Wat is de beste thee om gewichtsverlies te bevorderen?

Het toevoegen van thee aan je dieet om gewicht te verliezen kan heel nuttig zijn aangezien bepaalde theesoorten het vasthouden van vocht kan verminderen.
Wat is de beste thee om gewichtsverlies te bevorderen?
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 23 augustus, 2022

Bepaalde soorten thee en kruidenthee helpen je lichaam om gifstoffen te verwijderen. Dat is de reden dat ze een geweldige manier zijn om vet te verbranden en je cholesterol te verlagen. Er zijn dan ook verschillende soorten thee om gewichtsverlies te bevorderen.

Dit gezegd hebbende is het belangrijk om te benadrukken dat deze medicinale kruiden geen wondermiddel zijn en niet werken als dit het enige is wat je doet. Voor goede resultaten moeten ze deel uitmaken van een gezond en uitgebalanceerd dieet.

Verschillende soorten thee om gewichtsverlies te bevorderen

Thee drinken en een gezond voedingspatroon hanteren is de juiste manier om te profiteren van de voordelen van verschillende soorten thee om gewichtsverlies te bevorderen. Bovendien houd je er ook je vitale organen, zoals de lever en de pancreas mee in goede conditie. In dit artikel  geven we je enkele van de beste opties.

Groene thee

Groene thee om gewicht te helpen verliezen

Groene thee is een kruid dat rijk is aan antioxidanten zoals catechines en isoflavonen. Deze verbindingen helpen je lichaam om vroegtijdige cellulaire veroudering te voorkomen. Ze brengen ook je bloedsomloop en metabolisme op gang, waardoor je aderwanden niet verharden.

Bovendien helpt groene thee dankzij het kalium- en magnesiumgehalte overtollig vocht uit je lichaam te verwijderen. Je kan groene thee consumeren in verschillende vormen:

 • thee: het is zowel geschikt warm als koud, of gemengd met andere ingrediënten.
 • poeder: het kan in allerlei recepten gebruikt worden.
 • capsules: hou er rekening mee dat de kwaliteit afhangt van de verwerking en de oorsprong. Raadpleeg daarom een specialist voor de aanbevolen dosis.

Thee van artisjok

De artisjok heeft eigenschappen waardoor het goed is in het verwijderen van overtollig vocht uit je lichaam. In theevorm is het een diureticum, wat ook betekent dat het helpt bij het verwijderen van gifstoffen. Andere kwaliteiten van artisjok:

 • Het bevat een hoog gehalte aan mineralen die erg belangrijk zijn voor je metabolisme: magnesium, calcium, ijzer en kalium.
 • Het helpt je spijsvertering te reguleren en je metabolisme te versnellen. Hierdoor zul je je langer vol voelen. Op deze manier kan je gemakkelijker je voedselinname controleren en een evenwichtiger dieet volgen.

Thee van fucus

Een kop fucusthee helpt je gewicht onder controle te houden

Fucus is een bruine alg die in veel verschillende variëteiten voorkomt. Het bevat veel kalium en magnesium. Hierdoor helpt het om overtollig vocht uit je lichaam te verwijderen.

Fucus is ook rijk aan alginaat, een stof die tot 100 keer zijn eigen gewicht aan water kan opnemen. Dit verhoogt zijn vermogen om het vasthouden van vocht te voorkomen.

Bovendien heeft het goede laxerende en diuretische eigenschappen. Het onderscheidt zich ook door zijn hoge jodiumgehalte, wat betekent dat het de schildklier stimuleert.

Dit gezegd hebbende is er, afgezien van de gunstige effecten met betrekking tot het niet vasthouden van vocht, geen duidelijk bewijs dat fucus daadwerkelijk een bijdrage levert aan het gewichtsverlies.

Thee van cayennepeper

Het drinken van cayennepeper thee helpt je om minder calorieën te consumeren. Deze thee om gewichtsverlies te bevorderen doet dit, net zoals de andere soorten in dit lijstje, door te verhinderen dat het lichaam vocht opslaat. Door regelmatig cayennepeper te consumeren kan je je stofwisseling tot wel 25% extra stimuleren.

 • Het wordt aanbevolen om een theelepel per dag in te nemen, verdeeld tussen de lunch en avondmaal.
 • Cayennepeper kan je helpen met afvallen, zolang het maar een onderdeel is van een uitgebalanceerd en gezond dieet.

Thee van steranijs 

Thee van steranijs helpt je met vermageren

Het drinken van kruidenthee gemaakt van steranijs kan je helpen om af te vallen. Het is ook een uitstekend diureticum en helpt je lichaam om gifstoffen en vloeistoffen op de juiste manier te elimineren.

Ingrediënten

 • 1 kopje water (250 ml)
 • 2 of 3 steranijszaden

Bereiding

 • Voeg 2 of 3 steranijs zaden toe aan een kop kokend water en drink dit één keer per dag

Muntthee

Muntthee helpt je eetlust te stillen, waardoor je minder zult eten en meer calorieën kunt verbranden. Net zoals de andere soorten thee om gewichtsverlies te bevorderen is het ook goed voor het verhinderen dat vocht in het lichaam wordt vastgehouden. Het is dus ook goed voor gewichtsverlies.

Ingrediënten

 • 1 kop water (250 ml)
 • 1 theelepel muntblaadjes (15 g)

Bereiding

 • Verwarm een kop water en voeg na het koken de muntblaadjes toe.
 • Laat daarna een paar minuten trekken.
 • Zeef de thee en drink het direct op. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Fei T., Fei J., Huang F., Xie T., et al., The anti aging and anti oxidation effects of tea water extract in caenorhabditis elegans. Exp Gerontol, 2017. 97: 89-96.
 • Rothenberg DO., Zhou C., Zhang L., A review on the weight loss effects of oxidized tea polyphenols. Molecules, 2018. 23 (5): 1176.
 • Ludy MJ., Moore GE., Mattes RD., The effects of capsaicin and capsiate on energy balance: critical review and meta analyses of studies in humans. Chemical Senses, 2012.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.