6 redenen om elke dag komkommerwater te drinken

Het houdt je niet alleen gehydrateerd, het voorziet je ook van vitaminen en mineralen die de gezondheid van je lever en huid verbeteren.
6 redenen om elke dag komkommerwater te drinken

Geschreven door Lorena González

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het kan voor iedereen binnen het gezin een goed idee zijn om komkommerwater te drinken. Het is een gezonde en natuurlijke snack. Als je op zoek bent naar een alternatief frisdrank vol calorieën, moet je dit zeker eens proberen.

Vandaag geven we je zes redenen waarom je zou moeten beginnen met elke dag komkommerwater te drinken. Je mag natuurlijk niet vergeten dat het drinken van komkommerwater enkel effectief kan zijn en gezondheidsvoordelen met zich meebrengt als je het op zijn minst twee tot drie keer per week drinkt.

6 redenen om komkommerwater te drinken

1. Het is een goede bron aan vitaminen

Komkommerwater

Door komkommer toe te voegen aan je glas water, voeg je ook vitamine A en C toe. Het bevat ook vitamine E, een van de beste antioxidanten die je kan consumeren en die al op korte termijn hun effect tonen. Op deze manier kan het drinken van komkommerwater je cellen en huid beschermen tegen externe vergiftigende factoren of tabak.

Daarbij voorziet komkommer ons ook nog van vele mineralen en voedingsstoffen die de vorming van bloedklonters voorkomen.

2. Het verlaagt de bloeddruk

Komkommer in combinatie met water is een perfect middel om de bloeddruk te verlagen. Vergeet dit handige middeltje dus niet.

Komkommer werkt voedend en voorziet ons tegelijkertijd van onze dagelijkse benodigde hoeveelheid kalium, die de circulatie van het bloed en de werking van het hart stimuleert. Het kan daarbij ook helpen om de spieren te ontspannen.

Zoals je ziet bevat komkommer meer handige voordelen dan dat je eerst dacht.

3. Het onderdrukt je hongergevoel

Komkommer geeft je maag een voldaan gevoel. Bij voorkeur drink je dus komkommerwater gedurende de hele dag om een hongergevoel tegen te gaan. Het helpt bovendien ook om je lichaam gehydrateerd te houden. Het zal je helpen om de morgen door te komen en je hongergevoel uit te stellen tot de lunch.

4. Het is de beste behandeling voor de huid

Huid

We haalden al eerder aan dat komkommerwater prima werkt om de huid gehydrateerd te houden. Door regelmatig komkommerwater te drinken, krijg je een soepelere, zachtere en jongere huid. Daarbovenop helpt komkommerwater om vochtophoping tegen te gaan.

Doordat komkommer silicium bevat, helpt het ook om het lichaam te zuiveren van afvalstoffen en andere problemen zoals acne en ontstekingen tegen te gaan.

Met al deze voordelen kan je er zeker van zijn dat je je lichaam en huid stralend houdt.

5. Het houdt je lever gezond

Komkommerwater werkt zuiverend en ontzwellend en verbetert de werking van de lever.

 • Dit is dankzij de combinatie aan vitamine A, B en C en mineralen zoals calcium, fosfor en kalium.
 • Deze voedingsstoffen zijn verantwoordelijk om zorg te dragen voor de cellen van de lever en hun zichzelf te vernieuwen.
 • Je lever zal dus veel gezonder worden als je komkommerwater drinkt.
 • Het is een fantastische natuurlijke manier om ontstekingen en vet in de bloedbaan tegen te gaan.
 • Je moet het natuurlijk wel combineren met gezonder voeding en voldoende beweging. Deze drie factoren zijn meer dan genoeg om een goede gezondheid van de lever te garanderen.

6. Het beschermt je tegen UV-straling

Zonnebrandcrème

Komkommer voorziet ons van vitamine C, wat op zijn beurt beschermt tegen de schadelijke effecten van UV-straling.

Het verhoogt de aanmaak van collageen, dus naast de bescherming tegen de zon krijg je er ook nog een jongere huid van.

Het drankje houdt bovendien je beenderen en nagels gezond en zorgt ervoor dat je immuunsysteem optimaal werkt.

Hoe maak je komkommerwater

Ingrediënten

 • 1 komkommer
 • 1,5 liter water
 • Het sap van een halve citroen
 • 1 eetlepel chiazaadjes (10 g)
Water met Komkommer

Bereiding

 • Schil eerst de komkommer en snij hem in reepjes om het blenden te vergemakkelijken.
 • Pers dan het sap van een halve citroen uit en meng het met de overige ingrediënten in de blender.
 • Laat alles daarna goed samen vermengen gedurende enkele minuten.

Lees ook dit artikel: Ontgift je lichaam met citroen, gember en komkommer

Je krijgt een lichte, verfrissende drank die helpt om de pH-waarden in je lichaam te stabiliseren door de zuurtegraad te verlagen. Dit heerlijk komkommerwater is licht, verfrissend en heeft meerdere voordelen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Stel, M., & van Koningsbruggen, G. M. (2015). Healthy food consumption in young women. The influence of others’ eating behavior and body weight appearance. Appetite. https://doi.org/10.1016/j.appet.2015.03.016
 • Brookie, K. L., Best, G. I., & Conner, T. S. (2018). Intake of raw fruits and vegetables is associated with better mental health than intake of processed fruits and vegetables. Frontiers in Psychology. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2018.00487
 • Wynne M., H. A. (2012). The Cucumber Book. Ompldr.Org.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.