De voordelen van zwarte knoflook

Om optimaal te profiteren van zwarte knoflook moet je het op een lege maag eten. Maar je kan het ook toevoegen aan verschillende recepten. Dankzij zijn opwekkende samenstelling, is het niet aan te raden om het te eten voor het slapen gaan.
De voordelen van zwarte knoflook

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Als je ooit hebt gelezen dat een teentje knoflook in de ochtend erg goed is voor je gezondheid, maar je wilt niet de hele dag doorbrengen met zijn karakteristieke smaak in je mond, hebben we goed nieuws voor je. Je kan nu van de voordelen van zwarte knoflook profiteren! Het versterkt niet alleen je afweersysteem, maar je hoeft ook niet steeds je tanden te poetsen.

Wat je moet weten over zwarte knoflook

Wat je moet weten over zwarte knoflook

Ook bekend als ”verouderde knoflook,” komt zwarte knoflook voort uit een langzaam proces van koken of veroudering. Het resultaat hiervan is een donkere groente met een grotere concentratie aan voedingsstoffen dan conventionele knoflook.

Het is erg populair is Azië, vooral in Japan, waar men deze specerij toevoegt aan gerechten om het op smaak te brengen.

Het bereidingsproces van zwarte knoflook is eenvoudig. Knoflookteentjes worden gefermenteerd op een specifieke temperatuur (ongeveer 70°C) en met een vochtigheid tussen de 85% en 90%.

Er worden geen gist of bacteriën toegevoegd. Het is een langzaam proces maar het resultaat is een natuurlijke behandeling die steeds populairder wordt. 

De smaak van zwarte knoflook is licht zoet, maar ook enigszins zuur. De grootte van de teentjes vermindert zichtbaar maar de genezende eigenschappen worden meer geconcentreerd.

Ook verliest het de sterke geur van normale knoflook. Ondanks zijn verbrande uiterlijk is de textuur zacht en romig. Het is dus ideaal voor spreads, om te koken of om het op een lege maag te eten.

Het is een bondgenoot geworden voor diëten en een geweldig bijgerecht en een superfood dat je lichaam niet mag missen.

Ook al is de oorsprong van zwarte knoflook niet bekend, er wordt gezegd dat het de werk is van een Japanse wetenschapper die de sterke geur van witte knoflook wilde verwijderen. Om dit te doen hebben zij het een aantal uren gerookt.

De toepassing van dit ”nieuwe ingrediënt” is veel gedemonstreerd en heeft zich verspreid naar andere plekken.

Waar is zwarte knoflook goed voor?

De eigenschappen van verouderde knoflook zijn ontelbaar. We kunnen zijn antibiotische, vochtafdrijvende en antioxidante werking benoemen, maar het heeft natuurlijk nog veel meer goede eigenschappen.

  • Het bevat zwavelverbindingen, linolzuur en polyfenolen.
  • Ook levert het 18 van de 20 aminozuren, inclusief de 8 essentiële aminozuren die beschikbaar zijn in de natuur.
  • Zijn eigenschappen zijn 10 keer sterker dan die van verse knoflook.

Een aantal van de voordelen van het eten van zwarte knoflook zullen we hier bespreken.

Het voorkomt cardiovasculaire ziekten

Het is een geweldige bondgenoot voor het hart en zijn bloedsomloop omdat het een antioxidant is en het een hoge bloeddruk vermindert (dankzij zijn allicinegehalte).

Ook verdunt het ‘t bloed, vermindert de bloedplaatjesaggregatie en minimaliseert het risico op beroertes of trombose

Het is een geweldig vochtafdrijvend middel

Het biedt een goede dosis kalium. Daarom is deze vorm van knoflook geweldig voor mensen die last hebben van vochtretentie, oedemen of nierproblemen.

Wanneer je het op een lege maag eet verwijdert zwarte knoflook het overtollige water uit je lichaam.

Het verhoogt het collageen

Degenen die huidproblemen hebben (dermatitis, acne, psoriasis en rosacea), evenals bepaalde gewrichtsproblemen, moeten rauwe knoflook eten.

Dit voedingsmiddel levert zwavelverbindingen. Deze bevorderen de vorming van collageen. Daarnaast is het ook aanbevolen voor mensen met arthritis en spierpijn.

Het verbetert je afweersysteem

Het verbetert je afweersysteem

Als je vaak ziek bent omdat je immuunsysteem zwak is moet je zwarte knoflook eten. Het is een krachtig huismiddeltje dat je afweersysteem versterkt en virussen en bacteriën tegengaat. 

Het gaat vermoeidheid tegen

Zwarte knoflook wordt aanbevolen voor atleten of voor mensen die hun fysieke weerstand willen verbeteren. Daarnaast werkt het goed om chronische vermoeidheid tegen te gaan of uitputting door te veel werken of een gebrek aan een goede nachtrust.

Het is een geweldige antioxidant

Zonder twijfel is zwarte knoflook een geweldige bondgenoot om vroegtijdige veroudering van de cellen tegen te gaan. Daarnaast helpt het vrije radicalen te verwijderen die veel ziekten kunnen veroorzaken.

Het behandelt ademhalingsproblemen

Deze knoflook is erg goed voor het verminderen van astma en allergieproblemen. Plus het helpt verkoudheid tegen te gaan. Ook helpt het om keelholteontstekingen en andere veelvoorkomende ademhalingsproblemen te verminderen. 

Het kalmeert je zenuwen

Het eten van zwarte knoflook kan werken als een geweldige natuurlijke behandeling om overmatige stress te verminderen. Het kalmeert angsten, gaat slapeloosheid tegen en vermindert prikkelbaarheid en een slecht humeur. 

Andere effecten van zwarte knoflook

Net als de bovenstaande effecten bestrijdt zwarte knoflook ook constipatie, verlaagt het je cholesterol en het heeft carcinogene eigenschappen dankzij het cysteïnegehalte. 

Het is gewoon geweldig!

Hoe moet je zwarte knoflook eten?

Hoe moet je zwarte knoflook eten?

Op plaatsen waar het “in de mode” is, is het gemakkelijk om een bol zwarte knoflook in natuurvoedingswinkels te bemachtigen.

Bovendien is het een populair ingrediënt onder gerenommeerde chef-koks in Aziatische, Europese en Amerikaanse restaurants.

  • Het wordt aanbevolen om tussen de 1 en 3 teentjes knoflook per dag te eten, altijd op een lege maag.
  • Je kunt het ook op een sneetje brood of toast smeren als onderdeel van je ontbijt.
  • Het is echter belangrijk om het niet te eten voordat je gaat slapen. Dit komt omdat het een stimulerend effect heeft en bij sommige mensen slapeloosheid kan veroorzaken.

Sporters kunnen ervoor kiezen om een ​​teentje zwarte knoflook aan hun smoothies en maaltijden toe te voegen voordat ze gaan trainen. Het verbetert immers de prestaties, zelfs bij topsporters.

Als je wilt, kun je het aan je maaltijden toevoegen in sauzen, soepen, taarten of rijst- of pastagerechten. Het is ook perfect om vlees, vis of groenten te begeleiden.

Je kunt zwarte knoflook zonder problemen een jaar lang  op kamertemperatuur bewaren in een plastic zak of een glazen fles. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ryu JH, Kang D. Physicochemical Properties, Biological Activity, Health Benefits, and General Limitations of Aged Black Garlic: A Review. Molecules. 2017 Jun 1;22(6):919. doi: 10.3390/molecules22060919. PMID: 28587168; PMCID: PMC6152780.
  • Tsai JC, Chen YA, Wu JT, Cheng KC, Lai PS, Liu KF, Lin YK, Huang YT, Hsieh CW. Extracts from Fermented Black Garlic Exhibit a Hepatoprotective Effect on Acute Hepatic Injury. Molecules. 2019 Mar 20;24(6):1112. doi: 10.3390/molecules24061112. PMID: 30897831; PMCID: PMC6471182.
  • Jeong YY, Ryu JH, Shin JH, Kang MJ, Kang JR, Han J, Kang D. Comparison of Anti-Oxidant and Anti-Inflammatory Effects between Fresh and Aged Black Garlic Extracts. Molecules. 2016 Mar 30;21(4):430. doi: 10.3390/molecules21040430. PMID: 27043510; PMCID: PMC6274159.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.