De gezonde eigenschappen van komkommer

6 augustus 2015

Deze zomergroente heeft een grote hoeveelheid gezonde eigenschappen en voordelen voor het lichaam, met name vanwege de grote hoeveelheid water. Het caloriegehalte is zeer laag en dat is de reden dat mensen die op dieet zijn het vaak eten. Ook is het verfrissend en bevat het veel voedingsstoffen. Ontdek de belangrijkste gezondheidseigenschappen van komkommer in het artikel hieronder.

Komkommerfeiten

Dit is een voedingsmiddel met een laag caloriegehalte en lage hoeveelheden koolhydraten. Het heeft een goede hoeveelheid vezels en vitaminen A, B, C en E. Het is een grote bron van water . 100 gram hiervan bevat slechts 13 calorieën en 97% ervan is vloeibaar.

Met betrekking tot mineralen is komkommer een groente die zeer rijk is aan kalium, ijzer, calcium, fosfor en magnesium.

komkommers

Je kunt ze rauw eten in salades. Veel mensen snijden ze in plakjes en bestrooien die met zout om de bittere smaak een beetje weg te krijgen. Het is ook heel gebruikelijk om komkommers die zijn ingelegd in azijn of olie te eten. In salades kun je ze geraspt eten en ze kunnen ook als ingrediënt in sandwiches gebruikt worden. Bijvoorbeeld in Spanje staat komkommer bekend als één van de ingrediënten die deel uitmaken van een typisch Spaans gerecht: gazpacho (met tomaat, peper, knoflook en olijfolie).

Er wordt gezegd dat ze oorspronkelijk in India zijn ontstaan, maar dit is onzeker. Ze worden in West-Azië al 3000 jaar geteeld en ze zijn waarschijnlijk naar Europa gebracht door de Romeinen. Komkommer behoort tot dezelfde familie als watermeloen, meloen en pompoen. Hoewel mensen zeggen dat het een groente is, zijn komkommers in werkelijkheid een vrucht.

komkommer-2

Waar worden komkommers voor gebruikt?

De grote voedingswaarde van komkommers maakt het tot een “supervoedsel” en het is heilzaam voor je gezondheid in het algemeen. Dit zijn enkele van de voordelen die komkommers je geven als je ze regelmatig eet:

 • Gezonde eigenschappen van komkommers voor de huid: Komkommerschil wordt gebruikt in diverse esthetische behandelingen, omdat dit het gedeelte van de groente is waar de cafeïnezuren zich bevinden en ascorbinezuur en vitamine C worden gevonden in de hoogste concentraties. Ze helpen om je huid gezond te houden, irritatie te verlichten en ontsteking te verminderen. Om die reden kan komkommer direct worden toegepast op je huid en is het een “klassieker” in het collectieve beeld van spa’s en schoonheidsbehandelingen voor je ogen. Komkommers helpen ook bij de bestrijding van ziekten zoals eczeem en psoriasis. En niet alleen is komkommerschil goed voor uitwendig gebruik, maar het kan ook in een smoothie worden geconsumeerd door het te raspen en het toe te voegen aan een beetje water en het sap van een halve citroen, om je lichaam schoon te maken en te reinigen.
komkommer-1

 • Eigenschappen van komkommers voor je weefsel: Eén van de ingrediënten van komkommer is silica, dat veel voordelen voor de gezondheid heeft. Dit is een mineraal met de mogelijkheid om de bindweefsels van het lichaam sterker te maken. Met andere woorden: spieren, ligamenten, pezen, kraakbeen en zelfs botten. Het zorgt ervoor dat je huid gezond blijft en dat is waarom het wordt gevonden in vele crèmes voor de behandeling van acne en huidziekten.
 • Eigenschappen van komkommer voor het cardiovasculaire systeem: Het bevat goede hoeveelheden magnesium, vezels en kalium. Deze drie componenten helpen bij het verlagen van de bloeddruk.
 • Eigenschappen van komkommer voor de spijsvertering: Als je problemen hebt met de spijsvertering, zoals frequente zuren of een opgeblazen gevoel in de maag, aarzel dan niet om komkommer te eten, omdat het je vezels, water, kalium en magnesium zal geven, die allemaal zijn te vinden in de schil.
komkommer-4

De andere voordelen van het eten van komkommer:

 • Het is een verbazingwekkend diureticum, omdat het bijna volledig bestaat uit water, waardoor het geschikt is voor het wegwerken van overtollig vocht en vet uit het lichaam.
 • Het is goed voor het balanceren van urinezuur en aanbevolen voor mensen die last van hypertensie of vochtretentie (wat gebeurt met je enkels) hebben.
 • Het is zeer rijk aan cellulose, wat de reden is waarom het nodig is om het goed te kauwen om indigestie te voorkomen.
 • Het is een goede reparateur voor het slijm in je darmen en dat maakt het ook erg goed voor het beschermen van je maag.
komkommer-5

 • Bevat weinig energie in de vorm van calorieën, waardoor je je vitaliteit behoudt en het verlaagt ook de hoeveelheid vet.
 • Het helpt je lichaam zich te ontdoen van gifstoffen.
 • Het houdt je afweersysteem in een goede staat vanwege het bevatten van vitamine B-complex (in het bijzonder B3, B5 en B9), koolhydraten, vetten en de “goede” eiwitten.
 • Het beschermt je tegen verkoudheid vanwege het vitamine C-gehalte. Het helpt ook verwondingen te genezen.
 • Het vertraagt huid- en celveroudering vanwege de A, C en E vitaminen.
 • Het is een krachtige beschermer tegen de giftige stoffen in voedsel en het milieu.
komkommer-6

Tegenstellingen van komkommers

In sommige gevallen raden we niet aan om komkommers te eten, een vrucht die toch zeer gezond is en weinig risico’s kent. Bijvoorbeeld omdat het een ingrediënt genaamd cucurbitacin bevat, dat indigestie en maaggas veroorzaakt. Dat is waarom mensen die gevoelig zijn voor deze aandoeningen, de consumptie van deze vrucht het beste zouden kunnen verminderen. Andere mensen kunnen ook allergieën voor bepaalde ingrediënten in komkommer ontwikkelen en hun tong, keel of mond kan opzwellen.

Als je het overmatig gebruikt, kan komkommer uitdroging veroorzaken, vanwege zijn krachtige eigenschappen als diureticum. Er zijn echter weinig gevallen waarin dit gebeurde. Je zou een paar kilo komkommer op een dag moeten eten om een tekort aan water in je lichaam te krijgen.

komkommer-7

Afbeeldingen met dank aan Stacy Spensley, Karen en Brad Emerson, Windell Oskay, Andy Melton, theilr, natalycolodi, Peter Oelschlaeger en Liz west.
Bekijk Ook