Voordelen van een glas water drinken op een lege maag

Water drinken is belangrijk - dat weet inmiddels iedereen. Maar waarom is het zo belangrijk om het op een lege maag te drinken? We leggen het hier uit.
Voordelen van een glas water drinken op een lege maag

Laatste update: 09 oktober, 2018

Ons lichaam bestaat voor het grootste gedeelte uit water: 75% van de spieren, 90% van de hersenen, 22% van de botten en 83% van ons bloed is water! We moeten ons dan ook bewust zijn van het belang van het dagelijks drinken van een glas water voor een goede gezondheid en om ons lichaam te beschermen tegen vele schadelijke ziektes.

Om optimaal gebruik te maken van de vele voordelen van water, zou je elke ochtend een tot vier glazen water kunnen drinken op een lege maag. Lees hier wat dit zou kunnen betekenen voor je gezondheid.

Voordelen van het drinken van een glas water op een lege maag

Zonder water kunnen we niet leven en de voordelen die water biedt voor onze gezondheid, kunnen we dan ook niet ontkennen. Al onze organen hebben water nodig om gezond te blijven en goed te blijven functioneren.

We moeten hoe dan ook gebruik maken van dit belangrijke, effectieve en gezonde element dat de natuur ons tot onze beschikking stelt.

Glas vullen met water uit een fles

Ontgifting en reiniging

Het drinken van een of twee glazen water voor het ontbijt is ideaal om het lichaam te ontdoen van gifstoffen en alle andere stoffen die het niet nodig heeft. Hierdoor kan water helpen ziektes te voorkomen en je stofwisseling aan het begin van elke dag te bevorderen.

Gedurende de nacht is het lichaam bezig zichzelf te reinigen en lichaamscellen te herstellen. Daarom is het drinken van een glas water op lege maag erg heilzaam. Het zal je lichaam namelijk een oppepper geven en ervoor zorgen dat alle afvalstoffen via de urine worden afgevoerd.

Ook werkt het erg goed bij het voorkomen van constipatie, doordat het de stoelgang bevordert.

Het drinken van één of meer glazen water op een lege maag vermindert de schadelijke effecten van onder andere alcohol, tabak, luchtvervuiling en junkfood.

Gezondheid van de huid en het lichaam

Water is niet alleen goed voor je huid, maar ook voor de gezondheid. Het drinken van twee glazen water op een lege maag zal je huid helpen zijn elasticiteit en gezonde teint te behouden en vroegtijdige rimpels voorkomen.

In de ochtend water drinken beschermt en hydrateert de belangrijke organen. Het houdt ze gezond en zorgt ervoor dat ze goed blijven functioneren.

Het drinken van water in de ochtend is goed voor de algehele gezondheid, omdat het ons helpt het lymfevatenstelsel en het darmkanaal gezond te houden, de aanmaak van cortisol onder controle te houden en afweer te bieden tegen het oplopen van infecties.

Mocht je last hebben van problemen als gastritis, dan kan water erg behulpzaam zijn. Drink op een lege maag minstens drie glazen water. Dit verlaagt het zuurgehalte in je maag en vermindert de krampen die gastritis kunnen veroorzaken.

Gewichtsverlies

Het drinken van 2-3 glazen water op een lege maag is erg behulpzaam bij het afvallen. Naast dat het gifstoffen uit het lichaam verwijdert, helpt water bij het verbranden van vet en calorieën. Als je voldoende water drinkt, zul je namelijk minder snel honger krijgen en dus ook niet aankomen doordat je te veel eet.

Hoe je het beste in de ochtend water kunt drinken

Vrouw drinkt een glas water

Het ‘s ochtends drinken van een glas water is een goede gewoonte, die we onszelf allemaal eigen zouden moeten maken om optimaal voor onze gezondheid en ons lichaam te kunnen zorgen.

Het is wel belangrijk te onthouden dat je water geleidelijk moet drinken, omdat het niet dezelfde voordelen zal opleveren, maar juist problemen kan veroorzaken als je te veel water in één keer drinkt.

Wil je beginnen met deze gewoonte, neem deze aanbevelingen dan eerst even in overweging.

  • Als je acht glazen per dag wilt gaan drinken, dan kun je deze het beste verspreiden. Je kunt beginnen met een glas water op een lege maag, dan weer een glas na het ontbijt, een glas voor en na de lunch en nog eens voor en na het avondeten. De twee resterende glazen kun je op verschillende tijden gedurende de dag drinken.