6 simpele tips om je afweersysteem te versterken

Sommige personen zijn erg vaak ziek. Elke verandering kan je afweersysteem verzwakken. Hoe kan je je immuunsysteem dan weer versterken?
6 simpele tips om je afweersysteem te versterken
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 03 februari, 2019

Sommige mensen zijn erg vaak ziek, of het nu komt door weersveranderingen, stressvolle periodes, vakanties etc. Elke verandering kan je afweersysteem verzwakken en gezondheidsproblemen veroorzaken, die in sommige gevallen bijna altijd terugkomen.

Het is belangrijk om te leren hoe je het afweersysteem van je lichaam kan versterken, zodat je gezonder kan zijn en de ziektes kan voorkomen, die chronisch worden wanneer ze vaak voorkomen of niet goed behandeld worden. Ontdek in dit artikel hoe je je afweersysteem natuurlijk kan versterken.

Tips om je afweersysteem te versterken

Over het algemeen delen we gezonde remedies voor specifieke ziektes of esthetische onderwerpen in onze artikelen, maar in dit artikel zullen we je een aantal tips geven voor je gezondheid in het algemeen. Deze tips hebben een algemeen doel in je lichaam en verbeteren het functioneren van je organen en je afweersysteem.

Je zou consistent moeten zijn met deze tips en ze verscheidene maanden moeten volgen, vooral als je weet dat je snel ziek wordt.

1. Drink water op een lege maag

Water is een erg simpele en goedkope remedie. Je hebt alleen wilskracht nodig om van alle eigenschappen te profiteren. Water reinigt en hydrateert je lichaam, maar we vergeten dit echter vaak snel. Je vergeet om het te drinken of je vindt het moeilijk om een paar glazen water tussen je maaltijden in te drinken.

De personen die echt profiteren van de voordelen, lopen de hele dag rond met een flesje en voegen soms zelfs een klein beetje citroen toe, zodat het makkelijker te drinken is.

De beste tijd om water te drinken is op een lege maag, kort nadat je op bent gestaan, omdat je op deze manier de giftige stoffen van de vorige dag elimineert en je organen aan het werk zet.

Probeer het eens. Je zal binnen een paar dagen al het verschil merken.

2. Olijfolie en citroen

olijfolie en citroen

Dit is een oude remedie die je lever en blaas verzorgt, twee essentiële organen voor je gezondheid.

 • Je hoeft het alleen maar op een lege maag te drinken (na een paar glazen water).
 • Meng een eetlepel extra vierge olijfolie met een eetlepel citroensap.

Deze combinatie stimuleert je lever en als je het elke dag doet, zal het je helpen om potentiële galstenen te verwijderen.

3. Appelazijn en baking soda

glas met baking soda

Dit is een remedie die je zou moeten onthouden, omdat het heel veel voordelen heeft. Het is een geweldige reiniger en reguleert je gezondheid. Drink simpelweg een uur voor elke maaltijd een glas water met een eetlepel pure, organische appelazijn en een snufje baking soda.

4. Mondspoeling met olie

Een mondspoeling met olie is een remedie die focust op alle soorten problemen met je mond (gaatjes, gingivitis, zweren, slechte adem etc.), maar het speelt ook een rol voor je spijsverteringsstelsel. Het verwijdert giftige stoffen via het mondslijm.

Het is erg makkelijk.

 • Je hebt alleen maar een kwalitatieve plantaardige olie (olijfolie, zonnebloemolie, sesamolie etc.) en 15 minuten nodig.
 • Doe in de morgen voordat je iets gegeten hebt een paar theelepels van je favoriete plantaardige olie in je mond en laat het een kwartier door je mond gaan (net als een mondspoeling).
 • Spuug het daarna uit en spoel je mond met een beetje water.

5. Rauwe knoflook

teentjes knoflook

Dit medicinale voedsel wordt al eeuwen geconsumeerd. Het is iets wat in je dieet zou moeten zitten als je uitstekende cardiovasculaire gezondheid wilt hebben. Het probleem met knoflook is echter de slechte adem die het veroorzaakt en in sommige gevallen wordt het niet goed verteerd.

We raden aan om in deze gevallen het in de vorm van capsules of pillen te consumeren. Voor de personen die hier echter geen problemen mee hebben, raden we de bekende Tibetaanse knoflookremedie aan. Een super makkelijke en erg effectieve therapie, die je zelf thuis kan maken.

Volgens Tibetaanse monniken kan je het maar één keer in de vijf jaar gebruiken.

Misschien ook interessant om te lezen:
5 geniale trucs om slechte adem te bestrijden

6. Eet iets bitters voordat je gaat slapen

Je zou elke nacht aan je lever moeten denken, omdat het een orgaan is dat erg veel lijdt onder:

 • Een slecht dieet
 • Slechte gewoontes
 • Negatieve of onderdrukte emoties 

Dus we raden aan om niet te veel te eten en altijd een soort bitter voedsel of infusie toe te voegen, om het functioneren van je lever te verbeteren.

Je kan kiezen uit artisjokken, andijvie of grapefruit. Als je liever een infusie drinkt, dan zijn goede opties onder andere:

 • Boldo
 • Paardenbloem
 • Artisjok
 • Mariadistel
 • Duivenkervel 

Dit simpele advies zal je helpen om beter te rusten in de nacht, je energie te herstellen en helpen om je lever te regenereren.

Afbeeldingen ter beschikking gesteld door elle_ann, morberg en katalopolis 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Michael S. Richardson. ENCICLOPEDIA DE LA SALUD: Qué debemos hacer para disfrutar de una buena salud. Editorial AMAT, 2004.
 • Mario R. Garcia Palmieri. Lo Que Debes Saber Sobre Tu Salud. La Editorial, UPR, 2000.
 • Paul Pitchford. Sanando con alimentos integrales: tradiciones asiáticas y nutrición moderna. North Atlantic Books, 2007.
 • James A. Duke. La nueva farmacia natural: Alimentos curativos para prevenir y tratar más de 75 males comunes. Rodale, 2010.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.