Komkommer, een natuurlijk vochtafdrijvend middel

Komkommer bestaat voor het grootste gedeelte uit water, maar behalve dat bevat het ook veel vitaminen en mineralen, waardoor het heel gezond is.
Komkommer, een natuurlijk vochtafdrijvend middel

Laatste update: 15 november, 2018

Komkommer bestaat voor het grootste deel uit water, dat weten we waarschijnlijk allemaal. Dat is een van de redenen waarom het zo geschikt is als vochtafdrijvend middel.

Je lichaam bestaat voor méér dan de helft uit water en lichaamsvocht. Voor een goede gezondheid is een evenwichtige vochtbalans onmisbaar. Dagelijks gaat een deel van dit water verloren, doordat ons bloed vocht afgeeft aan het lichaamsweefsel.

Een uitgebreid netwerk van kanaaltjes, het lymfekliersysteem, zorgt ervoor dat de weefsels gedraineerd worden en dit vocht weer opgenomen wordt in de bloedstroom. Vocht vasthouden of oedeem ontstaat wanneer dit systeem er niet voldoende in slaagt vocht uit lichaamsweefsel te elimineren.

Oedeem of teveel vocht in je lichaam heeft vele oorzaken. Ontsteking kan een oorzaak zijn en oedeem over het hele lichaam veroorzaken, maar kan ook lokaal ontstaan en zwelling geven in benen, handen of vingers, in je gezicht en op je buik.

Hormonale schommelingen tijdens de menstruatie, het lichaam blootstellen aan hitte en een te hoog zoutverbruik staan eveneens bekend als veroorzakers van vochtophoping.

Hieronder nemen we een kijkje hoe je dit kan voorkomen zonder geneesmiddelen, maar met gezonde voeding en in het bijzonder door het gebruik van komkommer.

Onthoud echter dat oedeem ook het gevolg kan zijn van een ernstige hart-, nier- of leveraandoening en dat zelf-medicatie uit den boze is. Raadpleeg in elk geval je huisarts bij aanhoudende symptomen of twijfel.

Symptomen van vochtophoping

 • zwelling op de plaats in het lichaam waar het probleem zich voordoet
 • zwelling in handen, benen of vingers
 • pijn in de lichaamsdelen getroffen door oedeem
 • stijve gewrichten
 • snelle gewichtstoename in enkele dagen of weken tijd
 • onverklaarbare gewichtsschommelingen
 • deukje in de huid wanneer erop wordt gedrukt (‘pitting oedeem’)
 • de huid kan bloeden bij indrukken (‘non-pitting oedeem’)

Komkommer als natuurlijk vochtafdrijvend middel

Komkommer in plakjes gesneden

Waarom een schijfje komkommer in je glas water dé perfecte vervanger is voor limonades en sportdrankjes? Komkommer bevat slechts 45 kcal en veel water, wat het een uitstekende dorstlesser maakt en waarmee je alvast je calorie-inname met 150 kcal per dag kan verminderen.

De actieve ingrediënten vermengen zich uitstekend met water, waardoor dit een dorstlessend drankje is, dat ideaal is voor dagelijks gebruik en dat er eveneens voor zorgt dat we onze vochtbalans in evenwicht houden.

Komkommerwater heeft namelijk een vochtafdrijvende werking en helpt oedeem tegen te gaan, één van de voornaamste oorzaken van gewichtstoename.

 • Het bevat vitamine C, dat ons afweersysteem versterkt en ons lichaam weerbaar maakt tegen infecties, en ook goed is voor de ogen en huid.
 • Het bevat tevens vitamine K, dat helpt het bloed te stollen en zorgt voor sterke botten.
 • Ook bevat het vitamine A. Dit staat bekend om de gezichtsbevorderende eigenschappen, maar speelt ook een belangrijke rol speelt in de opbouw van ons immuunsysteem en de bouw van nieuwe cellen.
 • Het beschikt ook over kalium, waarvan we weten dat het cholesterol- en bloeddrukverlagend werkt.
 • Tevens bevat het ijzer, dat zorgt voor de opname van zuurstof in de rode bloedcellen en calcium, en nodig is voor de bouw en ondersteuning van onze botten.
Komkommerschijfjes

Komkommerwater tegen oedeem

Om oedeem te bestrijden raden wij aan één komkommer in plakjes te snijden en te mengen in twee liter water. De werking van de actieve stoffen in dit drankje hangt af van de hoeveelheid die we dagelijks tot ons nemen. Drink twee liter per dag, verspreid over verschillende momenten.

Het drinken van deze aanbevolen hoeveelheid water houdt de vochtbalans op peil en zorgt er bovendien voor, in combinatie met de aanwezige voedingsvezels van de komkommer, dat alle giftige afvalstoffen uit ons lichaam verwijderd worden.

Tegelijkertijd ondersteunen we zo het spijsverteringsstelsel, verminderen we ongecontroleerde eetlust en houden we het lichaamsgewicht op een gezond peil. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.