Huisgemaakte recepten voor een mooie huid

Huisgemaakte recepten voor een mooie huid

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Het hebben van een doffe, vlekkerige of levenloze huid is een werkelijke nachtmerrie, ongeacht je leeftijd of het seizoen. Als je op zoek bent naar schoonheidstips voor een mooie huid, blijf dan doorlezen!

In dit artikel bespreken we namelijk een aantal doe-het-zelf tips, zodat je kunt leren hoe je er gemakkelijk zelf thuis voor kunt zorgen dat je weer een stralende, egale en mooie huid krijgt.

Geniet het hele jaar door van een mooie huid

Natuurlijk willen vrouwen dat hun huid er 365 dagen per jaar prachtig uitziet, zo egaal als porselein en vrij van rimpels, puistjes, ouderdomsvlekken en andere onzuiverheden – en uiteraard zonder enige tekenen van ouderdom of blootstelling aan de zon.

Gelukkig kunnen we om dit te bereiken gebruik maken van de geweldige ingrediënten die moeder natuur ons tot onze beschikking heeft gesteld en hiervan onze geheel eigen cosmetische EHBO-doos maken.

Oneffenheden of vlekjes op de huid kunnen worden veroorzaakt door verschillende dingen, maar de voornaamste oorzaken blijven toch blootstelling aan uv-stralen of een tekort aan vocht, vooral wanneer we op het strand zijn.

Andere oorzaken kunnen hormonale veranderingen zijn die zich voordoen tijdens de zwangerschap of de menstruatie of die zich simpelweg ontwikkelen naarmate de tijd verstrijkt.

Een stralende huid

Huismiddeltjes voor een stralendere huid

Citroensap

Citroensap is een natuurlijk en uitermate effectief middel om de huid lichter te maken. De citroen staat bekend om zijn hoge vitamine C-gehalte, wat het sap van deze vrucht bijzonder geschikt maakt voor het reguleren van de productie van melanine.

Melanine zorgt ervoor dat je huid op natuurlijke wijze van kleur verandert wanneer het wordt blootgesteld aan de zon. Daarnaast draagt het citroenzuur dat citroensap bevat bij aan celvernieuwing.

Los het sap van een schijfje citroen op in wat water en breng dit aan op het gezicht of andere lichaamsdelen die je wilt behandelen. Doe dit door een watje te weken in het citroenwater. Z

org ervoor dat je niet naar buiten gaat na deze behandeling – kies een dag waarop je lekker thuis kunt blijven. Wanneer je je huid na behandeling met citroensap namelijk meteen blootstelt aan de zon, zal je huid alleen maar meer vlekken ontwikkelen.

Ui

Pureer in de blender een rode ui totdat er een melk ontstaat. Deze melk bevat zwavel en vitamine C en kan ervoor helpen zorgen dat je huid er het hele jaar door gezond uitziet. Gebruik deze melk alleen uitwendig om ongewenste rimpels, onzuiverheden of acnelittekens te verminderen.

Doordrenk een watje met uienmelk en wrijf hiermee over donkere vlekken of rimpels. Laat het tien minuten zitten en spoel het vervolgens af met koud water. Let op: als de huid al geïrriteerd is, dan kan de melk een brandend gevoel geven. Is dit het geval, spoel de melk dan direct af.

Je kunt de melk ook gebruiken om haargroei te stimuleren, wonden te desinfecteren en roos te bestrijden.

Uien

Azijn

Bovenaan onze lijst van middelen die je thuis kunt gebruiken voor een mooie huid staat appelazijn, zowel vanwege zijn vele gezondheids- als talloze schoonheidsvoordelen. Appelazijn heeft een pH-waarde die ontzettend dichtbij de pH-waarde ligt van onze huid en is uitermate geschikt om poriën te verkleinen en de huid egaler en stralender te maken.

Los simpelweg wat appelazijn op in water en breng aan op de huid met een watje. Geef extra aandacht aan de donkere vlekken waar je vanaf wilt. Laat twintig minuten zitten en spoel vervolgens af met koud water.

Melk

Wist je dat Cleopatra, bekend als een van de mooiste vrouwen uit de geschiedenis, zweerde bij de schoonheidsvoordelen van melk? En niet voor niets!

Door net als Cleo te baden in melkzuur kun je dode lichaamscellen verwijderen, waardoor je huid zachter en schoner wordt. Melkzuur kan er ook voor zorgen dat je een mooie huid krijgt die egaler wordt. Bij regelmatig gebruik zullen daarnaast donkere vlekken verminderen.

Maak je eigen gezichtspeeling door een watje te dompelen in wat warme melk en hiermee over het gezicht te wrijven. Laat de melk gedurende de nacht op je gezicht zitten en spoel het de volgende ochtend af.

Een glas melk

Yoghurt

Omdat yoghurt gemaakt wordt van melk hebben de twee producten veel soortgelijke eigenschappen, alleen kan yoghurt ook worden gebruikt om de huid te desinfecteren, poriën te verkleinen, genezing en regeneratie van huidcellen te bevorderen, de natuurlijke vochtbalans van de huid te behouden en meer.

Gefermenteerde melk dient ook als bescherming tegen bacteriële infecties van de huid. Je kunt yoghurt ook gebruiken als masker om de huid lichter te maken.

Was eerst je gezicht met een milde zeep en water. Smeer je huid vervolgens in met een goede hoeveelheid gewone yoghurt. Doe dit met je vingers of een klein borsteltje. Laat de yoghurt twintig minuten op je gezicht zitten en spoel daarna af met koud water.

Komkommer

Tijdens schoonheidsbehandelingen worden de ogen vaak bedekt met komkommerschijfjes, omdat de vochtigheid van komkommer een ontspannende werking heeft en vermoeide oogleden kan verzachten.

Maar naast vocht is komkommer ook rijk aan vitamine E en essentiële oliën. Hierdoor is komkommer erg geschikt om de huid lichter te maken. Je huid zal door het gebruik van komkommer er mooier en stralender uit gaan zien.

Komkommer kan er ook voor zorgen dat je een mooie huid krijgt die zachter wordt en dat donkere vlekken en rimpels minder zichtbaar worden.

Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een komkommer te schillen, de zaadjes te verwijderen en de rest pureren in een blender tot een pasta. Breng deze pasta aan op de huid en laat dit twintig minuten zitten voordat je het afspoelt. Het resultaat is vrijwel meteen zichtbaar.

Komkommer

Aloë vera

Nog een middel dat essentieel is voor elke schoonheidsbehandeling is aloë vera. Naast melk was ook aloë vera een van de favoriete producten van Nefertiti en Cleopatra om hun huid mooi en stralend te houden. De gel van de aloëveraplant maakt de huid lichter, is bijzonder voedzaam en voorziet de huid van vocht.

Snijd een stengel van de plant doormidden zodat je de gel eruit kunt schrapen. Breng deze gel vervolgens direct aan op de delen van de huid die je lichter wilt maken en laat de gel een half uur zitten voordat je het afspoelt met warm water.

Tomaat

Tomatensap bevat erg veel voedingsstoffen die goed zijn voor de huid, onder andere vitamine A en C, proteïnen en lycopeen, een stof die de vorming van zogenaamde vrije radicalen tegengaat. Meng een eetlepel citroensap met een eetlepel tomatensap en breng dit met een watje aan op het gezicht. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Skin-lightening cosmetics: Frequent, potentially severe adverse effects. (2011). Prescrire International20(119), 209–215.
  • Vaughn, A. R., Branum, A., & Sivamani, R. K. (2016, August 1). Effects of Turmeric (Curcuma longa) on Skin Health: A Systematic Review of the Clinical Evidence. Phytotherapy Research. John Wiley and Sons Ltd. https://doi.org/10.1002/ptr.5640
  • Vaughn, A. R., & Sivamani, R. K. (2015, July 1). Effects of fermented dairy products on skin: A systematic review. Journal of Alternative and Complementary Medicine. Mary Ann Liebert Inc. https://doi.org/10.1089/acm.2014.0261

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.