Schoonheidsbehandelingen met appelazijn

Appelazijn is een multifunctioneel product. Je kunt het zowel uitwendig als inwendig gebruiken, iets was onze voorouders al lang wisten!
Schoonheidsbehandelingen met appelazijn

Laatste update: 20 februari, 2019

Het is interessant om te zien hoe simpele middelen die iedereen bij de hand heeft soms net zo effectief zijn als dure commerciële middelen. Zoals deze schoonheidsbehandelingen met appelazijn bijvoorbeeld!

Appelazijn is een goedkoop en effectief product, dat op vele manieren gebruikt kan worden. Dus waarom zou je het niet gebruiken voor je haar, huid en nagels?

Het zorgt voor een zachtere huid, verlicht droogheid en jeuk en geneest acne. Je kunt goede geneesmiddelen maken van dit simpele en toegankelijke product, waarvan misschien het enige nadeel de geur is.

Het is het proberen waard.

Een heleboel cosmetische producten worden gemaakt met natuurlijke basisproducten. Appelazijn is waarschijnlijk wel één van de meest traditionele producten van allemaal, omdat zelfs onze voorouders het gebruikten.

Laten we er iets meer over vertellen.

Schoonheidsbehandelingen met appelazijn

Het bevordert het herstel van de gezondheid van het haar

Appelazijn is goed voor het haar

Appelazijn bevat veel vitamines en heeft daarnaast ook anti-infectieuze en geneeskrachtige eigenschappen.

Dit maakt het tot het meest geschikte middel om haar dat droog en dof is te herstellen, als haarverf de natuurlijke glans heeft aangetast of als door bijvoorbeeld veel gebruik te maken van de föhn je haar zo droog is, dat het levenloos geworden is.

Zo gebruik je het:

Het is heel simpel.

 • Het enige dat je hoeft te doen is een theelepel appelazijn in een glas water op te lossen en het dan gedurende vijf minuten in je haar te masseren.
 • Daarna spoel je het met vers water goed uit.
 • Als je deze simpele truc iedere vijftien dagen herhaalt, zal je het verschil goed zien.

Anti-roos

Appelazijn heeft ook anti-schimmeleigenschappen. Wat betekent dat? Het helpt bij het genezen van aandoeningen van de hoofdhuid, zoals roos en schilferen.

Zo gebruik je het:

 • Je hebt hiervoor een kleine spuitfles nodig. Klein, omdat beter is voor het verdelen van het mengsel dat we gaan maken.
 • Meng 200 ml water met dezelfde hoeveelheid appelazijn en schud dit goed.
 • Als je je haar hebt gewassen en het is nog vochtig, spuit dan de gewenste hoeveelheid op je hoofd.
 • Laat het goed naar je hoofdhuid toelopen.
 • Daarna was je het zorgvuldig uit.

Gezichtsverzorging

Gezichtsbehandeling met appelazijn

Het lijkt ongelooflijk, maar een van de beste schoonheidsbehandelingen met appelazijn is als gezichtsreiniger. Het zorgt voor een evenwichtige pH-waarde en reinigt grondig. Het is een natuurlijk samentrekkend middel. En wat nog beter is: het laat je gezicht stralen, waardoor je er jong en gezond uit ziet.

Zo gebruik je het:

 • Neem 100 ml water en dezelfde hoeveelheid appelazijn.
 • Meng het goed en bewaar het in een kom in de koelkast, zodat het vers blijft.
 • Bevochtig een wattenschijfje met de vloeistof en maak hiermee je gezicht schoon.
 • Het is belangrijk dat je hiervoor eerst je gezicht met zeep wast.

Als je je gezicht hebt behandeld met deze tonic, hoef je geen hydraterende crème meer te gebruiken. Je huid zal gezond en goed verzorgd zijn, en er prachtig uit zien.

Genezing van donkere vlekken

Appelazijn tegen vlekken in het gezicht

Dit is een eeuwenoude methode om donkere plekken te verminderen. Ze verdwijnen niet helemaal, maar ze zullen lichter worden, vooral de vlekken die veroorzaakt worden door de zon of veroudering.

Zo gebruik je het:

 • Deze optie van onze schoonheidsbehandelingen met appelazijn gebruik je samen met ui. Deze twee samentrekkende middelen zijn perfect tegen vlekken.
 • Pers het sap uit de ui door deze te mixen in een blender. Probeer zoveel mogelijk sap eruit te halen.
 • Meng het met een half (klein) glas appelazijn.
 • Meng het goed door elkaar en gebruik dan een wattenschijfje om de tonic aan te brengen op de donkere plekken op de huid.
 • Laat het twintig minuten zitten en was dan je gezicht grondig.

Het is belangrijk dat je je niet blootstelt aan de zon gedurende deze tijd. Als je dit om de vijftien dagen herhaalt, zal je langzaamaan zien dat de vlekken lichter worden en minder opvallen.

Middel tegen jeuk of spierpijn

Jeukende huid behandelen met appelazijn

Behalve schoonheidsbehandelingen met appelazijn, is het ook een goed middel tegen bijvoorbeeld jeuk of spierpijn.

Soms krijg je, door allergieën of zenuwen, ontzettende jeuk over je hele lichaam. Dit kan ook gebeuren als je je gespannen voelt en last hebt van spierpijn, waardoor je niet genoeg rust kunt nemen. Appelazijn werkt als een lichaams- en spierontspanner. Het is een simpele methode, die je niet aan je voorbij moet laten gaan.

Zo gebruik je het:

 • Vul je badkuip met warm water en voeg 250 ml appelazijn toe.
 • Ga twintig minuten in bad zitten. Je voelt meteen al het ontspannende effect.

Het is een simpel herstelmiddel als je je, om wat voor reden dan ook, onrustig voelt of pijn hebt. Mis het niet! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Budak, N. H., Aykin, E., Seydim, A. C., Greene, A. K., & Guzel-Seydim, Z. B. (2014). Functional Properties of Vinegar. Journal of Food Science. https://doi.org/10.1111/1750-3841.12434
 • Penn State University. (2017). Analyzing the Acid in Vinegar. Penn State Journal.
 • Johnston, C. S., & Gaas, C. A. (2006). Vinegar: Medicinal Uses and Antiglycemic Effect. MedGenMed. https://doi.org/531649 [pii]
 • Gullo, M., & Giudici, P. (2008). Acetic acid bacteria in traditional balsamic vinegar: Phenotypic traits relevant for starter cultures selection. International Journal of Food Microbiology. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2007.11.076

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.