8 redenen om pompoenpitten te eten

Pompoenpitten zijn rijk aan omega 3-vetzuren. Deze vetzuren versterken je immuunsysteem. Daarnaast bestrijden ze artritis en ontstekingen. Gooi deze smakelijke en voedzame zaden niet weg!
8 redenen om pompoenpitten te eten

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ben jij een van die mensen die de pompoenpitten weggooit als je een recept met pompoen maakt? Denk de volgende keer nog eens na! Deze pitten met uitgesproken smaken bevatten namelijk vele voedingsstoffen die zeer goed voor het lichaam zijn.

Laten we eens kijken naar een aantal van de belangrijkste redenen om pompoenpitten te eten.

1. Ze bestrijden artritis

Deze fantastische pitten verminderen de ontstekingen die door artritis veroorzaakt worden. Ook helpen ze je beenderen te beschermen. En in tegenstelling tot medicatie, hebben ze geen bijwerkingen.

Hoe ouder de zaden zijn, hoe meer voordelen voor je gezondheid ze bieden.

2. Ze beschermen je prostaat

Arts bespreekt foto met patiënt

Pompoenpitten helpen je dit belangrijke orgaan gezond te houden.

Met dank aan hun oliën spelen ze een belangrijke rol in het onder controle houden van ontstekingen van de prostaat (goedaardige prostaathyperplasie – BPH).

De olie in pompoenpitten in het bijzonder kan bijna miraculeuze effecten hebben. Het hoge zinkgehalte in de zaden is verantwoordelijk voor deze opmerkelijke resultaten.

3. Ze helpen je om beter te slapen

Ook zijn ze zijn een goede bron van tryptofaan. Dat kan uiteindelijk omgezet worden in melatonine, het beroemde slaaphormoon.

Door deze pitten te eten voor het slapen gaan, samen met wat lichte koolhydraten, bijvoorbeeld in een beetje fruit,  zal je beter kunnen slapen.

4. Ze zijn een uitstekende bron van omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren in olie op lepel

Deze pitten zijn een van de beste plantaardige bronnen van omega 3-vetzuren die er bestaan. Deze vetzuren zijn zeer belangrijk voor je gezondheid.

Maar denk erom dat je op moet letten hoeveel je per dag eet, ook als je probeert om meer omega 3-vetzuren te consumeren. De ideale hoeveelheid is niet meer dan 20 gram per dag.

5. Ze verbeteren je immuunsysteem

Het komt door hun hoge zinkgehalte dat pompoenpitten beschouwd worden als een van de nuttigste zaden voor je lichaam. Een groot deel van de wereldbevolking heeft een tekort aan zink. Dit komt omdat dit mineraal is verdwenen uit de grond van intensieve landbouwvelden.

Deze deficiëntie is schadelijk voor je immuunsysteem. Het veroorzaakt groeiachterstand en haarverlies. Daarom is het een goed idee om af en toe pompoenpitten te eten.

6. Ze zijn fantastisch voor postmenopauzale vrouwen

Pitten en water

De olie in deze zaden zijn een natuurlijke fyto-oestrogeen. Deze stof kan helpen om de symptomen van de postmenopauzale klachten te beheersen, zoals:

  • Lage bloeddruk
  • Opvliegers
  • Hoofdpijn
  • Gewrichtspijnen

Kortom, ze zijn zeer aan te bevelen voor oudere vrouwen.

7. Ze helpen diabetes te controleren

Net als walnoten en andere vergelijkbare noten en zaden, zijn de koolhydraten in pompoenpitten complex. Dat betekent dat ze de bloedglucosespiegels stabiel houden. Tevens zorgen ze ervoor dat je een vol en verzadigd gevoel hebt.

Ze helpen met het bestrijden van stress. Stress is zowel schadelijk als heel gebruikelijk in ons moderne, drukke leven.

We raden aan dat je even een momentje gaat zitten om te ontspannen voordat je naar bed gaat. Neem een portie pompoenpitten en geniet ervan, samen met een paar amandelen .

8. Ze stimuleren de cardiovasculaire werking

Vrouw houdt hartje tegen haar borst

Een van de unieke biologische bestanddelen in pompoenpitten zijn fytosterolen. Ze voorkomen het samenklonteren van het bloed. Hierdoor vermindert het risico op een hartaanval en een beroerte.

Daarnaast zijn de hoge gehaltes aan koper in deze pitten goed voor het verhogen van het aantal rode bloedcellen. Tevens verbeteren ze het vervoer van zuurstof in je bloedvaten.

Hoe moet  je pompoenpitten eten?

De beste manier om pompoenpitten te eten, is rauw. Dit is omdat er voedingsstoffen verloren gaan bij de bereiding.

Sommige mensen vinden het lekker om ze knapperig en net uit de oven te eten. Anderen vinden het smakelijk om ze met een sausje te eten.

Als je op zoek bent naar unieke, smakelijke recepten, kunt je het volgende proberen:

  • Neem een flinke hoeveelheid pompoenpitten, bij voorkeur witte pitten zonder plekjes. Zorg ervoor dat er geen pompoenvruchtvlees meer aan kleeft.
  • Kook ze gedurende twee minuten op hoog vuur.
  • Doe ze in de oven met een ruime hoeveelheid zoetzure saus of teriyakisaus.

Op deze manier zullen de pompoenpitten de saus goed opnemen en daardoor heerlijk smaken. Ze worden rood of zwart, afhankelijk van de saus die je gebruikt. Je kunt ze serveren op feestjes met een beetje ham, meloen en olijven bijvoorbeeld.

Het is een snack die niet zwaar op de maag ligt, helpt bij de vertering en makkelijk om te maken is.

Er zijn niet veel nadelen als het om pompoenpitten gaat, maar het grootste nadeel is het hoge vetgehalte. Als je niet op de hoeveelheid die je eet let, kunnen ze problemen veroorzaken in je voedingspatroon.

Dus let op hoeveel pompoenpitten je eet. Ze zijn zo lekker, dat je eraan verslaafd kunt raken! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.