Voordelen van het drinken van een glas water op een lege maag

16 juni 2015

Ons lichaam bestaat voor het grootste gedeelte uit water: 75% van de spieren, 90% van de hersenen, 22% van de botten en 83% van ons bloed is water! We moeten ons dan ook bewust zijn van het belang van het dagelijks drinken van water voor het behouden van een goede gezondheid en om ons lichaam te beschermen tegen vele schadelijke ziektes. Om optimaal gebruik te maken van de vele voordelen van water, zou je elke dag 1-4 glazen water kunnen drinken op een lege maag. Lees hier wat dit zou kunnen betekenen voor je gezondheid.

10 redenen om water te drinken op een lege maag

Zonder water kunnen we niet leven en de voordelen die water biedt voor onze gezondheid, kunnen we dan ook niet ontkennen. Al onze organen hebben water nodig om gezond te blijven en goed te blijven functioneren. We moeten hoe dan ook gebruik maken van dit belangrijke, effectieve en gezonde element dat de natuur ons tot onze beschikking stelt.

een-glas-water1. Het drinken van 1 of 2 glazen water voor het ontbijt is ideaal om het lichaam te ontdoen van gifstoffen en alle andere stoffen die het niet nodig heeft. Hierdoor kan water helpen ziektes te voorkomen en je stofwisseling aan het begin van elke dag te bevorderen.

2. Gedurende de nacht is het lichaam bezig zichzelf te reinigen en lichaamscellen te herstellen. Daarom is het drinken van een glas water op lege maag erg heilzaam. Het zal je lichaam namelijk een oppepper geven en ervoor zorgen dat alle afvalstoffen via de urine worden afgevoerd.

3. Het drinken van één of meer glazen water op een lege maag vermindert de schadelijke effecten van onder andere alcohol, tabak, luchtvervuiling en junkfood.

4. Water is een goede vriend voor je huid en uitermate goed voor de gezondheid. Het drinken van 2 glazen water op een lege maag zal je huid helpen zijn elasticiteit en gezonde teint te behouden en vroegtijdige rimpels voorkomen.

5. In de ochtend water drinken beschermt en hydrateert belangrijke organen. Het houdt de organen gezond en zorgt ervoor dat ze goed blijven functioneren.

6. Het drinken van 2-3 glazen water op een lege maag is erg behulpzaam bij het afvallen. Naast dat het gifstoffen uit het lichaam verwijdert, helpt water bij het verbranden van vet en calorieën. Als je voldoende water drinkt, zul je namelijk minder snel honger krijgen en dus ook niet aankomen doordat je te veel eet.

7. Het drinken van water in de ochtend is goed voor de algehele gezondheid, omdat het ons helpt het lymfevatenstelsel en het darmkanaal gezond te houden, de aanmaak van cortisol onder controle te houden en afweer te bieden tegen het oplopen van infecties.

8. Door in de ochtend een glas warm water te drinken op een lege maag zul je de dag met veel meer energie beginnen. Dag slaperig gevoel en vermoeidheid!

9. Voor het ontbijt water drinken werkt erg goed bij het voorkomen van constipatie, doordat het de stoelgang bevordert.

10. Mocht je last hebben van problemen als gastritis, dan kan water erg behulpzaam zijn. Drink op een lege maag minstens drie glazen water. Dit verlaagt het zuurgehalte in je maag en vermindert de krampen die gastritis kunnen veroorzaken.

Hoe je het beste in de ochtend water kunt drinken

water-drinken

Het drinken van water in de ochtend is een goede gewoonte, die we onszelf allemaal eigen zouden moeten maken om optimaal voor onze gezondheid en ons lichaam te kunnen zorgen. Het is wel belangrijk te onthouden dat je water rustig en geleidelijk moet drinken, daar het niet dezelfde voordelen zal opleveren, maar juist gezondheidsstoornissen kan veroorzaken als je te veel water in één keer drinkt. Wil je beginnen met het in de ochtend drinken van water op een lege maag, neem deze aanbevelingen dan eerst even in overweging:

  • Als je twee liter of acht glazen water per dag wilt gaan drinken, dan kun je deze hoeveelheid het beste verspreiden. Je kunt beginnen met een glas water op een lege maag, dan weer een glas na het ontbijt, een glas voor en na de lunch en nog eens voor en na het avondeten. De twee resterende glazen kun je op verschillende tijden gedurende de dag drinken.
  • Om gewend te raken aan het regelmatig drinken van water, is het het beste om te beginnen met het drinken van kleine hoeveelheden. Je zou in eerste instantie één glas water kunnen drinken op een lege maag en dit geleidelijk verhogen naar twee tot drie glazen.
  • Het water dat je drinkt zou van goede kwaliteit moeten zijn. Ga daarom na of het kraanwater dat je thuis hebt voldoet aan de kwaliteitseisen voor drinkwater en zorg als dit niet het geval is, dat je water drinkt dat ergens anders vandaan komt en wel aan deze eisen voldoet.
  • Om de voordelen van het drinken van water op een lege maag te vergroten kun je er wat citroensap aan toevoegen.
Bekijk Ook