitten vol vitamine D, ijzer, kalium en calcium. Door al deze voordelen zijn bonen een belangrijk onderdeel van een evenwichtig voedingspatroon en zorgen dus voor een gezond hart.

3. Appels

Een gezond hart: mand met appels

Het is belangrijk dat je voor een gezond hart appels in je voedingspatroon opneemt. Appels zijn rijk aan vezels, vitamine A en C en flavonoïden. Bovendien hebben ze ontstekingsremmende eigenschappen en zitten ze vol antioxidanten.

Elke dag een appel eten zal het slechte cholesterol laten zakken. Dit komt door het hoge gehalte aan pectine. Deze stof helpt immers bij het omzetten van cholesterol.

4. Chocolade

Pure chocolade heeft talloze eigenschappen die je lichaam en geest ten goede komen.

Cacao bevat flavonoïden die zorgen voor een goede bloedsomloop. Hierdoor kunnen hartaanvallen en beroertes vermeden worden.

Het heeft een antioxiderende werking waardoor ons lichaam sterker wordt. Dankzij het hoge ijzergehalte is cacao een fantastisch voedingsmiddel om bepaalde ziekten, zoals bloedarmoede, te voorkomen. Dit komt doordat de productie van rode bloedcellen wordt gestimuleerd.

Bovendien helpt chocolade om het slechte cholesterol te laten zakken en het goede cholesterol te laten toenemen. Je moet er wel voor zorgen dat je chocolade met mate eet.

5. Zalm

Een gezond hart: zalm

Zalm is verrukkelijk en nog veel meer dan dat. Het is rijk aan B-vitamines en mineralen zoals selenium, calcium en magnesium.

Het is bovendien goed voor het hart en de bloedsomloop. Dit komt door de omega 3-vetzuren. Deze  helpen bij het stabiliseren van de bloeddruk. Hierdoor worden kunnen hartaanvallen en beroertes worden voorkomen.

Bovendien heeft zalm door de omega 3-vetzuren een ontstekingsremmende werking op het lichaam. Hierdoor kan dus gewrichtspijn worden voorkomen. Zalm heeft ook allerlei voordelen voor de hersenen en het vermindert de kans op depressie aanzienlijk.

6. Olijfolie

Door olijfolie te gebruiken zal je minder kans lopen op een hartinfarct en een embolie.

Olijfolie voorkomt het verouderen van de cellen. Bovendien werkt het ontstekingsremmend en is het een uitstekende antioxidant.

Het gehalte aan oliezuur (een enkelvoudig onverzadigd vet dat de bloedvaten ten goede komt) vermindert het slechte cholesterol (LDL), houdt de bloeddruk in evenwicht en voorkomt chronische hartaandoeningen.

Bewaar olijfolie in een donkere glazen fles om de olie tegen de invloed van zonlicht te beschermen.

7. Rode wijn

Een gezond hart: rode wijn

Rode wijn werkt als een antioxidant. Deze stoffen zijn belangrijk om hart- en vaatziekten te voorkomen. Indien het met mate gedronken wordt werkt rode wijn ook ontstekingsremmend. Bovendien beschermt het de slagaders en verlaagt het het slechte cholesterol.

8. Sinaasappels

Sinaasappels zitten boordevol vitamine C. Daarnaast bevatten ze veel flavonoïden. Deze zijn zeer belangrijk bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Door het hoge vezelgehalte wordt de uitscheiding van gifstoffen en vetten gestimuleerd. Bovendien is deze vrucht goed om de bloedsomloop te verbeteren en om de bloeddruk constant te houden.

Zoals je ziet zijn er talrijke voedingsmiddelen die voor een gezond hart kunnen zorgen.

Uiteraard moet je ze met mate consumeren want overdaad zal de voordelen tenietdoen. Dit geldt dan vooral als je veel voedingsmiddelen eet die veel calorieën bevatten.

In het voorbeeld van de sinaasappels kan men stellen dat een glas sinaasappelsap boordevol voordelen zit. Hetzelfde geldt voor je dagelijkse appel.

Olijfolie in kleine hoeveelheden levert ook veel goede voedingsstoffen. Probeer om olijfolie dagelijks binnen te krijgen door ermee te koken en als dressing over je gerechten te gebruiken. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.