Tien tips om het afweersysteem te verbeteren door middel van je dieet

Het is niet makkelijk om een afweersysteem te krijgen dat zo sterk is als een harnas, maar als je een gezond dieet volgt lukt dit je.
Tien tips om het afweersysteem te verbeteren door middel van je dieet
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 23 augustus, 2022

In de moderne wereld zijn er veel factoren die je immuunsysteem verzwakken. Temperatuurverschillen, constante stress en vermoeidheid zijn drie factoren waar je op moet letten als het gaat om het versterken van het afweersysteem.

Het is altijd een goed idee om een gezond dieet te volgen en het zal je helpen het afweersysteem in een goede conditie te houden. Om een optimale afweer te verkrijgen is het essentieel dat je er een evenwichtig voedingspatroon op na houdt.

In dit artikel zullen we tien voedingsmiddelen bespreken die het afweersysteem versterken, zonder dat je hiervoor vitaminesupplementen of medicijnen hoeft te slikken. Dit zijn de meest gebruikte oplossingen.

Je moet er altijd voor zorgen dat je voldoende fruit en groenten eet, omdat deze voedingsmiddelen veel voedingsstoffen, vitamines, antioxidanten en mineralen bevatten. Deze helpen allemaal bij het in evenwicht brengen van je witte bloedcellen, die je lichaam beschermen tegen ziekten en infecties.

Tien voedingsmiddelen om het afweersysteem te verbeteren

1. Knoflook

Knoflook

Knoflook wordt vaak gebruikt om smaak te geven aan gerechten. Het beschikt echter ook over ontelbare eigenschappen die goed zijn voor onze gezondheid.

Het is antibacterieel en antiviraal, wat helpt om het afweersysteem en de mogelijkheden om op ziekten te reageren te verbeteren.

We raden je aan om te lezen: De voordelen van zwarte knoflook

2. Citrusvruchten

Vruchten bevatten veel vitamines, vooral vitamine C. Dat geldt in het bijzonder voor:

 • sinaasappel
 • limoen
 • citroen
 • mandarijn
 • grapefruit

Het is belangrijk dat je ze eet om het afweersysteem te versterken en ze zullen je ook beschermen tegen de typische ziektes die veroorzaakt worden door weersveranderingen, zoals verkoudheden en griep.

Als je al aan één van deze ziektes lijdt, zal vitamine C er ook voor zorgen dat je sneller en makkelijker geneest.

3. Uien

Uien

Een infusie met uien zal je altijd helpen bij het versterken van het immuunsysteem. Je kunt de ui in water koken en het warm drinken om problemen met de luchtwegen te verlichten.

Als je ze liever rauw eet, kan dat ook, en het is goed tegen problemen zoals hoest en slijm. In beide gevallen helpen uien het afweersysteem te versterken en de mogelijkheid van het lichaam om op ziektes te reageren.

4. Rode vruchten en groentes

Deze groep omvat onder andere:

 • rode paprika
 • tomaat
 • kersen
 • aardbeien

Deze voedingsmiddelen bevatten veel vitamine A en caroteen, twee stoffen die de verdediging van het lichaam verbeteren en ziektes kunnen helpen voorkomen.

5. Water

Water

Iedere slok water die je neemt helpt om het afweersysteem te versterken. Dit komt doordat je het lichaam hydrateert, waardoor slijm oplost.

Op die manier houd je het ademhalingsstelsel vrij van verstoppingen. Tegelijkertijd wordt het beschermt tegen bacteriën en virussen.

Drink minstens zes glazen water per dag om de virussen zeker op afstand te houden.

Je kunt ook kokoswater drinken om de hoeveelheid elektrolyten in het lichaam te verhogen. Dit bevordert de hydratatie, vooral als je veel beweegt.

6. Noten zoals amandelen

Amandelen

Noten bevatten veel vitamine E, wat goed is voor de verwijdering van gifstoffen. Deze vitamine is een antioxidant en verhoogt het aantal witte bloedcellen, die het lichaam beschermen tegen ziektes, virussen en bacteriën.

Amandelen in het bijzonder helpen cholesterol verminderen dankzij de omega 3-vetzuren die zij bevatten. Een goede optie is het maken van amandelboter, wat je bij verschillende soorten gerechten kunt gebruiken.

7. Honing

We gebruiken honing vaak tegen hoest. Als je last hebt van griep, hoest of verkoudheid kun je een eetlepel honing nemen. Het beschikt over antiseptische eigenschappen die het afweersysteem verbeteren.

8. Havermout

Havermout wordt gezien als een superfood, dat rijk is aan mineralen zoals magnesium, zink en koper. Deze helpen het immuunsysteem, waardoor het efficiënter werkt tegen virussen en bacteriën die ziektes veroorzaken.

9. Paddenstoelen

Paddenstoelen

Paddenstoelen beschikken over antivirale en antimicrobiële eigenschappen.

Deze groentes verbeteren het immuunsysteem, waardoor het beter reageert op gevaar dat het lichaam bedreigt. Je kunt ze ‘s avonds eten, met knoflook en uien.

10. Royal jelly

Royal jelly of koninginnengelei is een product dat door bijen wordt gemaakt. Het is een natuurlijk superfood dat het immuunsysteem bevordert. Als de temperaturen in de winter laag zijn, werkt het perfect om het afweersysteem te versterken.

Extra: bestrijd stress

Yoga als ontspanning

Vergeet niet dat het afweersysteem ook kan verzwakken door factoren die niets met voedsel te maken hebben. Aan het begin van dit artikel noemden we al vermoeidheid en stressStress kan een doorslaggevende invloed op de gezondheid hebben.

Het kan een verslechtering van het immuunsysteem veroorzaken. Als dit gebeurt, stijgen zowel je bloeddruk als je cholesterolniveau en er ontstaat onbalans in de hormonen. Als resultaat kunnen er vele ziektes ontstaan.

We raden dus aan om aan beweging te doen en om een activiteit te doen die je emotioneel welzijn verbetert, evenals het opnemen van deze tien voedingsmiddelen die we hebben beschreven in je eetpatroon. Het versterken van je afweersysteem is een dagelijkse taak. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 •  Percival SS., Aged garlic extract modifies human immunity. J Nutr, 2016. 146 (2): 433-436.
 • Huang Z., Liu Y., Qi G., Brand D., Zheng SG., Role of vitamin A in the immune system. J Clin Med, 2018.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.