De waarheid over komkommer

Niet alleen zijn ze laag in calorieën, maar ze bestaan voornamelijk uit water, waardoor het hunkeringen bestrijdt. Ze bestrijden ook het vasthouden van vocht en beschikken over anti-inflammatoire eigenschappen.
De waarheid over komkommer

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Komkommer is een populaire groente over de hele wereld. Komkommers behoren tot dezelfde familie als watermeloen (Cucurbitaceae). Hoewel deze groente al jaren wordt gebruikt in de gastronomie, zijn ze ook erkend als geneesmiddel vanwege hun hoge voedingswaarde en de enorme hoeveelheid voordelen voor de gezondheid die ze bieden.

Komkommers zijn samengesteld uit 90-95% water, waardoor ze weinig calorieën bevatten. Ze bevatten ook kleine hoeveelheden vitamine K, vitamine B, koper, kalium, vitamine C en magnesium. Deze dragen allemaal bij aan een betere gezondheid en het vermijden van gebreken veroorzaakt door een slechte voeding.

Er zijn vele redenen om komkommers toe te voegen aan je dieet als essentiële levensmiddelen. Weet je waarom ze zo gezond zijn?

De waarheid over komkommer

Komkommers beschermen de hersenen

Komkommers beschermen de hersenen

Komkommers bevatten fisetin, een ontstekingsbestrijdende flavonol die een belangrijke rol speelt bij de gezondheid van de hersenen. Dankzij deze verbinding worden komkommers beschouwd als een ideale groente voor de verbetering van het geheugen en de beschermen de zenuwcellen tegen verouderingsverschijnselen.

Ze verminderen het risico op kanker

Hoewel komkommers vooral bestaan uit water, is de rest van de komkommer echter rijk aan antioxidanten zoals polyfenolen, die worden geassocieerd met een verlaagd risico op kanker, zoals borst-, baarmoeder-, eierstok- en prostaatkanker.

Er is ontdekt dat de fytonutriënten die in komkommers zitten, genaamd cucurbitacinen, over belangrijke anti-kanker eigenschappen beschikken volgens de Geroge Mateljan Foundation.

Komkommers bestrijden ontsteking

Komkommers bestrijden ontsteking

Hun hoge watergehalte bestrijdt vochtretentie, wat een van de voornaamste oorzaken is van ontstekingen in het lichaam. Studies die zijn uitgevoerd op dieren hebben aangetoond dat komkommerextract de ontstekingsreactie van het lichaam kan verminderen en daarnaast de werking van inflammatoire enzymen in het lichaam kan stoppen.

Rijk aan antioxidanten

Komkommers bevatten belangrijke antioxidanten zoals vitamine C en bètacaroteen, die beide een belangrijke rol spelen bij de immuunrespons van het lichaam. 

Ze bevatten ook een belangrijke concentratie van anti-oxidante flavonoïden zoals quercetine, luteoline en kaempferol, die een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van chronische ziekten, waaronder hart- en vaatziekten.

Natuurlijke ademverfrissers

Slechte adem wordt bijna altijd veroorzaakt door bacteriën die zich tussen de tanden en het tandvlees bevinden. Komkommers bestrijden een slechte adem.

Volgens de principes van de Ayurvedische geneeskunde, helpt het eten van komkommers om overtollige warmte uit de maag los te maken, wat een van de belangrijkste oorzaken is van slechte adem.

Het verminderen van spanning

Een man en vrouw drinken komkommersap

Het eten van komkommers kan de negatieve effecten van stress bestrijden, dankzij hun hoge vitamine B-gehalte, bestaande uit vitamine B1, B5 en B7 (biotine). B-vitamines staan er namelijk om bekend dat zij angst en fysieke en emotionele effecten die leiden tot stress verminderen.

Verbeteren van de spijsvertering

Komkommer bevat grote hoeveelheden van twee verbindingen die nodig zijn voor een goede spijsvertering: water en vezels. Het eten van komkommers kan daarom helpen bij het bestrijden van zure reflux, obstipatie en problemen met het spijsverteringskanaal.

Helpen bij het handhaven van een gezond gewicht

Komkommers helpen bij het handhaven van een goed gewicht

Als je wilt afvallen, zou je moeten overwegen om komkommer toe te voegen aan je dieet. Dit ingrediënt gecombineerd met een goede voeding kan helpen om makkelijker gewicht te verliezen. Dit komt door het hoge gehalte aan water en voedingsstoffen.

Komkommer is laag in calorieën en rijk aan water en vezels. Als gevolg helpt het om onbedwingbare eetlust in bedwang te houden. En alsof dat nog niet genoeg is, helpen komkommers daarnaast bij het zuiveren van het lichaam en de regulering van de spijsvertering om afvalproducten te verwijderen die zich ophopen in het lichaam en voorkomen dat je vet verbrandt.

Verbeteren de gezondheid van het hart

Omdat ze veel kalium bevatten, verlagen komkommers een te hoge bloeddruk, wat momenteel een van de meest voorkomende problemen is in het cardiovasculaire systeem.

Om organen optimaal te kunnen laten functioneren, moet er een evenwicht in de kaliumspiegel zijn. Dit zowel binnen als buiten de celwanden.

Kalium is een elektrolyt die noodzakelijk is om het lichaam te laten functioneren. Het werkt samen met natrium om de overdracht van zenuwimpulsen, spiercontracties en de hartfunctie te controleren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ganadería., D. G. de I. y E. A. M. de A. y. (1991). Pepino. Libro Aspectos Técnicos Sobre Cuarenta y Cinco Cultivos AgrícolasSan José, 1–5.
  • Prohens, J., Ruiz, J. J., & Nuez, F. (1996). The pepino (Solanum muricatum, Solanaceae): A “new” crop with a history. Economic Botany. New York Botanical Garden Press. https://doi.org/10.1007/BF02866518
  • Mehyar, G. F., Al-Qadiri, H. M., Abu-Blan, H. A., & Swanson, B. G. (2011). Antifungal effectiveness of potassium sorbate incorporated in edible coatings against spoilage molds of apples, cucumbers, and tomatoes during refrigerated storage. Journal of Food Science. https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2011.02059.x
  • Garg, N., Kumar, S., Yadav, K. K., & Kumar, P. C. (2015). Development of probiotic drink from cucumber using Lactobacillus sp. Indian Journal of Horticulture. https://doi.org/10.5958/0974-0112.2015.00111.5

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.